April 22, 2018

21.04.2018: Фокус виключив Порошенка з десятки найбагатших олігархів України


Фокус виключив Порошенка із десятки найбагатших олігархів України
Фокус виключив Порошенка з десятки найбагатших олігархів України
  • За версією журналу "Фокус" Порошенко вибув із десятки найбагатших людей України.
  • Нафтогаз підвищив ціни на газ із травня ще на 5,5%.
  • УПЦ МП вважає звернення української влади до константинопольського патріарха перевищенням влади.

В Україні

  • Українська православна церква Московського патріархату назвала перевищенням влади звернення президента Порошенка та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія. В УПЦ МП заявили, що не зверталися до української влади із проханням про надання автокефалії об'єднаній українській церкві та не уповноважували на ці дії президента й депутатів. В УПЦ МП вважають, що Порошенко розглядає надання автокефалії не тільки як питання релігії, а й у геополітичних цілях.
  • В інфляційному звіті НБУ заплановано підписання нової програми кредитування з МВФ до 2020 року, до цього чиновники мають намір отримати транші на $2 млрд. Без подовження співпраці з МВФ вихід на ринки зовнішніх запозичень практично неможливий.
  • Нафтогаз підвищив ціну на газ з 1 травня на 5,2-5,5%. Ціна газу для споживачів вища від тієї, за якою його можна купити на Українській енергетичній біржі.

Війна

  • На Донбасі за попередню добу внаслідок обстрілу загинув ще один військовослужбовець, 4 – поранено й травмовано. Приморська ділянка фронту в околицях Маріуполя залишається епіцентром боїв, де українські війська піддаються обстрілам та атакам із застосуванням важких мінометів і бронетехніки. Окупанти обстріляли КПВВ "Гнутове" із танка у момент, коли там перебували мирні жителі, на щастя, ніхто не постраждав. Ні на добу не припиняються бої в околицях Донецька, у районі Зайцевого під Горлівкою, на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі. Перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів зафіксовано також на багатьох дільницях уздовж усієї лінії фронту у Донецькій і Луганській областях.

Україна й світ

  • Міністр оборони Німеччини фон дер Ляйен заявила, що президент РФ Путін не цінує слабкості та закликала до посилення позицій щодо Росії, яка здійснила агресію в Україні та бере участь у війні в Сирії на боці президента Асада. Міністр вважає за необхідне зміну механізму прийняття рішень ЄС з питань зовнішньої політики, зокрема скасування принципу консенсусу. Вона пропонує приймати рішення простою більшістю, оскільки ситуація в світі іноді вимагає швидкої реакції.
  • Колишній посол США в Україні Пайфер вважає, що президент Порошенко необґрунтовано обіцяє українцям швидкий вступ до НАТО. Пайфер стверджує, що більшість членів НАТО без ентузіазму сприймають членство України, доки російські війська окупують її територію.
  • За оцінками заступника міністра закордонних справ Боднара, угорська влада надала жителям Закарпаття понад 100 тис. паспортів, в основному, до введення безвізового режиму. Він оцінив кількість тих, хто виїхав з України із паспортами ЄС, від 30 до 40 тис. чол. На думку Боднара, ці люди не залишилися працювати в Угорщині, а працюють в інших країнах ЄС із більш  високими зарплатами.

Тренди

  • Рейтинг найбагатших людей України, що складений журналом "Фокус", очолив олігарх Ахметов, статки якого оцінено в $3,1 млрд, за ним слідують колишні власники Приватбанку Коломойський і Боголюбов. На шостому місці – агроолігарх Косюк, що отримав від уряду минулого року мільярдні дотації. Президент Порошенко, за версією журналу, вибув із десятки найбагатших людей, його активи оцінено в $542 млн.
  • У доповіді Держдепартаменту США про ситуацію з прав людини у розділі про Україну констатовано погіршення дотримання цих прав, що пов'язано з окупацією Криму й Донбасу. Причинами порушення прав людини названо також корупцію в уряді, цензуру, насильство, залякування журналістів та антикорупційних активістів. У доповіді зазначено, що українська влада нічого не зробили для покарання винних у розстрілі активістів Майдану та розслідування резонансних убивств, таким розслідуванням перешкоджають чиновники вищого рівня. На думку авторів доповіді, силові структури України, у тому числі СБУ, замішані у викраденнях, незаконних затриманнях та інших зловживання.

No comments:

Post a Comment