August 09, 2018

08.08.2018: Стан українського політв'язня Сенцова різко погіршився

Стан українського політв'язня Сенцова різко погіршився
Стан українського політв'язня Сенцова різко погіршився

  • Стан українського політв'язня Сенцова різко погіршився.
  • Трудові мігранти за 5 місяців переказали до України $4,5 млрд.
  • США вводять проти Росії нові санкції із 22 серпня.
  • Президент Порошенко та його партія – лише на 7 місці чергового передвиборчого рейтингу.

В Україні

  • Нацкомісія з питань зв'язку та інформатизації оголосила, що послуга перенесення номерів між мобільними операторами буде доступна з 1 травня 2019 р.
  • Четверо найбільших мобільних операторів України домовилися про проведення тестування та дослідницьких робіт для використання діапазонів 800 і 900 МГц для мереж 4G, що дозволить різко збільшити зону покриття та охопити малі населені пункти й траси.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг запропонувала збільшити тарифи держпідприємств Енергоатом, Укренерго та Укргідроенерго "для підвищення зарплат співробітників".
  • Нацбанк повідомив, що за перші 5 місяців року трудові мігранти переказали через системи міжнародних переказів до України більше $4,5 млрд, що на 30% більше, порівняно з аналогічним періодом 2017 року.
  • Курс гривні незначно зміцнився на тлі збереження стійкого попиту на валюту. Нацбанк зафіксував курс на позначці 26,96 ₴/$ (-0,06 грн), 31,25 ₴/€ (-0,10 грн), 4,24 ₴/10 (-0,01 грн), проте наприкінці торгової сесії котирування перевищили 27,0 грн/$. На ситуацію на валютному ринку вплинуло розміщення Мінфіном гривневих і валютних три- та шестимісячних облігацій держпозики під рекордні 18% річних на суму, яка еквівалентна 10 млрд грн, що викликало відтік гривні, яка могла потрапити на валютний ринок.

Війна

  • На Донбасі в результаті обстрілів за попередню добу загинув український військовий, 3 – поранені, ще один – пропав безвісти під час відбиття спроби прориву диверсійної групи через лінію фронту під Майорськом. Зіткнення із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися всією лінією фронту. Через КПВВ "Майорськ" тимчасово призупинено пропуск цивільних осіб через обстріли.

Україна та світ

  • США оголосили про введення із 22 серпня нових санкцій проти Росії за застосування нею хімічної зброї на території Великої Британії, де бойовою хімічною речовиною "Новачок" були отруєні колишній агент російських спецслужб Скрипаль і його дочка. Передбачено два етапи санкцій. На першому – буде оголошено обмеження на експортні та фінансові операції, зокрема, на продаж електронних компонентів для сфери безпеки, а також прилади для тестування та налагодження авіаційного обладнання. Якщо санкції першого етапу не спрацюють, і Росія не погодиться на хімічне та біологічне роззброєння під міжнародним контролем, то за три місяці санкції посиляться – буде знижено рівень дипломатичних відносин, Аерофлоту буде заборонено рейси до США, санкції торкнуться також багатьох експортно-імпортних операцій, які становлять значну частину товарообігу між країнами.
  • Президент Порошенко обговорив із держсекретарем США Помпео питання виконання Україною рекомендацій МВФ, на яких наполягає американська адміністрація. Серед обговорюваних тем були питання Криму, можливого введення миротворців ООН на Донбас і звільнення українських політв'язнів, яких утримує Росія.
  • Стан українського політв'язня Сенцова, який голодує із 14 травня у російській в'язниці, різко погіршився. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова запропонувала Росії обговорити "будь-які умови обміну" для порятунку його життя. Російська влада стверджує, що стан Сенцова "відносно стабільний".
  • General Electric відправила до України перший із 30 замовлених електровозів.

Тренди

  • В Азовському морі триває криза. Росія постійно затримує українські риболовецькі судна, російська берегова служба звинувачує українських рибалок у вилові риби у "російській ексклюзивній економічній зоні", незважаючи на те, що за чинним договором між двома країнами від 2003 року море визнано внутрішнім, і на нього не поширюються міжнародні конвенції . За словами прес-секретаря Держприкордонслужби Слободяна, українське керівництво не збирається розривати цей договір, аби не спровокувати Росію. Міністр інфраструктури Омелян констатував зниження вантажопотоку у портах Бердянськ і Маріуполь на 10%, проте вважає ситуацію стабільною, а заступник міністра закордонних справ Зеркаль заявила, що питання Азова має "штучно створене загострення в інформаційному полі". На тлі погіршення ситуації в азовському регіоні президент Порошенко анонсував розширення географії проведення наступного року міжнародних навчань Sea Breeze. На думку багатьох військових експертів та аналітиків, бездіяльність української влади може спровокувати Росію на посилення агресії у басейні Азовського моря та створює передумови для висадки десанту у будь-якому місці українського узбережжя Азова, оскільки російські судна можуть безкарно підходити практично до самої берегової лінії.
  • Група "Рейтинг" опублікувала результати соцдослідження, згідно з якими на парламентських виборах збираються голосувати 46% респондентів, ще 25% – поки не прийняли рішення. Виборчий рейтинг очолила партія Батьківщина, яку планують підтримати майже 20% серед тих, хто прийде голосувати, слідом йдуть партії "Опозиційний блок", "Громадянська позиція" та "Слуга народу", за які готові віддати голоси близько 7,5% опитаних. Партія президента Порошенка виявилася на 7 місці рейтингу із трохи більше 4% підтримки.
    На президентських виборах понад 17% не визначилися, за кого голосувати, а 15% не братимуть у них участь. Найбільшу підтримку респондентів отримали лідер "Батьківщини" Тимошенко – за неї готові проголосувати 11% опитаних, за нею йдуть глава "Громадянської позиції" Гриценко та співголова "Опозиційного блоку" Бойко із 6% підтримкою, чинного президента підтримують близько 5%, він посів лише 7 місце у рейтингу.

No comments:

Post a Comment