November 03, 2018

02.11.2018: Константинопольський патріархат наполягає на назві "Православна церква в Україні"

Константинопольський патріархат наполягає на назві "Православна церква в Україні"
Константинопольський патріархат наполягає на назві "Православна церква в Україні"
  • Константинопольський патріархат наполягає на назві "Православна церква в Україні".
  • Садовий назвав заклик Тимошенко до об'єднання демократичних сил "нещирим".
  • Уряд готується скасувати  мораторій на продаж земель сільгосппризначення.

В Україні

  • Уряд доручив Міністерству агрополітики підготувати до кінця року законопроект про обіг земель сільгосппризначення, яким чиновники планують скасувати мораторій на продаж землі. Міністерство і Держгеокадастр мали подати цей законопроект ще в липні, проте не виконали доручення Кабміну "відповідно до плану пріоритетних дій уряду на 2018 р".
  • Комітет парламенту з питань податкової та фінансової політики знову повернувся до ідеї зниження максимальної вартості посилок з-за кордону зі €150 до €22. Депутати коаліції вже намагалися пропхнути цю пропозицію через Верховну Раду на початку 2016 року, але відмовилися після різкої реакції населення й бізнесу. Крім того, з початку нового року запроваджено обмеження на кількість одержуваних посилок – не більше 3 протягом місяця, що може призвести до колапсу в міжнародних поштових службах, оскільки не визначено порядку обліку кількості таких відправлень.
  • НБУ опублікував інфляційний звіт за підсумками 9 місяців 2018 року, в якому констатував зниження темпів зростання ВВП в 3 кварталі до 3,1%, а також зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу до $2,1 млрд. Прогноз щодо зростання обсягу золотовалютних резервів на кінець року погіршено до $19,1 млрд, а також щодо зростання інфляції – з 8,9 до 10,2% у зв'язку зі стрімким зростанням світових цін на енергоносії і більш суттєвим, аніж очікували чиновники, зростанням зарплат.
  • Міністр Кабміну Саєнко сподівається на прийняття Верховною Радою бюджету вже 22 листопада. МВФ наполягає на прийнятті збалансованого бюджету з урахуванням вимог його експертів, а Мінфін розраховує отримати перший транш за новою програмою stand-by до кінця поточного року.
  • Банки переоцінили потребу у валюті інвесторів, котрі виводять дивіденди, і запропонували на продаж більше долара, ніж могли купити покупці, що призвело до ситуативного зміцнення гривні: 28,13 ₴/$ (-0,03 грн), 32,12 ₴/€ (+0,04 грн), 4,29 ₴/10 руб. Учасники ринку вважають, що досягнення угоди з МВФ про відкриття нової програми кредитування України заспокоїло ринок, і експортери продають практично всю валютну виручку.

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі обійшлися без втрат. При цьому окупанти обстріляли позиції української армії вздовж усієї лінії фронту, в тому числі в Станиці Луганській, котру визначено тристоронньою контактною групою на переговорах у Мінську ділянкою розведення військ. Ув околицях Луганська безпілотник ОБСЄ було обстріляно зі стрілецької зброї, проте спостерігачам місії вдалося його посадити без пошкоджень і залишити небезпечний район.

Україна та світ

  • Президент Порошенко відвідає Туреччину 3-4 листопада, де візьме участь у засіданні Ради стратегічної співпраці Туреччина-Україна, а також зустрінеться з Константинопольським патріархом Варфоломієм. Вселенський патріархат наполягає на назві для нової церкви "Православна церква в Україні", вважаючи назву "Українська православна церква" "релігійним націоналізмом", оскільки церква єдина і не належить будь-якій нації чи державі. Крім того, після відмови патріарха РПЦ Кирила згадувати у проповідях материнську церкву Вселенський патріархат заявив, що може скасувати автокефальний статус Російської православної церкви в будь-який момент.
  • Посол України в США Чалий закликав представників України говорити "одним голосом" у спілкуванні з США з питань безпеки. Чалий звинуватив "одного з провідних кандидатів у президенти" [Тимошенко] в тому, що вона протидіяла рішенням про постачання американської зброї в Україну.

Тренди

  • Голова партії "Батьківщина" Тимошенко закликала демократичні сили – партії "Самопоміч", "Громадянська позиція" і співака Вакарчука – об'єднати зусилля на президентських і парламентських виборах і висловила впевненість у перемозі на них своєї політичної сили. Лідер "Самопомочі" Садовий різко негативно відреагував на пропозицію, назвавши її нещирою. Він стверджує, що Тимошенко говорить про нього і про співака Вакарчука хороші слова лише для того, щоби завоювати симпатії львів'ян. Низка експертів уважає, що мер Львова міг зробити цю заяву під тиском президента після того, як проти Садового було відкрито кримінальні провадження після катастрофи на Грибовицькому сміттєзвалищі та "сміттєвої кризи".

No comments:

Post a Comment