October 04, 2018

03.10.2018: НАБУ відкрило справу проти заступника голови СВР Семочка

НАБУ відкрило справу проти заступника голови СВР Семочка
НАБУ відкрило справу проти заступника голови СВР Семочка

  • НАБУ відкрило кримінальне провадження проти заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка.
  • Ситник відзвітував про роботу НАБУ перед парламентським комітетом.
  • Кабмін вирішив почати опалювальний сезон з 15 жовтня.

В Україні

  • Кабмін прийняв рішення про початок опалювального сезону з 15 жовтня, однак дату початку сезону місцева влада буде призначати самостійно.
  • Укртрансгаз повідомив, що станом на 2 жовтня в підземних сховищах газу накопичено 16,3 млрд м3. Гідрометцентр прогнозує досить теплу зиму, і цієї кількості повинно з надлишком вистачити для проходження опалювального сезону.
  • Міністр соціальної політики Рева заявив, що отримання великих грошових переказів з-за кордону буде вважатися доходом і може бути підставою для скасування субсидії.
  • Регламентний комітет Верховної Ради підтримав подання Генпрокуратури про позбавлення недоторканності депутата від Опозиційного блоку Дунаєва і винесе це питання для голосування в сесійний зал.
  • Голова НАБУ Ситник відзвітував перед парламентським комітетом із боротьби з корупцією. За його словами, експерти підрахували, що сума, сплачена споживачами внаслідок застосування формули "Роттердам +", становить 15 млрд грн. Також він не виключає, що ця сума може бути й більшою, оскільки на експертів чинять тиск.
    За словами Ситника, проти служби і його особисто розгорнуто потужну “чорну” піар-кампанію. В розміщенні "соціальної реклами" НАБУ він звинуватив депутата від Блоку Порошенка Березенка, чиї компанії контролюють рекламу в Київському метрополітені. Ситник також відкинув звинувачення у неефективності роботи бюро і заявив, що Антикорупційний суд, який повинен розглядати справи, ще не створено, а суди загальної юрисдикції саботують розгляд справ проти корупціонерів, розслідування яких уже завершено. За його словами, Бюро повністю готове до проведення незалежного аудиту.
  • НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення заступника начальника Служби зовнішньої розвідки Семочка, у якого журналісти програми "Наші гроші" знайшли незадеклароване рухоме і нерухоме майно на суму понад $8 млн, незважаючи на те, що його податкова декларація засекречена. Ймовірні родичі Семочка мають російські паспорти і часто живуть у Криму в будинках, що належать йому і його ймовірній цивільній дружині. СБУ зберігає мовчання за даним фактом, оскільки Семочко до призначення в Службу зовнішньої розвідки працював керівником Київського управління СБУ, а також в економічному департаменті, котрий займається, в тому числі, контролем валютних потоків та контрабандою. Чиновник жодного дня не працював у комерційних структурах. Депутати від Народного фронту і Радикальної партії внесли до Верховної Ради законопроект, який дозволятиме усім силовим структурам засекретити декларації своїх співробітників, як це вже зробила СБУ.
  • Лідер партії "Об'єднання Самопоміч" Садовий оголосив про намір висунути свою кандидатуру на президентських виборах, які відбудуться наприкінці березня.
  • З початку торгової сесії курс гривні став швидко падати, однак вирівнявся після виходу на ринок великих продавців – держбанків, а також ПУМБу та УкрСиббанку: 28,32 ₴/$ (+0,04 грн), 32,70 ₴/€ (+0 , 06 грн), 4,33 ₴/10 (-0,01 грн).

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулу добу на Донбасі армія завершила без втрат, незважаючи на мінометні обстріли з боку окупаційних військ у Кримському, на Світлодарській дузі й на приморській ділянці фронту.

Україна та світ

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс збільшить підтримку України в напрямку протидії кіберзагрозам через спеціально створений для цього трастовий фонд. Він також заявив, що НАТО стурбоване нарощуванням російської військової присутності в Чорному морі і посилить підтримку Грузії в підготовці сухопутних і морських підрозділів. Столтенберг підтвердив, що країни-члени НАТО розглядають Грузію як наступного кандидата на вступ до Альянсу.
  • МЗС Угорщини готове вислати українського консула в разі оголошення персоною нон грата угорського консула на Закарпатті, якого викрили у видачі паспортів етнічним угорцям.

No comments:

Post a Comment