September 12, 2018

11.09.2018: Україна домовилася з МВФ про нову програму кредитування?


Україна домовилася з МВФ про нову програму кредитування?
Україна домовилася з МВФ про нову програму кредитування?
  • ЗМІ повідомили про досягнення домовленості України з МВФ за новою програмою кредитування.
  • Депутати Київради погодилися прийняти борги ахметівської компанії Київенерго перед Нафтогазом.
  • З початку року у корупціонерів конфісковано 65,7 тис.грн.

В Україні

  • Міністерство охорони здоров'я закликало голову Верховної Ради Парубія врегулювати ситуацію, що склалася у профільному парламентському комітеті, члени якого "тероризують" чиновників міністерства і виконуючу обов'язки міністра Супрун.
  • Компанія IKEA заявила про вихід на український ринок із магазинами невеликого формату. Перший магазин буде відкрито в торговому центрі Ocean Plaza в Києві. Надалі в Києві і в інших містах країни буде відкрито ще кілька магазинів.
  • Заступник міністра інфраструктури Гусєв оголосив про досягнення домовленості з найбільшою авіакомпанією-лоукостером Ryanаir про відкриття авіасполучення з Херсона.
  • Єдиний підозрюваний у справі "рюкзаків Авакова" підприємець Литвин отримав лише умовне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Він мусить компенсувати державі 4,8 млн.грн. Головні підозрювані – син міністра Авакова і його колишній заступник Чеботар, які на відео, поширеному в Інтернеті, обговорюють деталі корупційної угоди, уникли покарання, оскільки, за словами голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького, "вони не знали про якість рюкзаків, що постачаються".
  • За 3 літні місяці суди конфіскували в корупціонерів усього 4,4 тис.грн, а з початку року до бюджету надійшло 65,7 тис.грн.
  • Генеральний прокурор Луценко заявив, що має право відпочивати на Сейшелах із дружиною, депутатом Верховної Ради, оскільки має для цього достатні кошти, а переліт "оплатив син".
  • Згідно з дослідженням Factum Group Ukraine, заборонена в 2017 р російська соціальна мережа "ВКонтакте" залишається 4 ресурсом із відвідуваності українськими користувачами, також у першій десятці рейтингу – заборонений пошуковик "Яндекс" і соціальна мережа "Однокласники". Користувачі навчилися обходити обмеження, введені провайдерами, за допомогою vpn, проксі-серверів, а також вбудованого проксі-сервера Яндекс-браузера.
  • Конституційний суд відмовився розглядати законність призначення депутата від Народного фронту Денисової уповноваженою Верховної Ради, яку депутати звинуватили в конфлікті інтересів, через "невідповідність подання вимогам закону про Конституційний суд".
  • Видання "Українські новини" повідомило, що Україна і МВФ домовилися про відкриття нової програми фінансування stand-by до закінчення поточної програми розширеного фінансування EFF. За інформацією видання, програма буде розрахована на півтора року, а обсяг кредитування складе від $4-5 млрд. У межах нової програми заплановано підвищення цін на газ для населення з жовтня на 23,5%. Нафтогаз уже з 1 вересня підвищив на 20% ціну газу для промисловості. Однією з вимог МВФ за новою програмою буде скасування мораторію на продаж землі сільгосппризначення. Прем'єр-міністр Гройсман наполягає, що землю можна буде продавати і купувати тільки громадянам та у фіксованому розмірі, при цьому земельні ділянки не повинні потрапити в руки великих агрохолдингів. Проте досвід приватизації 90-х років свідчить, що в законі про ринок землі можуть бути закладені положення, які сільськогосподарські магнати зможуть легко обійти і скупити задешево практично всю землю в Україні.
  • Незважаючи на зростання гривневої ліквідності в банківській системі, ці гроші не потрапили на валютний ринок, оскільки зосереджені у великих держбанках. Таким чином, під час роботи місії МВФ створено відчуття стабільності валютного ринку, а експортери змушені продавати необов'язкову частину валютної виручки. Внаслідок цього Нацбанк купив близько $35 млн в "анонімному" режимі через систему Matching і зміцнив гривню на 11 коп. щодо долара: 28,09 ₴/$ (-0,11 грн), 32,52 ₴/€ (-0,11 грн), 4,02 ₴/10 (-0,02 грн).
Київ
  • Депутати Київради ухвалили рішення про прийняття комунальним підприємством "Київтеплоенерго" боргів компанії олігарха Ахметова "Київенерго" перед Нафтогазом "за умови, що Київенерго передасть комунальному підприємству джерела для компенсації боргу". Фактично влада виконала ультиматум Київенерго і Нафтогазу, для того, щоби "повернути гарячу воду киянам і не допустити зриву опалювального сезону".
  • Київський метрополітен оголосив повторний тендер на будівництво гілки метро на столичний житловий масив "Виноградар"
Війна
  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, у результаті обстрілу поранено 3 військовослужбовців, один боєць загинув від отриманих поранень. Окупанти не припиняють обстріли вздовж усієї лінії фронту, на багатьох ділянках проти українських військ діють снайперські групи. Під Маріуполем, у Водяному і Широкиному, українські війська були обстріляні з мінометів, а в Кримському окупанти атакували під прикриттям БМП.
  • Командувач Сухопутних сил ЗСУ Попко повідомив про посилення армійських частин уздовж узбережжя Азовського моря за підтримки всіх видів військ, артилерії та авіації.
  • У Донецьку "державний" мобільний оператор "ДНР" "Фенікс" запустив мережу 4G.
Україна та світ
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова повідомила, що її "колега" з РФ Москалькова пообіцяла надати 12 вересня довідки про стан здоров'я українських політв'язнів Сенцова й Балуха, що голодують у російських в'язницях. Сестра Сенцова повідомила, що стан його критичний і він передав їй заповіт.
  • Прес-служба президента повідомила, що посол США з особливих доручень у галузі міжнародної релігійної свободи Браунбек підтвердив у бесіді з Порошенком підтримку американської адміністрації створення єдиної "помісної" церкви. Порошенко звернув увагу Браунбека на численні порушення прав людини та релігійної свободи на окупованих територіях Донбасу і Криму.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер має намір відвідати Київ цього тижня і виступити на щорічній конференції Ялтинської європейської стратегії (YES), яку організовує зять колишнього президента Кучми, олігарх Пінчук.
Тренди
  • Колишня голова НБУ Гонтарева очолила наглядову раду компанії "Медикит", яка за словами її менеджерів, "повинна створити екосистему медичного взаємодії лікарів, пацієнтів і всіх інших учасників медичного ринку". У компанії два засновники – син Гонтаревої і колишня співробітниця інвестиційної компанії ICU, яка обслуговує президента Порошенка, де Гонтарева була генеральним директором і власницею контрольного пакету акцій. Директором "Медикит" призначено колишнього заступника директора департаменту стратегії та реформування НБУ Кравця. Появу "стартапу" низка експертів пов'язує з "медичною реформою", що проводиться виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я Супрун. В основі бізнес-моделі "Медікіта", вірогідно, використовуватимуться деякі положення законів, прийнятих минулого року. Практично всі поправки до них були відхилені з порушенням регламенту, а самі закони прийняті з неперсональним голосуванням депутатів.
  • Опитування фонду "Демократичні ініціативи" показало, що близько 42% респондентів підтримують вступ країни до НАТО. У референдумі з цього питання, за оцінкою фонду, взяли б участь майже 2/3 опитаних, із них 67% віддали б голоси за вступ.

No comments:

Post a Comment