December 02, 2018

01.12.2018: Міністерство оборони оголосило про проведення зборів резервістів

Міністерство оборони оголосило про проведення зборів резервістів
Міністерство оборони оголосило про проведення зборів резервістів
  • Міністерство оборони оголосило про проведення зборів резервістів.
  • Поїзд Kyiv-Boryspil Express зламався наступного дня після запуску.
  • Меркель і Путін домовилися про проведення зустрічі в "нормандському форматі".

В Україні

  • Міністерство оборони повідомило про початок масштабних зборів резервістів від 15 до 20 діб, які буде завершено до новорічних свят. Окрім того, триває створення територіальної оборони й недоторканних запасів, а в 10 областях, де запроваджено воєнний стан, буде проведено масові збори з військовозобов'язаними територіальної оборони тривалістю до 10 діб. Військові чиновники наголосили, що мобілізацію буде проведено тільки в разі відкритої збройної агресії Росії.
  • Президент Порошенко заявив, що Росія сконцентрувала на кордоні з Україною і на окупованій території Донбасу близько 80 тис. військовослужбовців, 1400 артилерійських і ракетних систем, 900 танків, 2300 бронемашин, 500 літаків і 300 вертольотів, а в морі перебувають 80 військових кораблів і 8 підводних човнів. Порошенко стверджує, що воєнний стан є превентивним заходом, який розширив можливості Збройних сил.

Київ

  • Експрес "Київ-Аеропорт Бориспіль" зламався наступного дня після введення в експлуатацію. Рухомий склад експреса – відновлені дизельні "рейкобуси", котрі раніше курсували в Харківській області.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти тричі обстріляли українські війська з мінометів: ув околицях Донецька, в Кримському, в районі траси Р-66 "Бахмутка". Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на південній ділянці фронту і в районі Донецька. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, українська армія минулої доби втрат не зазнала.

Україна та світ


  • Саміт "Великої двадцятки" G20 в Аргентині завершився без "проривів", підсумковий документ містить лише загальні фрази. В той же час американська делегація наполягає на протекціоністських заходах щодо своєї економіки, а також підтвердила готовність вийти з Паризької кліматичної угоди. США також вдалося включити до комюніке пропозицію про реформу Світової організації торгівлі (СОТ).
    Під час саміту відбулася зустріч Путіна з канцлером Німеччини Меркель, на якій вони обговорили ситуацію із захопленням українських військових кораблів. За повідомленням прес-служби німецького уряду, Меркель наполягала на відновленні руху суден, що прямують в українські порти на Азовському морі. Також сторони запланували проведення зустрічі на вищому рівні в "нормандському форматі" за участю лідерів Німеччини, Франції, України та Росії.
    Під час спільної вечері відбулася незапланована коротка зустріч президентів США і Росії Трампа й Путіна. При цьому держсекретар США Помпео підкреслив, що переговори двох президентів можуть відбутися лише після повернення українських суден і моряків. Він підкреслив, що у США є бажання співпрацювати з Росією з багатьох питань, але переговорам перешкодила агресія РФ у Керченській протоці.
  • Згідно з розслідуванням журналістської групи Bellingcat, російські кораблі берегової охорони вчинили напад на українські судна за межами російських територіальних вод поблизу узбережжя Криму, хоча ці води, згідно з міжнародним правом, є українськими - світова спільнота не відкидає незаконної анексії півострова Росією.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер наполягає на запровадженні нових санкцій проти Росії країнами ЄС і США у відповідь на агресію в Азовському морі.
  • Міністр закордонних справ Польщі Чепутович повідомив, що на території країни працюють близько 2 млн українців, ще близько 40 тис. – навчаються в польських вишах.
  • Всесвітній конгрес українців обрав новим президентом канадського бізнесмена Грода.

No comments:

Post a Comment