June 15, 2018

14.06.2018: Газпром призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу


Газпром призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу
Газпром призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу

  • Газпром призупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу.
  • На Донбасі загинули ще 2 українських військових.
  • Партія Порошенка – у хвості парламентського рейтингу.

В Україні

  • Генпрокуратура повідомила, що кримінальну справу щодо голови Центральної виборчої комісії Охендовського, який обвинувачується в отриманні грошей із "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, так і не відновлено. Крім того, припинено справи проти колишнього депутата Калюжного та його родича, які також є фігурантами цієї справи.
  • На думку учасників ринку, перекіс між попитом і пропозицією зумовлено виходом Нафтогазу на торги для купівлі валюти під газові контракти. Курс гривні став швидко падати, і Нацбанк був змушений продати від $10 до $20 млн через систему Matching, щоб заспокоїти ринок: 26,21 ₴/$ (+0,10 грн), 30,76 ₴/€ (-0,02 грн), 4,21 ₴/10 (-0,07 грн).

Київ

  • У Києві в Солом'янському районі внаслідок вибуху старого автомобіля, що тривалий час стояв у дворі одного із будинків, поранено 4 дітей, які перебували поруч , один із них – важко.

Війна

  • На Донбасі йдуть безперервні бої із застосуванням важкої артилерії і мінометів у населених пунктах Новотошківське та Орехове на трасі Т-1303 "Бахмутка". Зіткнення із застосуванням важкого озброєння відбулися на приморській ділянці фронту, а також у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки та на Світлодарському виступі. Унаслідок бойових дій загинули ще 2 українських військовослужбовців, 6 – поранено. Крім того, під час обстрілу Водяного в околицях Маріуполя поранено місцевого жителя.

Україна й світ

  • Газпром оскаржив у шведському суді рішення Стокгольмського арбітражу про виплату штрафу $2,56 млрд за порушення умов договору транзиту. Стягнення у цій справі припинено. Чиновники Нафтогазу заявили про готовність надати аргументацію для скасування рішення апеляції. Проте два керівника Нафтогазу – Коболєв і Вітренко – уже отримали величезні премії у $13,9 млн за виграш справи. Тим часом Газпром був змушений відмовитися від розміщення частини єврооблігацій через незакриту справу із Нафтогазом. Однак стрімке зростання цін на газ дозволить російському монополісту відносно безболісно відмовитися від частини запозичень.
  • ЗМІ повідомили, що із невідомих причин СБУ не внесла до українських санкційних списків сім'ю бізнесменів Ротенбергов із найближчого оточення російського президента Путіна, а також підприємства, що їм належать,  із виробництва мінеральних добрив, які поставили 2017 року до України близько 170 т аміаку й більше 160 т добрив. На Ротенберга та його підприємства накладено санкції США та ЄС.
  • Європарламент прийняв резолюцію із вимогою негайного звільнення режисера Сенцова та інших українських політв'язнів, що незаконно утримуються Росією.

Тренди

  • За повідомленнями ЗМІ, керівник Нацбанку Смолій вніс кандидатуру одіозної чиновниці регулятора Рожкової на посаду свого першого заступника, незважаючи на відкриті проти неї кримінальні справи.
  • Опитування суспільної думки, що було проведено наприкінці травня фондом "Демократичні ініціативи" спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, показало, що підтримка всіх провідних політиків на президентських виборах вкрай мала: у Тимошенко трохи більше 13%, у Гриценка – 9,4%, у Бойка – 8,4%, у чинного президента Порошенка – 7,6%, у Ляшка – 7,4%. 17% респондентів не братимуть участі у виборах. Серед партій лідирують "Батьківщина" (12,6%), "Громадянська позиція" (10,7%), Партія президента Порошенка за результатами опитування опинилася лише на 7 місці із 7,8% голосів.

No comments:

Post a Comment