April 23, 2018

22.04.2018: Данилюк і Смолій сподіваються отримати транш від МВФ до літа


Данилюк і Смолій сподіваються отримати транш від МВФ до літа
Данилюк і Смолій сподіваються отримати транш від МВФ до літа
  • Данилюк і Смолій сподіваються отримати транш від МВФ до літа.
  • Порошенко повідомив про запуск процесу надання автокефалії українській православній церкві.
  • Клімкін зустрівся з главами МЗС "великої сімки".

Війна

  • За офіційними даними, за минулу добу втрат серед військовослужбовців не було. У київському військовому госпіталі помер боєць, що зазнав напередодні поранення під Авдіївкою. Ситуація на фронті не змінилася – бої точаться у населених пунктах в околицях Маріуполя й Донецька, а також в Зайцевого та на Світлодарському виступі. Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Жебрівський заявив про відновлення роботи Донецької фільтрувальної станції, яку було зупинено після обстрілу окупантами автобуса експлуатаційної бригади, унаслідок якого було поранено 5 осіб.

Україна й світ

  • Прес-служба президента Порошенка опублікувала відео, на якому Вселенський патріарх Варфоломій прийняв звернення української влади та висловився за продовження процесу надання автокефалії українській церкві. Київський патріархат, який не визнає Російська православна церква, заявив, що саме прийняття питання до розгляду синодом Вселенського патріархату є позитивним сигналом про готовність надання дозволу ("томосу") про створення єдиної помісної церкви. Однак багато експертів наголошують, що таке рішення може бути прийнято лише консенсусом після узгодження з усіма іншими православними церквами, у тому числі з РПЦ, яка рішуче виступає проти "розколу". Ідеться про тисячі об'єктів нерухомості, якими володіє або користується УПЦ Московського патріархату, і про кількість її парафіян в Україні, яке можна співстатвити із кількістю пастви у Росії. Схоже, Порошенко вирішив зробити тему автокефалії головною "фішкою" майбутніх президентських виборів. Однак таке рішення може обернутися проти нього, якщо процес об'єднання церков загальмується або зупиниться.
  • Міністр закордонних справ Клімкін зустрівся із главами МЗС країн "великої сімки" у Торонто, куди був запрошений міністром закордонних справ Канади Фрилянд. Згідно з повідомленням прес-служби, обговорювалися питання підтримки України. Виконувач обов'язків держсекретаря США Салліван закликав Україну "подвоїти зусилля з реформування й дотримувати співпраці з МВФ". Більшість іноземних партнерів України наполягають на створенні найближчим часом Антикорупційного суду, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, і підвищенні тарифів на газ для населення до паритету із цінами імпорту.
    За підсумками зустрічі керівники зовнішньополітичних відомств G7 підтвердили, що виступають за відновлення територіальної цілісності та суверенітету України й підтримують збереження режиму санкції проти РФ.
  • Посол США в Україні Йованович повідомила, що за 4 роки США надали Україні військово-технічну допомогу на $1 млрд. Крім обладнання й техніки, головною інвестицією у зміцнення обороноздатності країни Йованович назвала американську допомогу у військовій підготовці.
  • Українська делегація у складі представників Мінфіну та Нацбанку провела переговори із представниками МВФ і Світового Банку. Міністр фінансів Данилюк і глава НБУ Смолій заявили про розробку "дорожньої карти" з експертами фонду, яка дозволить отримати ще один транш кредиту в рамках програми розширеного фінансування влітку поточного року.

No comments:

Post a Comment