November 13, 2018

12.11.2018: У Смілі, Шепетівці та Кривому Розі зірвано початок опалювального сезону

У Смілі, Шепетівці та Кривому Розі зірвано початок опалювального сезону
У Смілі, Шепетівці та Кривому Розі зірвано початок опалювального сезону
  • У Смілі, Шепетівці та Кривому Розі зірвано початок опалювального сезону.
  • Порошенко визнав, що темпи зростання економіки недостатні для відновлення рівня життя населення.
  • 23, 24 і 25 грудня оголошено вихідними днями.

В Україні

  • Президент Порошенко на засіданні Ради регіонального розвитку заявив, що влада відновила економічне зростання, проте його темпи недостатні для відновлення рівня життя населення – за його словами, "одного з найбідніших" у Європі. Згідно зі звітом World Bank, населення України є найбіднішим у Європі і одним із найбідніших у світі. Він стверджує, що уряд мав вибирати між поганим і дуже поганим сценарієм – між підвищенням тарифів і потужним ударом по макрофінансовій і макроекономічній стабільності держави. Порошенко заявив, що не підпише бюджет, якщо в ньому не буде враховано субсидій для всіх, кому вони потрібні. Прем'єр-міністр Гройсман закликав українців не турбуватися про вартість тепла, оскільки "все, що необхідно, заплатить держава", а з 1 січня почнеться монетизація субсидій.
  • Ситуація з початком опалювального сезону в багатьох містах країни – дуже важка. Місцева влада Сміли та Шепетівки оголосила режим надзвичайного стану у зв'язку з відсутністю опалення, закрила школи й дитячі дошкільні установи. Подібна ситуація і в Кривому Розі, де майже половина міста залишається без тепла. Жителі Кривого Рогу підпалили шини під будівлею управління "Криворіжгазу" з вимогою увімкнути опалення. Нафтогаз стверджує, що з підприємством "Криворізька теплоцентраль" не підписано договір на поставку газу через мільярдні борги, і звинувачує у зриві початку опалювального сезону в Кривому Розі олігарха Фірташа, який контролює облгази і не платить за газ, що вже було поставлено.
  • Кабмін оголосив вихідними днями 23, 24 і 25 грудня у зв'язку зі святкуванням Різдва за західним обрядом, а суботу 22 грудня – робочим днем.
  • Голова Ради НБУ Данилишин запропонував повернутися до державного регулювання цін на продукти і знизити для них ПДВ.
  • Колишнього помічника депутата від Блоку Порошенко Паламарчука заарештували у зв'язку з підозрами в замовленні вбивства активістки Гандзюк.
  • Торги на валютному ринку пройшли спокійно. Вихідний день у США змусив більшість учасників перенести угоди на наступні дні, торгівля йшла в межах обов'язкових продажів експортерів: 27,90 ₴/$ (+0,01 грн), 31,43 ₴/€ (-0,21 грн), 4,13 ₴/10 руб (-0,04 грн)
Війна
  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілу один український військовослужбовець отримав поранення. Позиції українських військ було обстріляно окупантами з мінометів на Світлодарському виступі і в Попаснянському районі Луганської області. Перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися на південній ділянці фронту, в околицях Донецька, на трасах Донецьк-Маріуполь, Донецьк-Горлівка і Р-66 "Бахмутка", а також у районі Світлодарська.
Україна та світ
  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко заявив, що Стокгольмський арбітраж об'єднав зустрічні позови Газпрому і українського газового монополіста про зміну тарифів на транзит у єдине провадження. Вітренко стверджує, що новий розгляд не скасовує зобов'язання Газпрому щодо виплати Нафтогазу $2,6 млрд за попереднім рішенням Арбітражу.
  • Делегація ЄС на засіданні постійної ради ОБСЄ засудила "вибори" в "ЛНР" і "ДНР", а також закликала Росію вивести війська й бойову техніку з Донбасу. Представники ЄС підкреслили, що санкції проти РФ безпосередньо пов'язані з виконанням нею мінських домовленостей.ОБСЄ відмовилася направляти на "вибори" своїх представників і відхилила пропозицію Росії про надання слова представникам "республік" на засіданні ради ОБСЄ.
    Держдепартамент США засудив фіктивні "вибори", проведені Росією на окупованій території Донбасу, назвав їх фарсом і порушенням територіальної цілісності і суверенітету України і зажадав розпуску незаконних збройних організацій "ДНР" і "ЛНР", яким немає місця ні в мінських домовленостях, ані в Конституції України.
    Помічник президента РФ Сурков привітав нових "голів республік" Пасічника й Пушиліна з перемогою на "виборах".
  • Православна церква в Сербії не підтримала рішення Вселенського Константинопольського Патріарха про реабілітацію голів УАПЦ Макарія і УПЦ КП Філарета, а також духовенства цих церков, яких вона назвала "розкольниками".

No comments:

Post a Comment