July 13, 2018

12.07.2018: Депутати так і не спромоглися призначити нових членів ЦВК


Депутати так і не спромоглися призначити нових членів ЦВК
Депутати так і не спромоглися призначити нових членів ЦВК
  • Депутати так і не спромоглися призначити нових членів ЦВК.
  • Рада прийняла поправку до закону про Антикорупційний суд.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу проти сина міністра Авакова та заступника міністра Чеботаря.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла поправку до закону про Антикорупційний суд, на якій наполягали міжнародні партнери. Тепер справи, що розглядаються в судах першої інстанції до запуску Антикорупційного суду, буде передано до його апеляційної палати, а не до суду загальної юрисдикції, як було встановлено законом, що прийнятий раніше.
    Також ухвалено закон, що дозволяє "Укроборонпрому" не віддавати борги Росії.
    Рішення про звільнення членів ЦВК і призначення нових так і не було ухвалено, незважаючи на згоду фракції Блоку Порошенка про виключення зі списку одного зі своїх кандидатів. Депутати інших фракцій підкреслили, що внесення та виключення кандидатів зі списку – прерогатива президента.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура оголосила про закриття гучної справи про постачання рюкзаків для Нацгвардії, в якому фігурували син міністра внутрішніх справ Авакова та заступник міністра Чеботар. Звинувачення пред'явлено лише директору фірми, яка виконувала замовлення. Частину речових доказів зі справи було знищено під час проведення розслідування.
  • В урядовому кварталі триває акція власників автомобілів на єврономерах, які вимагають прийняття закону про полегшення та здешевлення розмитнення таких автомобілів. Учасники акції перекрили підходи до Верховної Ради та не випускали з неї депутатів і журналістів. При спробі прорватися через лави мітингувальників автівка депутата Пинзеника збила одного з них, після чого активісти розбили в машині заднє скло. Поліція повідомила про відсутність значних порушень громадського порядку – затримано лише одного учасника акції.
  • Водоканали великих міст можуть припинити подачу води споживачам через відсутність рідкого хлору для очищення води. Хлор виробляється на підприємстві ДніпроАзот, яке зупинено, за словами його керівництва, через високу ціну на газ. Акція працівників підприємства в Києві з вимогами до уряду забезпечити його функціонування та знизити ціни на газ успіху на мала.
  • За заявою військової прокуратури, слідчий експеримент з перевірки інциденту з вибухом міномета на Рівненському полігоні показав, що вибух стався в результаті дій військовослужбовців, які допустили "подвійне заряджання" міномета.
  • Рада НБУ підвищила облікову ставку – основний показник вартості кредитів в Україні ще на 0,5% – до 17,5%, пояснивши ці дії необхідністю підтримки граничних параметрів інфляції. Банкіри зазначають, що підвищення облікової ставки свідчить про вкрай погану ситуацію на українському фінансовому ринку та спробу Нацбанку зіграти на випередження й підготуватися до стрибка інфляції наприкінці року.
  • Заступник глави НБУ Сологуб прогнозує підвищення цін на газ для населення та комунальних тарифів цього році на 25%. За його словами, це призведе до зростання рівня інфляції лише на 0,9%. Крім того, Сологуб повідомив, що НБУ знизив оцінку зростання міжнародних резервів на кінець року з $21,6 до $20,7 млрд через зниження очікуваних надходжень від розміщення єврооблігацій з $2,5 до $1,5 млрд.
  • Торги на валютній біржі пройшли спокійно – ринок практично не відреагував на повідомлення про зростання облікової ставки НБУ: 26,23 ₴/$, 30,58 ₴/€ (-0,20 грн), 4,22 ₴/10 (-0 ,01 грн).

Київ

  • Мер Кличко затвердив підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті столиці до 8 грн, незважаючи на спроби активістів партії "Свобода" прорватися до сесійної зали Київради та зірвати голосування.

Війна

  • На Донбасі у ході бойових дій минулої доби зазнали поранень троє українських військовослужбовців. Штаб операції об'єднаних сил повідомив, що безперервні бої тривають на приморській ділянці фронту поблизу Маріуполя, обстріляно позиції українських військ в околицях Донецька, поблизу КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь і на Світлодарському виступі.
    Командувач операцією об'єднаних сил генерал Наєв заявив, що президенту Путіну війна на Донбасі "не вигідна" і тому операція може закінчитися "дуже швидко".

Україна та світ

  • Президент Порошенко повідомив, що в кулуарах саміту НАТО провів переговори із президентом США Трампом, під часі яких обговорив позицію американського президента щодо України перед зустріччю на вищому рівні Трампа та Путіна, а також ситуацію навколо будівництва російського газогону "Північний потік-2". На офіційному сайті Білого Дому інформація про зустріч Трампа з Порошенком відсутня.
  • Єврокомісія, Світовий банк та Енергетичне співтовариство стурбовані затримкою в реалізації поділу (анбандлінга) Нафтогазу на дві компанії, одна з яких займатиметься видобутком і постачанням газу, а інша – його транспортуванням та зберіганням.

Тренди

  • Соціологічна служба GfK Ukraine опублікувала результати опитування громадської думки, згідно з якими жоден із кандидатів у президенти не має більше 10% підтримки виборців. Лідером опитування названо главу партії Батьківщина Тимошенко – за неї готові проголосувати 10% виборців. На другому місці – шоумен Зеленський із 7%, на третьому – лідер "Громадянської позиції" Анатолія Гриценко із 6%. Чинний президент Порошенко – лише на 7 місці із 5% підтримки.

No comments:

Post a Comment