October 03, 2018

02.10.2018: Кучма залишає посаду голови української делегації на мінських переговорах

Кучма залишає посаду голови української делегації на мінських переговорах
Кучма залишає посаду голови української делегації на мінських переговорах

  • Кучма залишає посаду голови української делегації на мінських переговорах.
  • Суд дозволив компаніям Коломойського конфіскувати російське майно в Україні.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про спрощення проведення експертизи для будівництва об'єктів вітроенергетики. За інформацією ЗМІ, прийняття закону пролобіював депутат від фракції БПП Єфімов – власник найбільшого вітчизняного виробника вітроустановок. Єфімов та депутати від колишньої Партії регіонів, які є найбільшими власниками вітрових і сонячних електростанцій, активно виступають проти скасування "зеленого тарифу" і заміни його аукціонами з купівлі електроенергії.
  • Верховна Рада прийняла закон про спрощення механізму притягнення до відповідальності іноземців-правопорушників.
    Парламентський комітет із охорони здоров'я більшістю голосів ухвалив резолюцію про звільнення в.о. міністра охорони здоров'я Супрун.
  • Апеляційний суд Києва підтвердив рішення суду Гааги, що дозволяє компаніям олігархів Коломойського і Боголюбова стягнути активи держкомпаній РФ в Україні як компенсацію за конфіскацію майна в окупованому Криму. Юристи Коломойського вже наклали арешт на акції російських держбанків і мають шанс отримати всі права на них, незважаючи на подачу апеляцій владою Росії.
  • Для запобігання різкого падіння курсу гривні в момент купівлі інвесторами валюти для виведення дивідендів, Нацбанк активно зменшує кількість гривні на ринку шляхом розміщення депозитних сертифікатів і вимоги повернення міжбанківських кредитів. Ці дії призвели лише до невеликого "просідання" курсу національної валюти: 28,27 ₴/$ (+0,06 грн), 32,64 ₴/€ (-0,10 грн), 4,34 ₴/10 (+ 0,03 грн).

Війна

  • Відповідно до зведення штабу операції об'єднаних сил, на Донбасі не припиняються бойові дії усією лінією фронту. Позиції українських військ були обстріляні окупантами зі стрілецької зброї, гранатометів і мінометів, локальні бої і артобстріли не припиняються ні на день у районі автодороги Р-66 "Бахмутка" і в Попаснянському районі Луганської області, на Світлодарському виступі, а також на приморській ділянці фронту. Внаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще 2 – отримали поранення.
  • Голова української делегації на переговорах у Мінську, колишній президент Кучма прийняв рішення про припинення своєї діяльності на цій посаді. Він подякував учасникам переговорів і заявив, що весь цей час працював "на громадських засадах". За словами представника ОБСЄ Сайдика, делегацію може очолити помічник Кучми Демченко, радник президента Порошенка.
  • Місія ОБСЄ повідомила, що між ОРДЛО і підконтрольними Україні територіями налагоджено пасажирське сполучення через територію Росії – мова йде про сотні "нерегулярних" автобусних маршрутів, проходження яких спостерігачі місії зафіксували у непідконтрольних Україні пунктах пропуску на кордоні з РФ.
  • У ЗМІ поширено інформацію про рішення Краматорського суду, яким призначено умовне покарання особі, що продавала за винагороду в 200-500 грн протягом 3 років – з серпня 2015 р по березень 2018 р – дозволи на виїзд на окуповану територію за допомогою "спеціального програмного забезпечення". Це означає, що зловмисник мав ключі до бази дозволів СБУ і міг видавати їх самостійно. СБУ рішення суду ніяк не прокоментувала.

Україна та світ

  • Ціни на нафту на світових ринках стрімко зростають. Вартість бареля нафти марки Brent перевищила $85. Разом із нафтою дорожчає і газ, ціна якого прив'язана до ціни нафти. Для України, яка імпортує значну частину енергоресурсів, таке підвищення вкрай болісне. За останні 2 дні вартість палива на заправках зросла на 20-70 коп за літр. Також швидко ростуть ціни на газ для промисловості. Підвищення цін на газ, опалення та гарячу воду для населення вже неминуче, що змушений був визнати і прем'єр-міністр Гройсман, який всіляко протидіяв такому підвищенню, незважаючи на вимоги МВФ.
  • Верховна Рада ухвалила резолюцію, в якій попередила Парламентську асамблею Ради Європи про перегляд принципів і механізмів співробітництва у разі прийняття нею рішень, що допускають повернення в зал засідань Росії, котра системно порушує статут Ради Європи та принципи міжнародного права.

No comments:

Post a Comment