June 09, 2018

08.06.2018: Генпрокуратура відкрила справу про державну зраду на депутата Мураєва

Генпрокуратура відкрила справу про державну зраду на депутата Мураєва
Генпрокуратура відкрила справу про держзраду на депутата Мураєва

  • Генпрокуратура відкрила справу про державну зраду на депутата Мураєва.
  • Трамп наполягає на участі Росії у зустрічах "великої сімки".
  • МВФ висловив стурбованість звільненням Данилюка.

В Україні

  • Президент Порошенко на зустрічі зі студентами Київського національного університету заявив, що Антикорупційний суд почне роботу, тільки-но будуть обрані, щонайменше, 35 суддів.
  • Генпрокуратура відкрила кримінальну справу про державну зраду на депутата Мураєва, власника телеканалу NewsOne, за "завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину" після того, як він звинуватив українського політв'язня Сенцова у підготовці терористичних актів. За звільнення Сенцова, який проводить голодування у російській в'язниці, виступили також Держдепартамент США, ОБСЄ, правозахисна організація Amnesty International і міністр закордонних справ Канади Фрилянд.
  • Держстат повідомив, що в травні рівень інфляція не зріс, порівняно з квітнем, а з початку року збільшився на 4,4%, що в річному обчисленні становить 11,7%.
  • Валютний ринок завмер в очікуванні оцінки чиновниками МВФ закону про Антикорупційний суд, що прийнятий у четвер Верховною Радою: 26,14 ₴/$ (-0,04 грн), 30,72 ₴/€ (-0,26 грн), 4,17 ₴/10 (-0,06 грн). Обсяг торгів незначно виріс, порівняно із четвергом, проте до звичайного рівня так і не дотягнув.

Війна

  • За даними штабу операції об'єднаних сил, окупаційні війська на Донбасі намагалися здійснити розвідку боєм під прикриттям мінометного обстрілу у районі населених пунктів Кримське на трасі "Бахмутка" і Новотошківське у Попаснянському районі, але були відкинуті із втратами. Локальні бойові дії йшли також на приморській ділянці фронту – у Водяному та Широкиному, в околицях Донецька – у Красногорівці. Унаслідок обстрілів і бойових зіткнень дістали поранень 6 українських військовослужбовців.

Україна й світ

  • МВФ висловив стурбованість звільненням міністра фінансів Данилюка, "твердого прихильника реформ", а також можливими негативними змінами у діяльності міністерства, яке, за словами чиновників фонду, має зберегти свою вирішальну роль у формуванні фіскальної політики. Незважаючи на звільнення Данилюка, Нацбанк очікує від МВФ позитивного рішення про виділення кредиту.
  • Президент США Трамп заявив, що Росія має брати участь у зустрічах глав держав "великої сімки". Решта членів G7, за винятком прем'єр-міністра Італії Конте, висловилися проти повернення Росії до неформального клубу. Сенатор-республіканець Маккейн жорстко розкритикував Трампа за цю пропозицію. Проти зустрічей у форматі G7 + Росія виступив також президент Євросоюзу Туск, який заявив, що західна солідарність може врятувати життя українського політв'язня Сенцова, що засуджений російським судом. Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Росія концентрується "на інших форматах", оскільки "актуальність G7 для російської сторони із роками знижується", а значення інших форматів, таких як G20 – зростає, і РФ бере в них активну участь.
  • Газпром звернувся до швейцарського суду зі скаргою через арешт своїх акцій у голландських проектних компаніях, які беруть участь у будівництві газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2". Уряд Швеції дав дозвіл на будівництво російського газогону через свою виняткову економічну зону у Балтійському морі.
  • Темою обговорення на зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" буде обмін думками про введення миротворчих сил на Донбас, а також про реалізацію мінських домовленостей.


No comments:

Post a Comment