September 01, 2018

31.08.2018: У Донецьку вибухом знищено "главу ДНР" Захарченка.


У Донецьку вибухом знищено "главу ДНР" Захарченка.
У Донецьку вибухом знищено "главу ДНР" Захарченка.
  • У Донецьку вибухом знищено "главу ДНР" Захарченка.
  • Порошенко звільнив заступника глави своєї адміністрації Шимківа.
  • Україна закінчила липень дефіцитом платіжного балансу в $170 млн.
  • Нацбанк повернув МВФ в серпні понад $606 млн.

В Україні

  • Президент Порошенко звільнив заступника глави своєї адміністрації Шимківа, призначивши замість нього заступника міністра фінансів Марченка – негласного куратора грального бізнесу, контрольованого найближчим оточенням президента (підприємство "Українська національна лотерея", що успішно функціонує, незважаючи на законодавчу заборону в Україні азартних ігор). Переведення Марченка до Адміністрації деякі політичні експерти пов'язують із підготовкою до виборів для перенаправлення "чорної готівки" від грального бізнесу на фінансування передвиборчої кампанії Порошенка. Колишній генеральний директор "Microsoft-Україна" Шимків, що відповідав за "програму реформ", успішно її провалив, однак пролобіював широке впровадження систем та офісного програмного забезпечення Microsoft в українських урядових і державних структурах.
  • Суд в Рівненській області заблокував відключення аналогового телемовлення на всій території України за позовом пенсіонерки.
  • Держказначейство повідомило, що за підсумками 7 місяців 2018 р. бюджет зведено з дефіцитом у 13,4 млрд грн, за підсумками 6 місяців дефіцит становив 9,8 млрд грн, збільшившись за місяць на 3,6 млрд грн. Минулого року за 7 місяців бюджет було зведено з профіцитом у 27,0 млрд грн.
  • НБУ переказав МВФ $160,3 млн у рахунок погашення тіла кредиту Stand-by за угодою 2014 року. Разом у серпні Нацбанк повернув МВФ $606,5 млн.
  • Платіжний баланс України зведено із незначним дефіцитом у $170 млн, дефіцит поточного рахунку збільшився до $1,1 млрд, що, за поясненням НБУ, пов'язане зі значним перевищенням обсягу імпорту товарів над експортом, а також кризою в Азовському морі, що призвело до скорочення товарообігу через порти Маріуполь і Бердянськ. Попередні місяці платіжний баланс був профіцитним.
  • На міжбанківському ринку сталася невелика корекція курсу, що зумовлена ​​завершенням фінансового місяця: 28,25 ₴/$ (-0,03 грн), 32,91 ₴/€ (+0,28 грн), 4,15 ₴/10. Однак, на думку банкірів, загальний тренд на здешевлення гривні збережеться й на початку вересня – у США буде черговий вихідний день, а інвестори скуповуватимуть валюту для виведення дивідендів.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби українські війська втрат не зазнали, незважаючи на обстріли окупантів уздовж всієї лінії фронті від Азовського моря до Луганської області. Штаб ООС заявив, що українська армія дотримує умов "шкільного перемир'я".
  • У Донецьку вибухом у ресторані "Сепар" знищено "главу Донецької народної республіки" Захарченка, "міністра податків і зборів" Тимофєєва (позивний "Ташкент"), що перебував поруч з ним, – серйозно поранено. В'їзди та виїзди із "республіки" закрито, Росія також закрила пункти пропуску для в'їзду із Донецької області. Виконувачем обов'язків "глави республіки" призначено "заступника голови ради міністрів" Трапезникова, що фактично керував адміністрацією Захарченка та відповідав за рекламно-пропагандистський напрямок. Одразу після призначення він заявив про курс на "приєднання до великої Росії". Слідчий комітет РФ заявив про відкриття кримінального провадження "за фактом теракту", а президент Путін висловив співчуття у зв'язку зі смертю Захарченка. МЗС РФ звинуватив у “трагедії” "український режим".
    Трапезников раніше працював менеджером по роботі з фанатами футбольного клубу "Шахтар" олігарха Ахметова, а потім, у 2012-2014 рр., очолював київський торговий дім "Укоопзовнішторг". На думку військових і політичних експертів, Захарченко останнім часом зіпсував відносини із московськими "кураторами". Знищення одіозного "глави ДНР" може бути частиною кремлівського плану "впихування" ОРДЛО в Україну, про що свідчать висловлювання Медведчука – кума президента Росії Путіна, який пропонує "вирішити все мирним шляхом" і "врахувати інтереси регіону", надавши йому автономію.

Україна та світ

  • Президент Порошенко відбув із коротким візитом до США на похорон сенатора Маккейна. На офіційному сайті зазначено, що візит до США – приватний, і він летить звичайним рейсовим літаком.
  • Вселенський константинопольський патріарх Варфоломій заявив на зустрічі з главою Російської православної церкви патріархом Кирилом (Гундяєвим), що питання про надання томосу про автокефалію (створення окремої "помісної" української православної церкви) вже практично вирішене, і процес йтиме без урахування позиції РПЦ.
  • Колишній помічник політтехнолога американського президента Манафорта – Паттен визнав свою провину у злочині, що пов'язаний із лобізмом і погодився співпрацювати зі слідством. Він зізнався, що допоміг одному з українських олігархів (мова вірогідно йдеться про співголову опозиційного блоку Льовочкіна) незаконно передати кошти до інавгураційного фонду Трампа, за що допоміг "олігарху" в купівлі квитків на церемонію інавгурації.

Тренди

  • Дружина Порошенка підтвердила російським ЗМІ, що двох своїх дочок президент відправив вчитися до Великої Британії. На подібний запит українських медіа вона відповіді не дала. Президент Порошенко відпочиває за кордоном, там же навчає своїх дітей, що свідчить про те, що він не пов'язує своє майбутнє з Україною.
  • Міністр Омелян прогнозує "європейські" ціни за проїзд платними дорогами – від €0,2 до €0,7 за 1 км, тобто від 6,5 до 23 грн за 1 км. При цьому Омелян не сказав, що якість безкоштовних доріг в Європі – не гірша, ніж платних, та у водіїв завжди є альтернатива, яку дорогу вибрати, а якість державних доріг у сусідній Польщі – відмінна.

No comments:

Post a Comment