November 20, 2018

19.11.2018: Газпром оголосив про завершення прокладання морської частини "Турецького потоку"

Газпром оголосив про завершення прокладання морської частини "Турецького потоку"
Газпром оголосив про завершення прокладання
морської частини "Турецького потоку"
  • Газпром оголосив про завершення прокладання морської частини "Турецького потоку".
  • Берегова охорона РФ затримала в Азовському морі українське риболовецьке судно.
  • Націоналісти висунули Кошулинського єдиним кандидатом у президенти.

В Україні

  • Регламентний комітет парламенту дозволив зняти недоторканність із депутата від групи "Воля народу" Березкіна, однак висловився проти його арешту.
  • Міністерство соцполітики оголосило про завершення роботи над постановою про монетизацію субсидій. За планами чиновників, кошти будуть надходити безпосередньо на рахунки одержувачів субсидій у держбанку, їх може бути витрачено лише для оплати за комунальні послуги, а за результатами опалювального сезону залишок може бути використано на власний розсуд. Міністерство збирається запровадити монетизацію в три етапи: з 1 січня кошти на спецрахунки отримуватимуть ті, хто звернувся за субсидіями вперше, з 1 травня 2019 р – багаторічні одержувачі субсидій, а з 1 жовтня 2019 року – всі інші субсидіанти.
  • Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект про держбюджет на 2019 рік для розгляду в другому читанні. Бізнес-партнер президента, депутат Кононенко заявив, що президентська партія БПП проголосує за бюджет, тільки якщо в ньому буде враховано всі побажання фракції, зокрема, виділення додаткових коштів Міністерству оборони, збільшення фінансування програми субсидій і їх монетизація, індексація пенсій, а також виділення коштів на будівництво аеропорту Дніпра.
  • Міністр інфраструктури Омелян заявив, що суд повернув йому закордонні паспорти 15 листопада – після закінчення терміну обрання запобіжного заходу. За його словами, слідчі прокуратури не клопотали про подовження такого заходу. НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура 6 листопада повідомили про завершення слідства щодо незаконного збагачення міністра.
  • Націоналістичні партії та рухи: Свобода, Правий сектор, С14, ОУН і КУН – висунули колишнього заступника голови Верховної Ради Кошулинського єдиним кандидатом у президенти. Низка експертів відзначили, що під спільною заявою немає підпису лідера партії "Національний корпус" Білецького, котрий тяжіє до міністра внутрішніх справ Авакова. Це може свідчити про розкол у націоналістичному русі і вплинути на результати парламентських виборів 2019 р.
  • Судове засідання у справі про держзраду колишнього президента Януковича, на якому він має виступити з останнім словом, перенесено на 5 грудня 2018 р
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме про примусовий привід на допит колишнього голови Держфіскальной служби Продана і збирається пред'явити йому підозру. Продан стверджує, що знаходиться на лікуванні в Німеччині, про що надав САП довідку.
  • Громадська організація "Авто Євро Сила" оголосила про початок безстрокової акції громадянської непокори в 46 містах країни у зв'язку з прийняттям Верховною Радою закону про розмитнення автомобілів на єврономерах, котрий передбачає зростання акцизного податку в залежності від віку ввезеного автомобіля.
  • Влада Дніпропетровської області оголосила про намір побудувати новий аеропорт у Солоному, розташованому неподалік від адміністративного кордону із Запорізькою областю, на відстані 40 км від Дніпра і 55 км від Запоріжжя. Таким чином, на думку чиновників, вдасться об'єднати транспортні потоки двох областей. Фінансування будівництва заплановано за рахунок коштів інвестора – олігарха Ярославського, а також із держбюджету.
  • Міжнародна платіжна система TYME подала позов до НБУ з приводу позбавлення її реєстрації. За твердженням чиновників НБУ, від СБУ було отримано "неспростовні докази" її причетності до незаконних перерахувань валюти, що спричинило загрозу національній безпеці. Однак представники TYME стверджують, що НБУ так і не надав цих доказів для ознайомлення. Раніше TYME працювала під російським брендом QIWI, використовувала російське ПО і контакти з російськими платіжними системами, в компанії також працював російський персонал. Гроші з Росії, як і раніше, можна відправити через системи "Юністрім" та "Золота корона", які використовують англійські і грузинські компанії-посередники, що мають дозволи на перерахування в Україну.
  • У передостанній день бюджетних платежів експортери влаштували розпродаж валюти, що помітно пожвавило ринок, але зрештою не призвело до істотного зміцнення національної валюти: 27,76 ₴/$ (-0,01 грн), 31,73 ₴/€ ( +0,24 грн), 4,21 ₴/10 руб. НБУ повідомив, що за минулий тиждень йому вдалося купити на міжбанківському ринку $81 млн. Експерти відзначають, що причиною постійного подорожчання гривні є узгоджені дії НБУ, Мінфіну та держбанків, які займають понад 50% українського ринку. НБУ розміщує депозитні сертифікати, а Мінфін – ОВДП, постійно збільшуючи їх прибутковість, що відволікає кошти від реального сектору економіки. При цьому основну частину вільних гривневих ресурсів зосереджено в держбанках, і вони не поспішають виставляти їх на валютний ринок. Однак зміцнення гривні, хоча й дозволяє Нацбанку поповнювати золотовалютні резерви для виплати за зовнішніми боргами, боляче б'є по бюджету, оскільки левова частка надходжень до нього надходить від митних платежів, розрахованих за курсом 30,1 грн/$.

