September 16, 2018

15.09.2018: У Києві відбувся міжнародний форум YES

У Києві відбувся міжнародний форум YES
У Києві відбувся міжнародний форум YES

  • Основна тема форуму "Ялтинської європейської стратегії" (YES) – врегулювання на Донбасі
  • Роботу пунктів пропуску на адмінкордоні з Кримом відновлено.

В Україні

  • У Києві відбувся міжнародний форум "Ялтинської європейської стратегії" (YES), організований зятем колишнього президента Кучми, олігархом Пінчуком. На ньому виступили президент Порошенко, прем'єр-міністр Гройсман і найбільш рейтингові кандидати в президенти – лідери партій "Батьківщина" Тимошенко і "Громадянська позиція" Гриценко. Також на форумі з'явився співак Вакарчук, який оголосив, що "йде в політику", однак не сказав, чи буде балотуватися на президентських виборах.
    Тимошенко спробувала розвинути тему врегулювання конфлікту на Донбасі із залученням країн-учасниць Будапештського меморандуму, в якому немає прямих зобов'язань ядерних держав щодо застосування сили в разі агресії проти України будь-якого з підписантів. Низка експертів звернули увагу, що команда Тимошенко намагається вжити заходів для зміни формату "мінського мирного процесу", який не приніс жодних результатів, на які розраховували країни Заходу.
    Модератор дискусії звернув увагу на те, що Гриценко у своєму виступі наполягав на запровадженні авторитарного правління, при цьому жодного разу не згадав про окупацію Криму та війну на Донбасі.
    Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер вважає, що після окупації Криму і вторгнення на Донбас мати з Росією договір про дружбу, співробітництво і партнерство щонайменше дивно. Він констатував відсутність прогресу на переговорах у Мінську і вважає, що вбивство ватажка "ДНР" Захарченка не вплине на ситуацію в регіоні, а проведення виборів можливе тільки після введення миротворчих сил. Разом із тим Волкер наполягає на продовженні "особливого статусу" Донбасу, незважаючи на негативне ставлення українського суспільства, оскільки, за його словами, США в іншому випадку буде складніше зберегти режим санкцій проти Росії. Місяць тому представник ОБСЄ на мінських переговорах Сайдік звернувся до Верховної Ради з проханням про продовження "особливого статусу", в якому стверджував, що таке рішення сприятиме введенню миротворчих сил у регіон.
    Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що запуск Росією газопроводу "Північний потік-2" призведе до втрати Україною 3% ВВП. На його думку, зупинити будівництво може тільки європейське енергетичне законодавство. Коболєв підкреслив, що після запуску нового газопроводу РФ відмовиться від транзиту через українську газотранспортну систему і в неї зникне фактор, який стримує ескалацію агресії.
    На зустрічі представника України на мінських переговорах, колишнього президента Кучми зі спецпредставником Волкером сторони підкреслили безальтернативність мінських домовленостей і першочерговість виконання заходів із безпеки.

Війна

  • За минулу добу ситуація на Донбасі не змінилася. Під мінометний обстріл окупантів потрапили позиції українських військ на південній ділянці фронту і в районі Вуглегірського водосховища, а під Кримським поблизу траси Р-66 ( "Бахмутка") – їх було обстріляно з гармат БМП. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів відбулися усією лінії фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед військовослужбовців в суботу і в ніч на неділю не було.

Україна та світ

  • Посольство США закликало українську владу якомога швидше запустити Антикорупційний суд.
  • Відновили роботу пункти пропуску на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, що були закриті після викидів на підприємстві "Кримський титан". Спікер Держприкордонслужби Слободян заявив, що ніхто зі співробітників зі скаргами на погіршення самопочуття не звертався.
  • Заступник глави Меджлісу Чийгоз заявив, що в Сімферопольському СІЗО побили українського політв’язня Балуха. З ним спробували зустрітися його адвокат і громадський захисник, однак адміністрація відмовила їм у зустрічі, заявивши, що у вихідні відвідування заборонено.

No comments:

Post a Comment