August 31, 2018

30.08.2018: Рішення англійського суду щодо "боргу Януковича" буде прийнято 14 вересня

Рішення англійського суду щодо "боргу Януковича" буде прийнято 14 вересня
Рішення суду щодо "боргу Януковича" буде ухвалене 14 вересня

  • Рішення англійського суду щодо "боргу Януковича" буде прийнято 14 вересня.
  • Курс гривні продовжує падіння, незважаючи на інтервенції НБУ.
  • Помер народний артист СРСР, "ДНР" і "ЛНР" Кобзон.

В Україні

  • Передвиборчий штаб Порошенка на наступних виборах очолив перший заступник глави його адміністрації Ковальчук. Передвиборча реклама Порошенко з'явилася під виглядом "соціальної" на тисячах білбордів усією країною, у соцмережах стрімко зростає кількість підписників на його офіційні сторінки. У відповідь на запит громадської організації "Чесно" Адміністрація президента відмовилася повідомити, хто веде офіційні акаунти Порошенка в соцмережах і за рахунок яких коштів.
    Партія "Батьківщина" повідомила, що її лідер Тимошенко балотуватиметься у президенти та виключила можливість об'єднання з іншими політичними силами. Другий номер президентського рейтингу – глава партії "Громадянська позиція" Гриценка активно критикує Тимошенко та пропонує себе як альтернативу Тимошенко та Порошенку, хоча, на думку більшості політологів, шансів на перемогу не має та є черговим олігархічним політпроектом для зменшення впливу Тимошенко.
  • Київський адміністративний суд призупинив дію наказу Міністерства регіонального розвитку про норми планування та забудови територій, який мав набути чинності 1 вересня. Норми вводять два типи зон: "блакитна" – вводить обмеження на висотність, а "зелена" – визначає можливість забудови зелених зон. Крім того, норми вводять заборону на парковку автомобілів усередині житлових кварталів, а для будинків із кількістю поверхів 9 і більше забудовники зобов'язані забезпечити проїзд пожежних машин.
  • Президент Порошенко призначив трьох суддів до Верховного суду, двоє з яких отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності.
  • Міністерство оборони готується підписати угоду про трастовий фонд НАТО, який має забезпечити гроші для знешкодження мін і вибухових пристроїв.
  • Із $1,26 млрд іноземних інвестицій, що надійшли до України в першому півріччі 2018 року, третина ($0,44 млрд) – становлять інвестиції із Росії.
  • Із 1 вересня зросте ще принаймні на 15% вартість газу для промислових споживачів.
  • Держфіскальна служба повідомила про запуск із початку наступного року проекту "електронного чеку".
  • Курс гривні продовжує падати – його підганяють девальваційні настрої на валютному ринку, висока вільна ліквідність за рахунок виплати відшкодування ПДВ експортерам і великі залишки на кореспондентських рахунках банків 28,28 ₴/$ (+0,16 грн), 33,06 ₴/€ (+0,28 грн), 4,15 ₴/10 (+0,03 грн). Великі експортери не поспішають продавати валюту, а спроби Нацбанку збити ажіотаж знову були марними – НБУ продав $49,4 млн при заявках банків на покупку в 66,6 млн. Швидко зростав курс долара й на готівковому ринку – в деяких банках та обмінних пунктах курс продажу перевищив 28,40 ₴/$.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було. Окупанти не дотримували "шкільного перемир'я" на Донбасі протягом минулої доби та обстріляли зі стрілецької зброї і гранатометів позиції українських військ на південній ділянці фронту, в околицях Донецька, Горлівки, на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі Луганської області. Пункт пропуску "Новотроїцьке", який було закрито через детонацію мін після пожеж, знов відкрито 31 серпня.

Україна та світ

  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова звернулася до російської омбудсвуман Москалькової із проханням проінформувати її про стан здоров'я українських політв'язнів, які утримує Росія у в'язницях – перш за Балуха і Сенцова, які голодують, а також кримських татар, яких утримують у Сімферопольському СІЗО.
  • Держдепартамент США вимагає від російської влади припинити тиск на українські водні перевезення в Азовському морі та Керченській протоці з метою економічної дестабілізації України.
  • Апеляційний суд Англії ухвалить остаточне рішення щодо "боргу Януковича" 14 вересня. Рішення про стягнення з України боргу та відсотків, прийняте в березні 2017 року, призупинено на час розгляду української апеляції. Український уряд ввів мораторій на виплату цього боргу в грудні 2015 року. Справу розглядає Лондонський суд, оскільки запозичення було зроблено у вигляді випуску облігацій, які зареєстровані на Ірландській біржі та викуплені Росією.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що пакет документів про вихід із "великого договору" про дружбу, співпрацю та партнерство з Росією вже підготовлено.
  • У Росії помер співак Кобзон, народний артист СРСР, що активно підтримував анексію Криму та агресію на Донбасі, якому "влада" донбаських "республік" присвоїла звання "народного артиста". Президент Порошенко позбавив його всіх українських звань і нагород лише у травні 2018 р. Уродженця Донбасу Кобзона багато експертів вважали одним із ватажків мафіозного угрупування, що визнаний багатьма кримінальними авторитетами.

No comments:

Post a Comment