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілів поранено ще 3 українських військовослужбовців. Позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів на південній ділянці фронту, в районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, ув околицях Донецька й Горлівки, на Світлодарському виступі й уздовж траси Р-66 "Бахмутка"
  • Згідно з повідомленням "Радіо Свобода", більшу частину бізнесу на Донбасі контролює олігарх Курченко, "гаманець сім’ї" колишнього президента Януковича. Він є фактичним власником підприємства "Внешторгсервис", що здійснює "зовнішнє управління" "націоналізованими" “владою” ОРДЛО українськими підприємствами. Крім того, Курченко повністю підім'яв під себе експорт вугілля в Росію, який становить 400-500 тис.т щомісячно. Разом із тим усі постачання газу на окуповану територію йдуть через фірму Курченка "Газ-Альянс", а міністерство економіки Росії заборонило постачання газу всім російським трейдерам, окрім компанії Курченка. Всі фірми олігарха знаходяться під санкціями США, проте це не заважає йому здійснювати активну економічну діяльність, у тому числі, експортувати вугілля й метал із Росії.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто заявив, що його країна не знімає вето на проведення засідань комісії Україна-НАТО, проте не чинитиме перешкод зустрічам міністрів закордонних справ Грузії та України з колегами із країн-членів НАТО.
  • Берегова охорона РФ затримала в Азовському морі рибальський катер, звинувативши його екіпаж у порушенні правил рибальства. Єврокомісар із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні оголосила, що Єврокомісія розглядає низку заходів, які планується прийняти у зв'язку з "надмірним" затриманням суден берегової охорони РФ для проведення огляду.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков попередив, що Україна припинить своє членство в Інтерполі в разі обрання його головою колишнього співробітника російського МВС і зовнішньої розвідки Прокопчука. З'ясувалося, що молодший брат Прокопчука вже більше 8 років представляє Україну в ОБСЄ, а раніше був послом України в Литві.
  • Вселенський Константинопольський патріархат повідомив, що об'єднавчий собор нової української православної церкви, на якому буде обрано її голову, відбудеться в грудні 2018 року. УПЦ МП оголосила, що не братиме участі в соборі й покарає архієпископів, котрі приєднаються до "розкольників", оскільки це є "канонічним порушенням".
  • Газпром оголосив про завершення будівництва морської частини "Турецького потоку". За словами президента РФ Путіна, газопровід є "яскравим і гарним прикладом уміння захищати свої національні інтереси і стане важливим фактором загальноєвропейської енергетичної безпеки, а Туреччині дозволить стати газовим хабом". Уведення в дію цього газопроводу безпосередньо становить загрозу економічній безпеці України, оскільки значно зменшує обсяг прокачування російського газу через її газотранспортну систему.
  • Голова представництва ЄС Мінгареллі заявив, що Україна може стати одним із ключових гравців енергетичного ринку Євросоюзу в разі проведення реформи нафтогазового сектору. Мінгареллі пообіцяв сприяти укладенню нового контракту на прокачку російського газу в Європу "за європейськими правилами" і збереження статусу транзитера. Серед очікуваних результатів реформи Мінгареллі назвав завершення поділу Нафтогазу на дві компанії (анбандлінгу), для видобутку і транзиту газу. Очільник Нафтогазу Коболєв стверджує, що, за оцінкою незалежних експертів, вартість української ГТС складає $14 млрд, однак у європейських партнерів немає бажання інвестувати в компанію за такої ціни. Коболєв стверджує, що компанія має забезпечити доход державі, виходячи з цієї оцінки, і треба знайти механізм забезпечення цієї прибутковості. Наразі основний дохід Нафтогаз отримує від транзиту російського газу в Європу.

Тренди


  • Союз українських підприємців виступив проти планів уряду збільшити базу оподаткування ЄСВ за рахунок підприємців третьої групи на єдиному податку, а також посиленням покарання за невиплату підвищених податків і наданням контролюючих функцій Пенсійному фонду, які дублюють аналогічні повноваження Держфіскальной служби. Проти цього законопроекту виступила і Європейська бізнес-асоціація. Мінсоцполітики стверджує, що посилення податкового навантаження дозволить поповнити бюджет додатковими 10 млрд грн.

No comments:

Post a Comment