May 09, 2018

08.05.2018: САП гальмує справу глави ЦВК Охендовського

САП гальмує справу глави ЦВК Охендовського
САП гальмує справу глави ЦВК Охендовського

  • САП гальмує справу глави ЦВК Охендовського.
  • На конкурс аудитора НАБУ подали заяви колишній американський прокурор, пенсіонери та адвокат з Ізраїлю.
  • У Черкасах і Новомосковську – масове отруєння школярів.

В Україні

  • У Черкасах і Новомосковську Дніпропетровської області під час проведення лінійок у честь Дня пам'яті та примирення у школярів і вчителів різко погіршилося самопочуття. Поліція розслідує справи за статтею "Порушення санітарних правил і норм, які призвели до виникнення інфекційних захворювань".
  • На конкурс незалежного аудитора НАБУ за квотою Верховної Ради подали документи 5 кандидатів, серед яких 2 пенсіонери, колишній прокурор США, якого рекомендували Мін'юст і посольство США, адвокат з Ізраїлю та один із членів Конституційної комісії, призначений Порошенком 2015 року.
  • НБУ опублікував огляд банківського сектора за перший квартал 2018 року, згідно з яким банки отримали чистий прибуток 8,7 млрд грн, що втричі перевищує результати аналогічного періоду минулого року, із них 3,7 млрд грн – прибуток Приватбанку.
  • Торги на ринку були досить активними перед вихідним днем, проте це не привело до істотних коливань курсу – попит і пропозиція було практично збалансовані: 26.22 ₴/$ (-0.07 грн), 31.12 ₴/€ (-0,17 грн), 4.16 ₴/10 (+0.03 грн). Нацбанк на торги не виходив.

Київ

  • Верховний суд остаточно повернув у держвласність будівлю Гостинного двору на Подолі.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються. Знову із важкої артилерії і мінометів були обстріляні житлові квартали населених пунктів Ломакине Попаснянського району та Зайцеве в околицях Горлівки, що призвело до руйнування будинків і господарських будівель. Бойові дії йшли на приморській ділянці фронту в Широкиному, в околицях Донецька – у Мар'їнці та на шахті Путилівська ( "Бутівка"), а також на Світлодарському виступі, у Попаснянському районі та у Кримському на трасі "Бахмутка" (Т-1303). За офіційними даними штабу ООС, 1 військовослужбовець загинув, ще 4 – дістали поранень. Серед мирних жителів постраждалих у результаті обстрілу немає. Із Росії на Донбас через неконтрольовану Україною ділянку кордону прибув "гуманітарний конвой" із більш ніж 40 фур. Контролю вмісту не проводилося, тому невідомо, які саме вантажі вони привезли до ОРДЛО.

Україна й світ

  • США ввели санкції проти Рособоронекспорту, що передбачають заборону держорганам США на поставку матеріалів, послуг і передавання технологій, а також взаємодію з російським постачальником озброєнь, включаючи продаж зброї і боєприпасів.

Тренди

  • Глава ЦВК Охендовський, проти якого НАБУ проводить кримінальне розслідування про отримання грошей із "чорної каси" Януковича, став причиною сутички між САП і НАБУ. Глава САП Холодницький стверджує, що розслідування проти Охендовського призупинено, оскільки не отримано відповіді на запити про міжнародну правову допомогу, а Німеччина та Франція відмовилися надати такі відомості. Керівник НАБУ Ситник назвав ствердження Холодницька брехнею, оскільки правоохоронні органи Франції і Німеччини попросили додаткових роз'яснень та уточнення до запиту. Почеркознавча експертиза підтвердила справжність підпису Охендовського в "амбарний книзі Партії регіонів", у той самий день на його банківську картку було зараховано гроші. Однак САП наполягає на недостатності доказів, що зібрані, і назвала заяву Ситника "політизацією процесу та спробою публічного тиску на прокурора з метою прийняття сумнівного, з погляду, закону рішення". Охендовський продовжує залишатися на посаді, остаточну підозру йому так і не оголошено, справу так і не передано до суду. Більш того, у лютому 2017 року Апеляційний суд відмовився звільнити його з посади, а у березні того самого року Печерський суд визнав Охендовського потерпілим через дії проти нього детективів НАБУ. Поведінка Холодницького виглядає підозріло, особливо після проведення слідчих дій із прослуховування в його кабінеті та очікування рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.


No comments:

Post a Comment