October 19, 2018

18.10.2018: Верховна Рада прийняла в першому читанні проект бюджету 2019 р

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект бюджету 2019 р
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект бюджету 2019 р

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні проект бюджету 2019 р
  • Андріївську церкву передано в користування Константинопольського патріархату.
  • НКРЕКП затвердила новий порядок розрахунку тарифів на електроенергію для населення.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про держбюджет на 2019 р, при розробці якого використано принципи середньострокового планування на 3 роки. Бюджет розраховано, виходячи з курсу на кінець року 29,4 грн/$. Спрогнозовано зростання ВВП на 3% до 3 947 млрд грн, при зростанні інфляції на 7,4% (в 2018 р – 9,9%). На безпеку і оборону уряд планує витратити майже 210 млрд грн, на енергоефективність – 2 млрд грн, на місцеві дороги – 17,6 млрд грн. Соціальні видатки заплановано в сумі 302 млрд грн, на компенсацію вартості ліків виділено 7 млрд грн.
    Прийнято Кодекс про банкрутство, який встановлює порядок і умови відновлення платоспроможності не тільки юридичних, а й фізичних осіб. Кодекс набуде чинності через півроку після офіційної публікації.
    До Кримінального кодексу внесено зміни, що посилюють покарання для громадян Росії за незаконний перетин кордону України, в разі, якщо вони діють в інтересах держави-агресора.
    Історичну Андріївську церкву передано в користування Константинопольського патріархату для здійснення богослужінь. До цього моменту храм використовувався Українською автокефальною церквою (УАПЦ). Дирекція національного музею-заповідника "Софія Київська", частиною якого є Андріївська церква, заявила, що церква залишається у власності держави.
    Депутати не змогли скасувати постанову РНБО щодо санкцій проти телеканалів "112" і "NewsOne".
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг затвердила порядок і формули розрахунку роздрібних цін на електроенергію для побутових і малих непобутових споживачів при наданні універсальних послуг, котрий діятиме до моменту набуття чинності закону про ринок електроенергії в липні 2019 р. На думку більшості експертів, таке рішення закріпить корупційні схеми на ринку і призведе до суттєвого підвищення тарифів на електроенергію для населення.
  • Розміщення валютних облігацій Мінфіном на внутрішньому ринку на рекордну суму майже в $242 млн під 7% річних призвело до активного скуповування валюти на міжбанківському ринку і зростання курсу долара: 28,04 ₴/$ (+0,12 грн), 32,26 ₴/€ (+0,07 грн), 4,27 ₴/10.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі обстановка не змінювалася – окупанти не припиняють обстрілів позицій українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів, під Донецьком і на південній ділянці фронту українські війська було обстріляно з мінометів. Унаслідок нічного обстрілу під Маріуполем поранено військовослужбовця.

Україна та світ

  • Російська Державна Дума оголосила про зростання української військової загрози на Донбасі і пообіцяла "адекватно відреагувати" на спроби наступу українських військ. Президент РФ Путін заявив, що має намір дочекатися результатів виборів в Україні і домовлятися з усіх питань уже з новим керівництвом країни.
  • Президент РФ Путін на засіданні дискусійного клубу "Валдай" заявив, що Росія може завдати ядерного удару тільки у відповідь, а росіяни в разі нанесення Заходом ядерного удару "стануть мучениками і потраплять до раю".
  • В Україну з офіційним візитом прибула заступник держсекретаря США Медісон, яка планує обговорити з українською владою питання боротьби з корупцією, а також зміцнення правопорядку і безпеки державного кордону.
  • ЄСПЛ продовжив на невизначений термін заборону українській Генпрокуратурі на зняття інформації з телефонів журналістів програми "Схеми: Корупція в деталях", перш за все, її головного редактора Седлецької.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер під час виступу на Atlantic Council заявив, що президент РФ Путін досі вважає себе вправі забороняти приєднання до НАТО суверенних держав зі складу колишнього СРСР, зокрема, України та Грузії. Волкер оголосив, що американська адміністрація посилюватиме тиск на Росію і запроваджуватиме нові санкції проти російських юридичних і фізичних осіб із періодичністю місяць-два.
  • Помічник держсекретаря США Мітчелл уважає, що проект "Північний потік-2" робить європейців більш уразливими перед російською загрозою, хоча саме ця загроза була причиною вступу їх до НАТО і створення ЄС.
  • Прем'єр-міністр Італії Конті вважає, що санкції проти РФ повинні бути тимчасовими, з Росією потрібно вести переговори, оскільки вона є важливим геополітичним гравцем. Разом із тим Конті визнав, що Італія не може самостійно формувати санкційну політику ЄС.
  • Чорногорія екстрадувала в Україну оголошену НАБУ в міжнародний розшук учасницю "газової схеми Онищенка" Мусієнко.

No comments:

Post a Comment