April 24, 2018

23.04.2018: Комітет НБУ вважає малоймовірним зниження облікової ставки

Комітет НБУ вважає малоймовірним зниження облікової ставки
Комітет НБУ вважає малоймовірним зниження облікової ставки

  • Комітет НБУ вважає малоймовірним зниження облікової ставки.
  • СБУ провела обшук у "Мотор-Січ" у справі про знищення стратегічного оборонного підприємства.
  • Порошенко дозволив місцевим владам обмежувати нічну торгівлю алкоголем.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що дозволяє місцевим органам управління обмежувати продаж алкоголю у нічний час.
  • СБУ провела обшуки в офісі компанії "Мотор-Січ" у Запоріжжі у справі про незаконне передавання акцій стратегічного оборонного підприємства іноземним офшорним компаніям та його можливого фактичного знищення.
  • Британська телекомпанія BBC повідомила, що мер Одеси Труханів є членом злочинного угруповання та володіє коштами компаній, що зареєстровані у безподаткових зонах.
  • Рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило довго- та короткотермінові рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній і національній валютах на рівні B-/B зі стабільним прогнозом. Рейтинг підтверджує платоспроможність України, на яку, проте, можуть вплинути несприятливі економічні умови.
  • Більшість членів комітету монетарної політики НБУ вважають малоймовірним зниження облікової ставки поточного року. Комітет зазначив можливі ризики для макроекономічної стабільності через заморожування співпраці з офіційними кредиторами, у тому числі МВФ. У разі підвищення фундаментальних зовнішньоекономічних інфляційних ризиків і торгових воєн, які можуть погіршити умови доступу українських експортерів на світові ринки, Нацбанк може підвищити облікову ставку.
  • Держказначейство так і не почало основні виплати з відшкодування ПДВ, тому ринок поводився досить мляво, і курс гривні навіть зміцнився: 26.13 ₴/$ (-0.05 грн), 31,97 ₴/€ (-0,25 грн), 4,23 ₴/10 (-0.04 грн). У наступні кілька днів банкіри очікують зниження курсу національної валюти під впливом чинників збільшення ліквідності за рахунок відшкодування ПДВ і покупки валюти іноземними спекулянтами після виплат за держоблігаціями.

Війна

  • На Донбасі тривають бої в околицях Маріуполя, Донецька, Авдіївки, Попасної і на Світлодарському виступі, окупанти обстрілюють позиції українських військ із мінометів, БМП і стрілецької зброї, повсюдно ведуть снайперські атаки. За офіційними даними, унаслідок обстрілів  5 українських бійців поранено й травмовано.

Україна й світ

  • Унаслідок масових протестів новообраний проросійський прем'єр-міністр Вірменії Саргсян, колишній президент країни, пішов у відставку. Армія приєдналася до мітингувальників.
  • "Велика сімка" найбільших розвинених країн оголосила про готовність розширити санкції проти Росії, якщо вона продовжить агресивні дії, у тому числі на території України. Лідери країн G7 підкреслили, що дія санкцій нерозривно пов'язана з виконанням РФ мінських домовленостей. При цьому вони готові до діалогу із російською стороною, що має стати "конструктивним партнером".

Тренди

  • Президент Порошенко у телеефірі програми "Свобода слова" стверджував, що його дії з надання автокефалії українській церкві не є раптовими, їх було ініційовано ще під час попередньої президентської кампанії. Він сказав, що поставив перед собою завдання досягти об'єднання політичних сил – як влади, так й опозиції. Однак ніхто серед присутніх не задав йому питання про допустимість таких дій з точки зору Конституції, яка декларує відділення церкви від держави. Незважаючи на гучні заяви Порошенка про можливість надання автокефалії об'єднаної помісної української православної церкви, Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що питання буде розглянуто за участі всіх православних церков, однією з яких є Російська православна церква. РПЦ наполягає на тому, що об'єднання потрібно починати саме з її "канонічної" УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин", якими вона вважає Київський патріархат. Багато аналітиків вважають, що Порошенко вибрав тему об'єднання церков як основну для своєї президентської передвиборної кампанії, оскільки з інших напрямків в економіці та політиці позитивних зрушень досягти навряд чи вдасться. Однак ця ініціатива може бути похована протидією Росії, подібно до ініціативи введення миротворчих сил на Донбас.

No comments:

Post a Comment