August 06, 2018

05.08.2018: НБУ назвав трудову міграцію фактором інфляційного ризику


НБУ назвав трудову міграцію фактором інфляційного ризику
НБУ назвав трудову міграцію фактором інфляційного ризику
  • НБУ назвав трудову міграцію фактором інфляційного ризику.
  • Українські військові відзначили День ВПС.

В Україні

  • Українські військові відзначили день військово-повітряних сил. Командувач ВПС Дроздов повідомив, що нинішнього року Укроборонпром передасть на озброєння до 30 відремонтованих і модернізованих військових літаків – винищувачів, штурмовиків і бомбардувальників. За минулі півроку зафіксовано 6 незаконних перетинів повітряного кордону країни, у 2 випадках було оголошено режим бойової готовності №1.

Війна

  • Окупанти збільшили кількість та інтенсивність обстрілів на Донбасі. На приморській ділянці фронту та Світлодарському виступі українські війська були обстріляні із мінометів. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби внаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.

Україна й світ

  • Держприкордонслужба України повідомила про заборону в'їзду до країни на 3 роки 740 громадянам іноземних держав за незаконне перебування на тимчасово окупованих територіях Криму й Донбасу. Президент РФ Путін у суботу відвідав Крим разом із прем'єр-міністром Медведєвим і деякими російськими офіційними особами, яких держприкордонслужба та СБУ так і не включили до списку осіб, яким заборонено в'їзд до України.

Тренди

  • В інфляційному звіті Нацбанку за липень анонсовано продовження жорсткої монетарної політики регулятора в умовах погіршення прогнозу ринків країн, що розвиваються, на які поставляються основна експортна продукція України. Експерти Нацбанку констатували відсутність прогресу у проведенні структурних реформ, що необхідні для продовження програми співпраці з МВФ. Припинення кредитування від МВФ зменшує ймовірність залучення боргових ресурсів на міжнародних ринках капіталу, без яких виплати з обслуговування та погашення держборгу неможливі. Така ситуація посилює девальваційні та інфляційні очікування, на які накладаються невизначеність, пов'язана із виборами.
    Крім того, суттєвими факторами, які можуть вплинути на інфляцію, є підвищення цін на газ для населення ("приведення до імпортного паритету"), ситуація на сході країни, де не припиняються бойові дії, а також можливе зниження або припинення транзиту російського газу українською газотранспортною системою.
    Нацбанк констатував появу нового фактора ризику для розвитку інфляції – посилення процесів трудової міграції, що підсилюватиме диспропорції між попитом і пропозицією на ринку праці та супроводжуватиметься зростанням заробітної плати працівників.

No comments:

Post a Comment