June 06, 2018

05.06.2018: Знайдено вбитим відомого українського кінорежисера Кантера

Знайдено вбитим відомого українського кінорежисера Кантера
Знайдено вбитим відомого українського кінорежисера Кантера

  • Знайдено вбитим відомого українського кінорежисера Кантера.
  • Порошенко та його партія не потрапляють до трійки лідерів президентського й парламентського рейтингу.
  • Нафтогаз заявив про арешт акцій дочірніх компаній Газпрому у Нідерландах.
  • Нацбанк та уряд виплатили в травні за боргами понад $670 млн.
В Україні
  • У Чернігівській області загинув відомий український режисер Кантер, автор фільмів про захисників Донецького аеропорту та про оперного співака Героя України Сліпака, що загинув на Донбасі. Єдиною версією, яку розглядає поліція, є самогубство, проте друзі та знайомі режисера цьому не вірять. Кантер організував творче поселення на хуторі, де він жив, і регулярно проводив там мистецькі заходи, фестивалі та народні свята.
  • Мінфін розмістив облігації держпозики із термінами погашення 70 і 154 дня на загальну суму 0,9 млрд грн із прибутковістю 17,4% річних. Прибутковість облігацій невпинно зростає – ще тиждень тому вона складала 17,25% річних.
  • Міжнародні резерви України скоротилися у травні на 1,6% – до $18,12 млрд через виплати уряду та Нацбанку за зовнішніми боргами в сумі $0,67 млрд. Нацбанк купив у травні на міжбанківській біржі близько $0,18 млрд через систему Matching.
  • Торги на міжбанку відбулись відносно спокійно із перевищенням попиту на валюту над пропозицією: 26,16 ₴/$ (+0,02 грн), 30,54 ₴/€ (-0,14 грн), 4,22 ₴/10. Долари купували імпортери пального та енергоресурсів, а також іноземні інвестори для виведення дивідендів.
Київ
  • Київська влада збирається підвищити тариф на холодну воду із 2019 р ще майже на 50% – до 23,17 грн/м3, пояснюючи це зростанням цін на електроенергію, реагенти, паливно-мастильні матеріали та збільшенням розміру рентних платежів.
Війна
  • За повідомленням штабу операції об'єднаних сил, ситуація на Донбасі за минулу добу не змінилася. Із мінометів обстріляно укріплення українських військ у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь і в Опитному на околиці Донецька. Зіткнення із застосуванням вогнепальної зброї і гранатометів відбулися у Лебединському та Широкиному під Маріуполем, а також в районі траси Т-1303 "Бахмутка – у Кримському, Новотошківському та Причепилівці. Унаслідок обстрілів поранено 3 українських військовослужбовців.
Україна й світ
  • Новообраний прем'єр-міністр Італії Конте виступив за перегляд антиросійських санкцій, через "ризики для розвитку громадянського суспільства" у РФ і необхідність підтримувати політику відкритості до Росії, яка "відіграє помітну роль у врегулюванні зовнішньополітичних криз".
    Президент Росії Путін відвідав з офіційним візитом Австрію, президент якої виступає за пом'якшення та скасування санкцій щодо Росії.
    Президент Німеччини Штайнмаєр заявив на переговорах із президентом Польщі Дудою, що проект російського газогону "Північний потік-2" є "приватною ініціативою". У відповідь Дуда заявив, що проект є загрозою для європейської солідарності та безпеки. Штайнмайеру не вдалося розвіяти побоювання польського керівництва про можливе припинення транзиту російського газу до Європи через українську ГТС. Він лише заявив, що "варто знайти рішення, що дозволяє зберегти цей транзит".
  • Прес-служба Нафтогазу повідомила, що суд Нідерландів, на виконання рішення Стокгольмського арбітражу, заарештував частки Газпрому у голландських дочірніх проектних компаніях, які беруть участь у проектуванні газогонів "Північний потік" і "Північний потік-2". Газпром не прокоментував це рішення суду, а керівництво компаній відмовилося співпрацювати із судовими виконавцями.
  • Речник Держдепартаменту США Науерт закликала українських парламентарів ухвалити закон про Антикорупційний суд з урахуванням вимог МВФ.
Тренди
  • Згідно з опитуванням суспільної думки, що проведене Фондом "Демократичні ініціативи" спільно із Центром Разумкова, на виборах до парламенту проходять 8 партій. Політична сила президента Порошенка перебуває тільки на 6 місці, а очолюють список "Батьківщина" та "Громадянська позиція". У президентському рейтингу Порошенко поставили на 4 місце слідом за Тимошенко, Гриценком і лідером "Опозиційного блоку" Бойком, при цьому наступний кандидат – лідер "Радикальної партії" Ляшко, має практично таку саму підтримку, як і чинний президент.

No comments:

Post a Comment