July 31, 2018

30.07.2018: Бюджет півріччя зведений із дефіцитом у 9 млрд грн

Бюджет півріччя зведений із дефіцитом у 9 млрд грн
Бюджет півріччя зведений із дефіцитом у 9 млрд грн

  • Бюджет півріччя зведений із дефіцитом у 9 млрд грн.
  • Політтехнолог Трампа і Януковича Манафорт заробив в Україні більше $60 млн.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про виробництво екологічних продуктів і організації їх продажу.
  • СБУ завершила розслідування справи про перекладача прем’єр-міністра Гройсмана, заарештованого наприкінці минулого року за підозрою в державній зраді. Справа буде розглядатися в Голосіївському суді Києва.
  • Услід за Києвом, ціни на проїзд у комунальному транспорті підвищила й влада Дніпра — з 1,5 до 4 грн за поїздку.
  • Бюджет за перше півріччя 2018 р зведений із дефіцитом майже в 10 млрд грн, хоча за аналогічний період минулого року бюджет був профіцитним — доходи перевищили витрати на понад 29 млрд грн. Отже, погіршення показників за рік склало 38 млрд грн. Сальдо зовнішньоторговельного балансу з торгівлі товарами також негативне і склало за червень, за відомостями НБУ, більше $0,9 млрд. Тенденція до перевищення імпорту над експортом посилюється — за перше півріччя експорт зріс лише на 12% до $21,2 млрд, проте імпорт — на 14 % до $25,5 млрд, тобто країна витратила більше, ніж заробила, на $4,3 млрд за півроку.
  • Виплати відшкодування ПДВ Держказначейством експортерам в останні дні місяця разом з податковими платежами визначили картину дня на міжбанківському ринку — курс майже не змінився за невеликого обсягу торгів: 26,75 ₴/$ (-0,01 грн), 31,26 ₴/€ (+ 0,15 грн), 4,26 ₴/10 (+0,01 грн). Протягом минулого тижня Нацбанк продав на міжбанківському ринку для підтримки гривні більш ніж  $120 млн. Глава ради НБУ Данилишин пояснив падіння курсу національної валюти на 50 коп за місяць «зростанням попиту на валюту під впливом короткочасних чинників». Характерно, що більшість іноземних спекулянтів, що вклалися в гривневі держоблігації на початку року, вважали за краще конвертувати отримані кошти у валюту, а не купувати нові облігації з рекордною прибутковістю майже 18% річних.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілів отримали поранення 3 українських військовослужбовців. Перестрілки не припиняються уздовж усієї лінії фронту, на південній ділянці, у Водяному, українські війська були обстріляні з мінометів.
  • За повідомленням Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, Міжнародний Червоний Хрест реалізує в Донецькій області дві гуманітарні програми — модернізацію реанімаційно-реабілітаційного центру лікарні в Бахмуті, що розташований у прифронтовій зоні, а також облаштування зон обігріву та охолодження для людей, які перетинають «лінію розмежування» в контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ).
  • За даними Мінсоцполітики, в Україні на кінець липня 2018 року зареєстровано понад 1,5 млн внутрішніх переселенців.

Україна й світ

  • Міністр у справах тимчасово окупованих територій і ВПЛ Черниш оголосив про рішення уряду вже найближчим часом виплатити допомогу по 100 тис. грн сім’ям українських політв’язнів, що перебувають у російських в’язницях. Черниш заявив, що для комплексного розв’язання проблеми політв’язнів і осіб, незаконно позбавлених волі, потрібне прийняття спеціального закону.
  • Спецпрокурор США Мюллер, який веде розслідування втручання РФ у президентські вибори, повідомив, що колишній політконсультант президента Трампа Манафорт отримав в Україні більше ніж $60 млн за консультування колишнього президента Януковича й Партії регіонів, до того ж, значну частину цих коштів він не вказав у податковій декларації.
  • Президент США Трамп оголосив, що санкції щодо Росії збережуться в нинішньому вигляді. Він заявив, що очікує від європейських країн реалізації проектів щодо забезпечення газом, які дозволили б конкурувати з російськими поставками. Зокрема, мова йде про будівництво терміналів у портах для приймання американського скрапленого газу та з’єднання їх з наявними газопроводами.
Тренди
  • Один із журналістів звернув увагу, що в промо-ролику на честь дня сил спеціальних операцій (ССО), розміщеному на офіційній сторінці операції об’єднаних сил у соцмережі Facebook, використані фрагменти тексту і сценарій подібного ролика російських ССО. Випадок наочно показує, що українські військові журналісти, що працюють у Міністерстві оборони, не відійшли від шаблонів, які розроблені ще в СРСР і активно використовуються російськими пропагандистами.
  • Колишній глава Державної фіскальної служби Насіров, проти якого слухається справа в суді про зловживання службовим становищем на користь депутата Онищенко, що втік з України, заявив про намір балотуватися на майбутніх президентських виборах. Крім нього, у виборах мають намір брати участь лідер партії «Батьківщина» Тимошенко, колишня «регіоналка» Богословська й колишній представник України на переговорах тристоронньої контактної групи у Мінську Безсмертний. На думку низки політологів, найближчим часом про участь у президентській кампанії оголосить колишній прем’єр-міністр Яценюк. Він намагається відбілити свою репутацію й назвав помилковими звинувачення в крадіжці державних коштів під час  будівництва «Стіни» на кордоні з Росією. Яценюк назвав проект «Стіна» «повним успіхом і одним із найбільших досягнень уряду після Майдану». За його твердженням, Кремль докладає величезних зусиль для дискредитації цього проекту. Про наближення президентської кампанії свідчить і заява депутата від Народного фронту Сюмар, яка допускає, що чинний президент Порошенко може відмовитися брати участь у виборах.



No comments:

Post a Comment