November 12, 2018

11.11.2018: Порошенко зустрівся в Парижі з Меркель, Макроном і Трампом

Порошенко зустрівся в Парижі з Меркель, Макроном і Трампом
Порошенко зустрівся в Парижі з Меркель і Макроном
  • Порошенко зустрівся в Парижі з Меркель, Макроном і Трампом.
  • Росія провела "вибори" в "ДНР" і "ЛНР".
  • Чиновники банку Порошенка стверджують, що вивели гроші співробітників банку Януковича "згідно з законом".

В Україні

  • Міністр оборони Полторак заявив, що притягнув до відповідальності понад 75 військових у зв'язку з вибухами на арсеналах, серед них – 20 генералів. Міністр поскаржився, що тепер на ці посади не можуть знайти кандидатів, оскільки для охорони складів "немає достатнього фінансового ресурсу". За словами Полторака, всі арсенали мали бути закритими ще 2014 року через проблеми з фінансуванням.
  • Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Ощадбанку про примусове стягнення 1,1 млрд грн з ТОВ ЕСУ олігарха Ахметова за покупку акцій монополіста фіксованого зв'язку Укртелеком. Суди нижчих інстанцій мотивували рішення у відмові погасити борги ЕСУ тим, що Укртелеком перебував "в особливому статусі приватизації".
  • Із 12 листопада міська влада Кривого Рогу відправляє на тимчасові канікули учнів шкіл. Мерія повідомила, що досі не опалюються близько 2000 будинків, 75 дитячих садків і 22 лікарні, котрі стали заручниками ситуації, оскільки Криворіжгаз не сплатив борги минулих років.
  • За даними Держстату, зростання споживчих цін у жовтні склало 1,7%, що на 0,2% менше, ніж у вересні.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, українська армія втрат не зазнала. Окупанти важкого озброєння не застосовували, однак перестрілки відбулися уздовж усієї лінії фронту, а в Попаснянському районі Луганської області – у Новотошківському – українські війська було обстріляно з гармат БМП.
  • В "окремих районах Донецької і Луганської областей" відбулися "вибори" "голів республік" і "парламентів", на яких очікувано перемагають чинні "керівники" Пушилін і Пасічник, а також рухи "Донецька республіка" і "Мир Луганщині". Представник України в тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську, заступник голови Верховної Ради Геращенко вважає "вибори" свідомою провокацією РФ, яка вкотре порушує норми міжнародного права і таким чином зриває "крихкий процес мирного врегулювання" на Сході України. На думку більшості політологів і експертів із безпеки, "вибори" спрямовано на легітимізацію самопроголошених "республік" і заморожування конфлікту. НАТО не визнала "вибори", які "суперечать букві і духу мінських домовленостей і підривають зусилля на шляху до мирного врегулювання конфлікту", і закликала Росію вивести війська з окупованої території. Представник МЗС України Беца попередила про нові санкції і кримінальну відповідальність для організаторів і учасників "виборів".
    Лідер проросійського руху "Український вибір", голова політради партії "За життя", кум президента РФ Путіна Медведчук заявив, що "окремі райони Донецької і Луганської областей" повинні мати автономію в складі України.

Україна та світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер заявив, що так звані «народні республіки» не є учасниками Мінських домовленостей, а лише нелегітимними органами, котрі підтримують російські війська. Він нагадав, що Росія не припинила бойових дій, не відвела війська, важке озброєння і найманців із Донбасу, не роззброїла незаконні збройні формування, не звільнила всіх заручників і не дозволила ОБСЄ спостерігати за неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону. Волкер нагадав, що США підтримують уведення миротворчого контингенту на Донбас для прискорення впровадження пунктів мінських домовленостей, що стосуються заходів у сферах безпеки й політичного врегулювання.
  • У Парижі відбулися заходи на честь 100-річчя закінчення Першої світової війни, на яких були присутні представники 70 держав. Під час заходів відбулася зустріч канцлера Німеччини Меркель і президента Франції Макрона з президентом Порошенком у "нормандському форматі" без участі президента РФ Путіна. Макрон і Меркель назвали "вибори" в "ДНР" і "ЛНР" незаконними й такими, що підривають суверенітет і територіальну цілісність України. За їх словами, місцеві вибори на неконтрольованій території Донецької та Луганської областей мають бути проведеними відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства. Лідери Німеччини і Франції також закликали відновити процес обміну "заручниками" і військовополоненими. Президент Порошенко під час брифінгу за результатами переговорів заявив, що "вибори" ніким не будуть визнані, а Росія понесе відповідальність за їх організацію та проведення. Порошенко вважає, що домовлятися з РФ про мир на Донбасі марно і тільки миротворці ООН можуть змусити її виконувати взяті на себе зобов'язання щодо виконання мінських домовленостей. Він також повідомив, що провів коротку зустріч із президентом США Трампом, на якій домовився про відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства США і України, засідання якої відбудеться 16 листопада. Журналісти звернули увагу, що Трамп на урочистій церемонії відкриття заходів не потиснув руку Порошенкові, хоча привітався практично з усіма лідерами держав, які перебували поруч, в тому числі з президентом РФ Путіним.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін підтримав ідею реформування ООН, підкресливши при цьому, що неможливість прийняття рішення Радою Безпеки не є підставою для відмови від Організації.

Тренди


  • Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" провели розслідування про виведення близько 2 млрд грн через Міжнародний інвестиційний банк, що належить президентові Порошенку, екс-працівниками банку ВБР сина колишнього президента Януковича. Менеджери МІБ заявили, що діяли згідно із законом, оскільки буцімто не мали законних підстав для відмови у відкритті рахунків після зняття судом арешту з рахунків в банку ВБР.

No comments:

Post a Comment