April 06, 2018

05.04.2018: Порошенко оголосив, що АТО скінчиться у травні

Порошенко оголосив, що АТО скінчиться у травні
Порошенко оголосив, що АТО скінчиться у травні

  • Порошенко оголосив, що АТО скінчиться у травні.
  • Бубенчик залишився на свободі.
  • Метінвест Ахметова реструктуризував заборгованість за євробондами.

В Україні

  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради для позачергового розгляду законопроект про Національне бюро фінансової безпеки.
    Парламент прийняв президентський закон про дипломатичну службу. Особи, що поступили на дипслужбу, зобов'язані пройти піврічний випробувальний термін, окрім тих, кого призначено президентом. Вводиться обов'язкова ротація послів, вони не зможуть відмовитися без звільнення їхати на нове місце роботи. Крім того, введено можливість проходження дипломатичної служби за контрактом.
    У першому читанні проголосовано ще один президентський законопроект – про нацбезпеку. За словами секретаря РНБО Турчинова, закон має бути "рамковим", а конкретні загрози пропонується визначати на рівні "документів стратегічного планування".
    Депутати схвалили залучення державним Укрексімбанком кредиту Міжнародного банку реконструкції і розвитку на $150 млн для розвитку підприємств малого та середнього бізнесу із терміном погашення до 35 років.
  • Компанія Метінвест, що належить олігарху Ахметову, успішно провела розміщення єврооблігацій на суму $1.35 млрд. Два дні тому Метінвест оголосив про викуп раніше розміщених облігацій на суму $1.07 млрд. Таким чином, проведено реструктуризацію запозичень із перенесенням погашення заборгованості з 2021 на 2023-2026 рр.
  • Інвестиційна компанія ICU, яка обслуговує бізнес президента Порошенка, виграла судовий процес проти металургійного підприємства Донецьксталь більш ніж на 2,7 млрд грн. ICU викупила борги Донецьксталі у російського банку ВТБ.
  • Під час проведення навчань на полігоні під Кривим Рогом ункаслідок вибуху отримали поранення три бійця Національної гвардії.
  • СБУ стверджує, що вибух під телеканалом "Еспрессо" в жовтні 2017 року був замахом на депутата від Радикальної партії Мосійчука.
  • Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного звільнення керівника департаменту НАЗК Саломатіної, яка заявила про тиск на співробітників агентства з боку функціонерів СБУ та Адміністрації президента під час перевірки електронних декларацій.
  • Активіста Бубенчика, якого прокуратура звинувачує у вбивстві правоохоронців під час штурму Майдану 20 лютого 2014 року, залишено на волі. Представники влади, у тому числі генеральний прокурор Луценко, заявляють про неприпустимість переслідування Бубенчика за фактом стрілянини, тому замінений судом прокурор пред'явила йому нову підозру – за статтею, що не підпадає під закон про амністію учасників подій на Майдані.
  • Держстат заявив, що близько 10% (1,7 млн ​​чол.) працездатного населення України віком 15-70 років – безробітні. Із них зареєструвалися у центрах зайнятості лише 0,38 млн осіб.
  • Нацбанк дозволив дочірньому російському БМ банку піти з ринку зі збереженням юридичної особи.
  • Золотовалютні резерви України скоротилися в березні на 1.2% – до $18.19 млрд у зв'язку із платежами з обслуговування держборгу. Резерви зменшуються четвертий місяць поспіль, перспективи отримання кредитів від Єврокомісії і МВФ – примарні.
  • У передостанній день перед довгими вихідними експортери влаштували розпродаж долара, який продовжує надходити після великодніх свят на Заході. Це дозволило Нацбанку купити $50 млн на аукціоні, крім того, він скуповував валюту через систему Matching. Гривня істотно зміцнилася за рекордного за останній рік обсягу торгів – обсяг угод становив $717 млн: 26.07 ₴/$ (-0.20 грн), 31.96 ₴/€ (-0.28 грн), 4.53 ₴/10 (-0.02 грн). Курс знизився як у касах банків, так і на готівковому ринку.

Війна

  • Ситуація на фронті залишається напруженою. Кількість обстрілів, що зафіксовані штабом антитерористичної операції, зменшилася, однак позиції українських військ піддалися обстрілам з мінометів на кількох ділянках фронту, окупанти вели прицільний вогонь зі стрілецької зброї і гранатометів усією лінією бойових дій.
  • Президент Порошенко оголосив, що антитерористичну операцію на Донбасі буде завершено у травні, замість неї буде проводитися "операція об'єднаних сил", що визначена законом про відновлення державного суверенітету на Донбасі ("про реінтеграцію").

Україна й світ

  • Сенатор США Портман заявив після відвідування Донбасу, що Україна отримає в рамках військової допомоги не тільки протитанкові ракетні комплекси Javelin, але й новітні снайперські гвинтівки.


No comments:

Post a Comment