June 13, 2018

12.06.2018: Нацбанк спростив валютообмінні операції

Нацбанк спростив валютообмінні операції
Нацбанк спростив валютообмінні операції
  • Нацбанк спростив валютообмінні операції.
  • Україна передала до Міжнародного суду ООН підтвердження агресії Росії на Донбасі.
  • Туреччина відкрила Трансанатолійський газогін до ЄС.

В Україні

  • Глава НАБУ Ситник вважає, що прийняття закону про Антикорупційний суд не означає, що його буде створено, а ризики повної підконтрольності [президенту] не зменшилися. Він стверджує, що закон було “продавлено” західними партнерами. Депутат Алексєєв, голова парламентського комітету із правової політики та правосуддя прогнозує внесення президентом законопроекту про створення суду наступного тижня та його швидке ухвалення Верховною Радою, хоча такий законопроект поки не зареєстровано.
  • Нафтогаз звернувся до Кабміну із проханням про сприяння у розв'язанні проблеми оплати облгазами оренди газорозподільних мереж, що належать компанії.
  • Нацбанк прогнозує зниження прибутковості девелоперської діяльності у сфері будівництва житла через низьку платоспроможність населення.
  • У звіті НБУ про фінансову стабільність констатовано, що зниження міжнародних резервів України може вплинути на рівновагу на валютному ринку та готовність зовнішніх кредиторів рефінансувати борги українських компаній.
  • Нацбанк спростив проведення операцій з обміну валют. Тепер банкам достатньо оформлення квитанції в електронному вигляді, також дозволено зберігання документів в електронній формі. Видача документа клієнту здійснюватиметься тільки за його бажанням. Документообіг фінансових компаній залишився таким, як і раніше, але у подальшому буде достатньо видачі клієнту фіскального чека. Підписи клієнта не потрібно, якщо сума операції не перевищує 150 тис. грн. Крім того, дозволено проводити валютообмінні операції через платіжні термінали. Дозволені перекази з-за кордону із виплатою в гривні, а також перекази у гривні за кордон із виплатою у валюті країни одержувача.
  • Глава НБУ Смолій повідомив, що приїзд місії МВФ до України залежить від готовності уряду підвищити тарифи на газ для населення та прийняття збалансованого державного бюджету на наступний рік. Він стверджує, що для забезпечення економічної стабільності України 2018 року потрібно отримати два транші від МВФ.
  • Торги на валютному ринку відбулися спокійно, близько $10 млн купив Нацбанк через систему Matching: 26,09 ₴/$, 30,75 ₴/€ (-0,01 грн), 4,18 ₴/10. Вільні ресурси, наявні на ринку, банки пустили на купівлю облігацій, які Мінфін розмістив під підвищені відсотки.

Війна

  • За повідомленням штабу операції об'єднаних сил, ситуація на фронті не змінюється. Окупаційні війська обстріляли із мінометів позиції української армії у Попаснянському районі Луганської області – під Новотошківським, а також у Водяному в околицях Маріуполя й на трасі Донецьк-Маріуполь – на контрольному пункті в'їзду-виїзду на окуповану територію Новотроїцьке. Зіткнення відбулися на приморській ділянці фронту, на Світлодарському виступі, в околицях Донецька, Горлівки і на трасі "Бахмутка" – у Кримському. Унаслідок обстрілів загинув ще один український військовослужбовець.

Україна й світ

  • Генеральний секретар ООН здійснить візит до Росії, де зустрінеться із президентом Путіним і виступить на дискусійному клубі "Валдай". Він також відвідає матч чемпіонату світу з футболу. Європарламент готує резолюцію про дипломатичний бойкот чемпіонату.
  • Україна передала до Міжнародного суду ООН меморандум про порушення Росією Міжнародної конвенції про фінансування тероризму та підтверджуючі документи на 17500 сторінках про участь армії РФ у війні на Донбасі.
  • Азербайджан і Туреччина запустили Трансанатолійський газогін TANAP для постачання газу до Європу потужністю 15 млрд м3 на рік. До цього газогону може бути приєднана гілка "Турецького потоку", який інтенсивно добудовує Росія. На відкритті газопроводу був присутній президент України Порошенко, який провів переговори про співпрацю у постачанні енергоносіїв із президентом Азербайджану Алієвим.

No comments:

Post a Comment