June 10, 2018

09.06.2018: Порошенко зателефонував Путіну перед зустріччю глав МЗС у "нормандському форматі"

Порошенко зателефонував Путіну перед зустріччю глав МЗС у "нормандському форматі"
Порошенко зателефонував Путіну перед зустріччю у "нормандському форматі"

  • Порошенко зателефонував Путіну перед зустріччю глав МЗС у "нормандському форматі".
  • Двоє керівників Нафтогазу отримали премію майже $14 млн за виграш справи у Стокгольмському арбітражі.
  • Парубій підписав закон про Антикорупційний суд.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій підписав Закон про Антикорупційний суд і направив його на затвердження президенту Порошенку. Він також заявив, що наступного тижня парламент розгляне та прийме президентський законопроект про національну безпеку.
  • ЗМІ повідомили, що керівники Нафтогазу Коболєв і Вітренко отримали $13,9 млн – більше третини премії, яку наглядова рада монополіста вирішила виплатити за перемогу у Стокгольмському арбітражі. Гроші від Газпрому не отримано, більш того, російська компанія подала апеляційну скаргу на рішення Стокгольмського арбітражу.
  • Глава Нацбанку Смолій вважає, що Україна може отримати транш кредиту від МВФ до осені нинішнього року.
  • НБУ планує надходження цього року понад $9 млрд від українців, що працюють за кордоном.

Війна

  • Згідно із даними штабу операції об'єднаних сил, минулої доби зіткнення на Донбасі із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів відбулися у Попаснянському районі – у Новотошківському, а також в околицях Донецька – в Опитному, Пісках і на трасі Донецьк-Костянтинівка у Новоселівці Другій. Унаслідок обстрілів поранень дістали 2 військовослужбовців.

Україна й світ

  • Президент Порошенко зателефонував президенту РФ Путіну. За повідомленням прес-служби Порошенка, йшлося про звільнення українських політв'язнів, а також про ситуацію на сході України та хід реалізації мінських домовленостей. Прес-служба російського президента зазначила, що Путін наполягав на якнайшвидшому звільненні російських журналістів. Після розмови із Путіним Порошенко доручив уповноваженій із прав людини Денисовій відвідати ув'язнених, які утримуються у Росії, у тому числі у Криму, а також полонених і заручників на Донбасі.
  • Перед зустріччю міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" російська влада озвучила вимоги до України – розведення сил у Станиці Луганській і фіксація "формули Штайнмайера" – щодо проведення виборів на окупованій території до моменту виведення звідти російських військ, відповідно до закону про "особливий статус" "окремих районів Донецької і Луганської областей".
  • Саміт G7 у Канаді закінчився гучним скандалом. Президент США Трамп відмовився підписувати підсумковий документ, в якому висловлювався намір посилення санкцій проти Росії. Він звинуватив прем'єр-міністра Канади у застосуванні заборонних мит на американські товари, а також заявив про необхідність повернути Росію до неформального клубу. На аргумент про те, що Росія окупувала Крим і за це була виключена із G8, Трамп звинуватив у здачі Криму попереднього президента Обаму. Прес-служба президента Росії повідомила, що розглядає можливість проведення зустрічі Путіна й Трампа у Відні.
  • У Сінгапурі готується зустріч президента США Трампа та лідера Південної Кореї Кім Чен Ина, у ході якої планується підписання документу про припинення південнокорейської ядерної програми в обмін на послаблення з боку США.
  • Експерт Atlantic Council Аслунд оцінив збитки України від російської агресії у $100 млрд за методикою, що передбачає включення втраченого ВВП за чотири роки, а також вартості землі, що захоплена окупантами. В аналізі Аслунда поза увагою лишилися людські втрати.
  • У Києві підписано документ про створення Міжпарламентської асамблеї Грузії, України та Молдови. Поки незрозуміло, як нове утворення взаємодіятиме із ГУАМ – регіональною організацією, до якої, крім цих трьох країн, входить й Азербайджан.

No comments:

Post a Comment