July 27, 2018

26.07.2018: Кабмін вирішив не підвищувати ціни на газ до 1 вересня


Кабмін вирішив не підвищувати ціни на газ до 1 вересня
Кабмін вирішив не підвищувати ціни на газ до 1 вересня
  • Кабмін вирішив не підвищувати ціни на газ до 1 вересня.
  • Холодницькому оголосили догану, але не звільнили.
  • Перед будівлею Міністерства оборони здійснив самопідпал колишній боєць-доброволець.
  • Британський суд відмовив в екстрадиції до України колишнього директора "Укрспецекспорту".

В Україні

  • Кабмін вирішив не підвищувати ціну на газ для населення до 1 вересня поточного року. Очевидно, що місія МВФ для підготовки меморандуму про продовження співпраці не з'явиться в Києві до кінця літа. Найімовірніше, уряд не зміг запропонувати експертам Фонду прийнятного варіанту із розрахунку ціни на газ, і оптимістичні прогнози Мінфіну про отримання чергового траншу кредиту до осені не підтвердилися, незважаючи на те, що МВФ схвалив заходи України зі створення Антикорупційного суду, які були одними серед основних вимог для відновлення фінансування.
  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення підтвердила, що аналогове телемовлення буде припинено в Київській і Кіровоградській областях із 1 серпня, а в інших (крім зони бойових дій на Донбасі та прикордонних територій) – із 1 вересня. При цьому терміни відключення аналогового сигналу по Україні у цілому можуть бути посунені на місяць, "але не більше", якщо у процесі повного переходу на цифрове мовлення виникнуть проблеми. Нацрада не володіє інформацією про кількість малозабезпечених сімей, які не зможуть приймати телесигнал через відсутність спеціальної приставки до телевізора та потребують допомоги держави для їх покупки. Цю інформацію Мінсоцполітики не надав. Частоти аналогового телебачення необхідні операторам мобільного зв'язку для збільшення покриття мережі 4g.
  • Нацкомісія із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прийняла рішення про скасування прийнятої 2017 р. нормативної бази для розрахунку "стимулюючих" (RAB) тарифів і введення нової методики, яка передбачає роздільний облік старих і нових потужностей. Фахівці та громадські діячі неодноразово заявляли, що існуюча схема нарахування тарифів несправедлива й дозволяє власникам старих потужностей, що побудовані ще за часів СРСР, отримувати додаткові прибутки, не розвиваючи виробництво. На підставі попередньої методики три обленерго вже встигли узгодити підвищення тарифів на електроенергію для своїх споживачів.
  • Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів визнала, що керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький порушував закон, розголошуючи інформацію досудового розслідування, проте винесла рішення обмежитися лише винесенням догани й не звільняти його. Глава НАБУ Ситник категорично не згоден із рішенням комісії і заявив, що оскаржуватиме його. Посольство США вважає, що Холодницький має сам подати у відставку заради збереження репутації організації і верховенства права. На думку більшості експертів, Холодницький у відставку не піде, а між САП і НАБУ протиріччя зростатимуть аж до президентських виборів, що призведе до гальмування та згортання розслідування резонансних кримінальних справ проти корупціонерів вищої ланки керівництва країни. Про такий сценарій може свідчити повідомлення про закриття САП справи проти депутата від Народного фронту Дзензерського, який не вніс до декларації фінансові зобов'язання із забезпечення кредиту на 4 млрд грн.
  • У Києві перед будівлею Міністерства оборони здійснив самопідпалення один із добровольців, що домагаються визнання їх учасниками бойових дій на Донбасі та виплати грошової компенсації. Чиновники військового відомства стверджують, що самопідпалення було здійснено з метою тиску на суд, який розглядає позови потерпілого проти міністерства.
  • Незважаючи на лише невелике просідання офіційного курсу, ситуація на валютному ринку не райдужна – за оцінками банкірів експортери конвертують у долар практично всю суму відшкодування ПДВ. Це спричинило рекордне зростання обсягу торгів – майже до $600 млн та ажіотаж на готівковому ринку: 26,65 ₴/$ (+0,02 грн), 31,22 ₴/€ (+0,10 грн), 4,23 ₴/10 (+0,01 грн). Ситуацію спробував врятувати Нацбанк, продавши через систему Matching близько $30 млн, однак значна частина заявок банків на купівлю валюти залишилася незадоволеною.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі один український військовослужбовець загинув, ще один – поранений унаслідок обстрілів, які не припиняються всією лінією фронту в Донецькій і Луганській областях.
  • "Українська сторона" Спільного центру з контролю та координації (СЦКК), зі складу якого вийшли російські офіцери, повідомила, що в результаті обстрілу, що був здійснений  окупаційними військами 25 липня, і попадання снаряда в шламонакопитель Торецького фенольного заводу надтоксичні відходи можуть потрапити до ґрунтових вод й далі – до річки Кривий Торець із басейну Кальміуса, що призведе до масштабної екологічної катастрофи в усьому регіоні.
  • Прокуратура АР Крим повідомила, що ідентифікувала близько 9 тис. колишніх співробітників правоохоронних органів півострова, що підозрюются у державній зраді, і проводить аналогічну перевірку щодо всіх колишніх українських держслужбовців Криму.

Україна й світ

  • У Мюнхені відбулася зустріч керівників департаментів МЗС країн "нормандської четвірки", яка знову закінчилася нічим. Представники України, Німеччини та Франції запропонували варіанти організації миротворчої місії ООН на Донбасі, що не були прийняті російською делегацією. Російська делегація категорично відкидає поширення мандата місії на всю неконтрольовану України територію, включаючи державний кордон.
  • Британський суд відмовив в екстрадиції до України й надав політичний притулок колишньому директору держкомпанії, герою України Бондарчуку, вважаючи доводи української прокуратури недостатніми, а переслідування – політичним.
  • Нижня палата Конгресу США схвалила виділення Україні наступного фінансового року військової допомоги на $250 млн, із яких $50 млн буде спрямовано на закупівлю летального озброєння. Крім того, передбачено фінансування України щодо посилення власних можливостей захисту від кібератак.

Тренди

  • На думку деяких економістів, проблема з недофінансуванням Пенсійного фонду є системною та пов'язана з істотним зменшенням надходжень до нього від єдиного соціального внеску, що може свідчити про затримку виплати зарплат підприємствами та підприємцями і вже призвело до зриву плану надходжень. Крім того, економісти вважають, що проблеми наповнення Пенсійного фонду пов'язані також із трудовою еміграцію, яка  швидко зростає,  і стрімким підвищення середнього віку працездатного населення, що залишається. Тому вони прогнозують, що ситуація з недофінансуванням і "касовим розривом" повторюватиметься і посилюватиметься. За подібних умов Грузія прийняла рішення про ліквідацію Пенсійного фонду та фінансування виплати пенсій безпосередньо із держбюджету.

No comments:

Post a Comment