June 12, 2018

11.06.2018: У Берліні глави МЗС "нормандської четвірки" обговорили врегулювання на Донбасі

У Берліні глави МЗС "нормандської четвірки" обговорили врегулювання на Донбасі
У Берліні зустілися глави МЗС "нормандської четвірки"
  • У Берліні глави МЗС "нормандської четвірки" обговорили врегулювання на Донбасі.
  • Порошенко підписав закон про Антикорупційний суд.
  • У Сінгапурі відбулася зустріч президента США із лідером Північної Кореї.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про Антикорупційний суд, прийнятий 6 червня Верховною Радою. Глава НАБУ Ситник заявив, що для запуску суду потрібно прийняти ще один "технічний" закон, що дозволить уникнути подальших спекуляцій навколо його створення.
  • Міністерство фінансів очікує отримання п'ятого траншу кредиту МВФ до осені, незважаючи на "неврегульовані питання". Глава НБУ Смолій заявив, що регулятор готує план дій на випадок зриву програми співпраці із фондом, який включає різке посилення монетарної політики та введення валютних обмежень.
  • ЗМІ повідомили про переговори мільярдера Сороса із головою Нафтогазу Коболєва щодо приватизації "Укргазвидобування", найбільшої української газодобувної компанії.
  • Фонд держмайна видав низку наказів про початок "великої приватизації". Планується продати держпакети акцій найбільших підприємств, у тому числі "Центренерго", "Азовмаш", "Турбоатом", шахту "Краснолиманська", Одеський припортовий завод, Сумихімпром.
  • Держстат повідомив про зростання цін у сфері виробництва на 0,8% у травні, порівняно із квітнем, а в річному численні – на 16,5%. Причиною названо збільшення цін на енергоносії – вугілля, кокс, газ, нафта та продукти нафтопереробки.
  • Глава НАБУ Ситник стверджує, що справу про махінації при введенні формули ціни на вугілля "Роттердам+" не закрито, й вона є однією із найбільш пріоритетних для детективів бюро.
  • Нацбанк подав позови до швейцарських судів проти колишнього акціонера Приватбанку олігарха Коломойського із вимогою погасити заборгованість з кредитів у сумі 10 млрд грн.
  • Державіаслужба видала наказ про регулювання застосування безпілотників вагою до 2 кг – найбільш масової продукції, яка вільно продається в магазинах. Експерти стверджують, що він має низку позитивних моментів, що пов'язані з охороною об'єктів військового призначення, проте положення його прописано вкрай неконкретно й дозволяють, у тому числі, заборонити аеровідеознімання активістами маєтків олігархів і держчиновників.
  • Обсяг торгів на міжбанківському ринку знову був вкрай незначним – лише $270 млн – з невеликим перекосом у бік пропозиції, що призвело до невеликого зміцнення гривні та надало змогу Нацбанку купити через систему Matching близько $10 млн: 26,09 ₴/$ (-0,05 грн), 30,76 ₴/€ (+0,04 грн), 4,19 ₴/10 (+0,01 грн).

Війна

  • За минулу добу, за офіційними даними штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій дістали поранень ще 3 українських військовослужбовців. Бойові зіткнення із застосуванням артилерії, БМП і стрілецької зброї не припиняються в районі селища Новотошківське у Попаснянському районі Луганської області, а також на Світлодарському виступі, в околицях Горлівки й Донецька, в Авдіївці та на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Ломакиному, Водяному.
  • Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський подав у відставку.

Україна й світ

  • У Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" – України, Росії, Німеччини та Франції. По її закінченні міністр Клімкін повідомив, що зустріч можна було охарактеризувати як "реальну дискусію з можливістю обговорення низки питань", у тому числі, про звільнення політв'язнів і можливості введення міжнародних миротворчих сил на Донбас. Глави МЗС Франції і Німеччини заявили про готовність їх країн брати участь у розмінуванні території на Донбасі, надавши додаткові технічні засоби та консультантів. Міністр закордонних справ Франції Ле Дріан наполягає на необхідності посилення захисту цивільних об'єктів, зокрема, Донецької фільтрувальної станції.
    Клімкін зазначив, що в позиціях України та РФ щодо миротворчої місії існують принципові відмінності. Українська сторона наполягає на "широкому мандат" миротворців із можливістю роззброєння незаконних збройних формувань, причому війська мають зайти відразу на всю територію. Росія ж готова допустити лише супровід миротворцями спостерігачів місії ОБСЄ й тільки вздовж "лінії зіткнення".
  • У Сінгапурі вперше після Корейської війни зустрілися президент США Трамп і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин. Головна тема переговорів – завершення корейської війни та об'єднання двох держав, а також ядерне роззброєння КНДР. Генеральний секретар ООН Гутерріш заявив, що організація в разі успіху переговорів готова зробити свій внесок до ядерного роззброєння Корейського півострова.
  • Прем'єр-міністр Великої Британії Мей назвала умовою повернення РФ до "великої сімки" найбільш розвинених країн світу звільнення захоплених нею територій і припинення втручання до внутрішніх справ інших країн. Мей нагадала, що Росію було виключено із G7 після окупації Криму.
  • США ввели санкції проти п'яти російських дослідницьких і виробничих компаній, а також проти трьох їх керівників.

No comments:

Post a Comment