March 28, 2018

27.03.2018: Німеччина дозволила будівництво Північного потоку-2

Німеччина дозволила будівництво Північного потоку-2
Німеччина дозволила будівництво Північного потоку-2

  • Німеччина дозволила будівництво Північного потоку-2.
  • Поліція виявила майже 200 одиниць військової техніки у Житомирській області.
  • НБУ відмовив білоруському банку у покупці дочірнього російського Сбербанку.
  • Київський апеляційний адмінсуд визнав законним засекречування декларацій військових прокурорів.
В Україні
  • НАЗК обере нового главу агентства 28 березня.
  • Національна поліція заявила про розкриття схеми масштабного розкрадання військової техніки у Житомирській області в рамках розслідування про крадіжку нафтопродуктів із нафтопроводу "Дружба". Генпрокурор Луценко стверджує, що вся техніка, виявлена ​​поліцією, демілітаризована та не є бойовою, на частину техніки вже отримано документи, що підтверджують її офіційну купівлю.
  • "Національні дружини" – бойове крило партії "Національний корпус", заявили про взяття під охорону телеканалу ZІK "для захисту свободи слова". Телеканал заявив про спробу рейдерського захоплення з боку депутата президентської партії Загорія та його дружини.
  • Після набуття чинності "поправок Лозового" до кримінально-процесуального кодексу, суди перевантажені та не встигають видавати дозволи на поховання померлих – майже 40 % заяв за останні 10 днів не розглянуто.
  • Нацбанк заблокував операцію з придбання білоруським Парітетбанком пакета акцій дочірнього російського "Сбербанку". Майже 100 % капіталу Парітетбанку належить білоруській владі.
  • За даними віце-міністра закордонних справ Польщі Цихоцького, українські "заробітчани" переказали 2017 року суму, еквівалентну 3-4 % ВВП України. Він заявив, що в Польщі є близько мільйона українських робітників і студентів.
  • Держказначейство притримує виплату відшкодування ПДВ експортерам, що обмежує кількість гривні на торгах і стримує зміцнення долара: 26.30 ₴/$, 32.56 ₴/€ (-0.09 грн), 4.60 ₴/10 (-0.01 грн).
Війна
  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, позиції українських військ було обстріляно всію лінією фронту в Донецькій області зі стрілецької зброї і гранатометів, а на Світлодарському виступі – із мінометів. За минулу добу зафіксовано 32 випадки порушення режиму припинення вогню. Загиблих і поранених серед українських військовослужбовців немає. Заступник глави місії ОБСЄ на Донбасі Хуг закликав сторони "конфлікту" скористатися черговим перемир'ям, яке оголошено з 0 годин 30 березня, і не проводити військові навчання та ротацію сил.
Україна й світ
  • Німецька влада дозволила будівництво газогону Північний потік-2 у винятковій морській економічній зоні. Нафтогаз назвав рішення влади Німеччини неприємним, але прогнозованим. Німецькі чиновники наполягають на тому, що проект є винятково комерційним з обмеженим інтересом кількох компаній і відповідним регуляторним режимом. Заступник голови правління Газпрому Медведєв повідомив про початок переговорів із Нафтогазом про розірвання контракту на постачання й транзит газу. Українські чиновники заявляють про відмову Газпрому виплатити штраф на загальну суму $2,6 млрд, що присуджений Стокгольмським арбітражем.
  • Президент США Трамп подовжив ще на рік санкції проти російських громадян, які причетні до кібератак на США.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер планує відвідати зону бойових дій на Донбасі наприкінці квітня або початку травня.
  • Глава Ради ЄС Туск заявив, що, незважаючи на те, що деякі країни не вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння громадянина Великої Британії, колишнього полковника ГРУ РФ Скрипаля та його дочки, ці країни можуть переглянути свою позицію, як зробила Угорщина, яка також вислала російського дипломатичного співробітника. За словами генерального секретаря НАТО Столтенберга, президент РФ Путін недооцінив єдність країн Альянсу. Багато експертів вважають масову висилку дипломатів серйозною зовнішньополітичною поразкою Путіна та передрікають асиметричні дії з боку Росії і подальшу ескалацію напруженості між РФ і Заходом.
Тренди
  • Центр протидії корупції повідомив, що Київський апеляційний адміністративний суд відмовився скасувати рішення головного військового прокурора Матіоса про засекречування електронних декларацій своїх підлеглих, оскільки "існує небезпека тиску бойовиків", а на окупованих територіях проти них відкрито "кримінальні справи". На підставі аналізу відкритих електронних декларацій військових прокурорів, у тому числі колишнього прокурора АТО Кулика, громадськість дізналася про факти їх незаконного збагачення, проти них було порушено кримінальні провадження.


No comments:

Post a Comment