April 02, 2018

01.04.2018: В Україні розпочався весняний призов

В Україні розпочався весняний призов
В Україні розпочався весняний призов

  • В Україні розпочався весняний призов.
  • Військовим пенсіонерам виплатять «надбавки» за січень-березень, а з травня почнеться виплата підвищених пенсій.
  • Ціни на газ для комерційних споживачів зросли майже на 10%.

В Україні

  • Із 2 квітня в Україні починається призовна кампанія. У квітні й травні планується призвати до Збройних сил, Національної гвардії, прикордонних військ і спеціальної служби транспорту понад 15 тис. новобранців. Попередні призовні кампанії були відзначені скандалами із рейдами Нацполіціі і співробітників військкоматів розважальними закладами та насильницьким приводом молодих людей на призовні пункти.
  • Із 1 квітня заборонено промисловий вилов риби в річках і водоймах на період нересту. Заборону буде знято в середині червня.
  • Із 1 квітня перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють, проводитиметься автоматично, а не за особистою заявою. Кабмін заявив, що військові пенсіонери отримають у квітні доплати до пенсій за січень-березень, а з травня почнеться виплата підвищених пенсій на постійній основі. Поправки до закону про пенсійне забезпечення так і не прийнято, що робить доплати незаконними.
  • Мін’юст заявив, що з квітня у всіх регіонах країни почнуть роботу спеціальні штаби та мобільні групи Державної виконавчої служби, які займуться стягненням аліментів і  заборгованості із зарплати з підприємств-боржників на користь громадян.
  • Нафтогаз підвищив із 1 квітня ціни на газ для промисловості ще на 7,5-10%. Експерти вважають, що разом із підвищенням тарифів на електроенергію для підприємств це призведе за короткий період часу до зростання споживчих роздрібних цін і інфляції. Крім того, ціни буде підвищено й для теплопостачальних підприємств та ОСББ, що мають газові котельні.
  • Із 4 квітня в Україні вводиться нова система контролю якості й безпеки харчових продуктів. Держслужба з питань безпеки споживчих продуктів отримає право перевірки підприємств торгівлі, громадського харчування, а також підприємств-виробників. Чиновники стверджують, що перевірки будуть публічними й містити вичерпний перелік питань.
  • Із 2 квітня громадяни зможуть підписати декларації із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами, незалежно від місця проживання або реєстрації. Фактично «декларація» не є договорами з лікарем, а лише повідомленням про користування його послугами.

Війна

  • Обстріли позицій українських військ не припиняються. Минула доба «великоднего перемир’я» не стали винятком. Штаб антитерористичної операції зафіксував 38 обстрілів, у тому числі із важких мінометів. За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців попередньої доби не було.
    Також окупанти за останні дні тричі обстрілювали безпілотники місії ОБСЄ, а біля населеного пункту Міусинськ, де розташовано військовий навчальний полігон окупаційних військ, один із БПЛА було збито.
  • Президент Порошенко відвідав прифронтову територію на Донбасі. У Волновасі він пообіцяв, що російська окупаційна армія піде, коли на територію ОРДЛО ввійдуть миротворці ООН. Порошенко стверджує, що «всі країни світу, крім РФ, підтримують введення миротворчих сил», і спільними зусиллями «ми дотиснемо Росію» у Раді Безпеки ООН. Він анонсував переговори з канцлером Меркель із цього питання відразу після великодніх вихідних. Порошенко заявив на зустрічі із військовослужбовцями 79-ї бригади, що звільняти Донбас можна тільки мирним шляхом. Повідомлення в його профілі в соцмережах Фейсбук і Твіттер про необхідність давати відсіч агресору були видалені.

Україна й світ

  • Представники Єврокомісії заявили, що стежать за розвитком конфлікту між антикорупційними силовими структурами України, проте поки не розібралися у ситуації і вважають, що вона може бути «просто шумом у пресі».
  • Колишню представницю ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міятович призначено єврокомісарам із прав людини. Міятович на своїй попередній посаді послідовно виступала за розширення контактів із російськими журналістами, що послужило причиною низки гучних скандалів у журналістських об’єднаннях України.

Тренди

  • Держстат стверджує, що 2017 року у «тіньовому секторі» без оформлення працювали понад 22% українців або 3,7 млн ​​осіб. Відомство заявило, що в сільській місцевості неофіційна зайнятість вище, ніж у містах.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що легалізація грального бізнесу й лотерей дозволить поповнити бюджет на 5 млрд грн щорічно, проте «деякі лобістські групи» блокують законопроекти міністерства про регулювання цього ринку.

No comments:

Post a Comment