October 20, 2018

19.10.2018: Ціна газу для населення з 1 листопада підвищується на чверть

Ціна газу для населення з 1 листопада підвищується на чверть
Ціна газу для населення з 1 листопада підвищується на чверть

  • Ціна газу для населення з 1 листопада підвищується на чверть.
  • МВФ оголосив про запуск нової програми кредитування України "stand-by".
  • Українці за рівнем особистого багатства – на 123 місці зі 140 країн.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман після позачергового засідання уряду повідомив про підвищення цін на газ для населення з 1 листопада на 23,5%. Він подав це як свою перемогу, заявивши, що МВФ наполягав на підвищенні ціни на 60%. Гройсман пообіцяв, що домогосподарства, котрі потребують підтримки, отримають її у вигляді субсидій. Голова Кабміну замовчав те, що на вимогу МВФ це підвищення ціни буде не останнім.
  • Кабмін наказав Нафтогазу перераховувати до бюджету 90% прибутку.
  • Уряд змінив умови призначення субсидій за результатами верифікації в першому півріччі і дозволив призначати їх особам, котрі не мають доходів через хворобу і в деяких інших випадках.
  • За твердженням чиновників Мінсоцполітики, майже 2/3 населення країни отримує різні види соціальної допомоги та субсидії, на які в бюджеті 2018 р передбачено майже 130 млрд грн.
  • Після рішення українського уряду про зростання тарифів на газ для населення функціонери МВФ оголосили про досягнення домовленості з Україною про відкриття нової програми кредитування stand-by на суму в еквіваленті $3,9 млрд. Вона замінить чотирирічну програму розширеного фінансування на суму $17,7 млрд, провалену українською владою. Останній транш по ній було отримано у квітні 2017 р, після чого уряд так і не виконав умови узгодженого меморандуму про співпрацю. Затвердження радою директорів нової програми фінансування має відбутися після прийняття Верховною Радою збалансованого бюджету. Програма stand-by передбачає виділення грошей на вимогу позичальника в межах обумовленої суми і повернення кредиту протягом 2 років.
  • На міжбанку долар продовжує дорожчати, незважаючи на активні продажі валюти експортерами для закриття бюджетних платежів.28,18 ₴/$ (+0,15 грн), 32,32 ₴/€ (+0,06 грн), 4,28 ₴/10 (+0,01 грн). Гривня подешевшала б і більше, якби Нацбанк не продав через систему Matching близько $30 млн. Наступного тижня бізнес очікує масованих виплат відшкодування ПДВ, велика частина яких потрапить на валютний ринок, тому, на переконання банкірів, долар буде дорожчати весь наступний тиждень.

Київ

  • Київгаз донарахував плату київським споживачам за всі місяці, коли у них була відсутня гаряча вода, навіть для тих, у кого в квартирах встановлені бойлери, оскільки це, згідно з чинним законодавством, не є підставою для скасування доплати.

Війна

  • На Донбасі, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойових дій попередньої доби поранено українського військовослужбовця. Окупанти обстріляли позиції українських військ з мінометів на приморській ділянці фронту, в Авдіївській промзоні і в районі траси Р-66 "Бахмутка". Усією лінією фронту відбулися перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів.

Україна та світ

  • Уряд Угорщини збільшив удвічі підтримку закарпатської угорської діаспори і має намір витратити близько 300 млн грн (3 млрд форинтів) для допомоги етнічним угорцям у сферах охорони здоров'я, освіти, культури та соціальної допомоги у вигляді доплат до річного заробітку.
  • Держсекретар США Помпео заявив про підтримку права українців на створення автокефальної церкви без зовнішнього втручання і закликав різні конфесії до поваги, стриманості і взаємопорозуміння.
  • Соціальна мережа Facebook відкриває вакансію менеджера з публічної політики для України. Він працюватиме в офісі компанії у Варшаві. Українські користувачі Facebook масово скаржаться на агресивну модерацію повідомлень і коментарів, яку проводили російські співробітники компанії.

Тренди

  • Згідно з доповіддю фінансової корпорації Credit Suisse, Україна посідає за рівнем особистого багатства громадян ($1563) 123 місце зі 140 країн, які брали участь у рейтингу. Україна розташувалася позаду Непалу, Камеруну, Кенії, Бангладешу і Лесото. Очолюють список Швейцарія ($530 тис), Австралія ($411 тис) і США ($404 тис).

No comments:

Post a Comment