March 31, 2018

30.03.2018: Луценко має намір звільнити главу САП Холодницького


Луценко має намір звільнити главу САП Холодницького
Луценко має намір звільнити главу САП Холодницького

  • Луценко має намір звільнити главу САП Холодницького.
  • Росія вислала із країни західних та українських дипломатів.
  • "Великоднє перемир'я" на Донбасі системно порушується окупантами.

В Україні

  • Мобільні оператори МТС (торгова марка Vodafone) і Lifecell офіційно запустили мережу стандарту 4G у Києві та інших великих містах. Прес-служба Київстару заявила, що 4G зв'язок буде запущено у першій декаді квітня, оскільки компанія ще не отримала всі належні ліцензії.
  • Адміністрація президента заявила про відсторонення від посади голови Миколаївської обласної державної адміністрації Савченка на час розслідування самогубства директора Миколаївського аеропорту, колишнього бойового льотчика Волошина.
  • Генпрокуратура викликала на допит голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького. Глава НАБУ Ситник визнав факт встановлення підслуховуючих пристроїв у кабінеті Холодницького. Генпрокурор Луценко звернувся до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів із клопотанням про зняття Холодницького з посади. Сам глава САП заперечує факти "зливу" інформації фігурантам кримінальних справ, у тому числі у розслідуванні діяльності мера Одеси Труханова, і має намір довести свою невинність. Журналісти видання Liga.net отримали інформацію, що Холодницького може бути звільнено вже 3 квітня. Глава НАБУ Ситник сподівається, що місце Холодницького посяде перший заступник, більш лояльний до їх відомства. Холодницький заявив, що в разі його звільнення керівництво САП здійснюватиме генпрокурор Луценко, що відкриє оточенню президента доступ до матеріалів розслідувань проти вищих чиновників.
  • Держказначейство притримало виплати відшкодування ПДВ до кінця дня, тому на ринку відчувався брак гривні. У зв'язку із пасхальними святами, які почалися в Європі та продовжаться у понеділок в США, попит на валюту був невеликий, оскільки платежі на Захід можна буде здійснити лише у вівторок або середу. Це дозволило Нацбанку купити близько $40 млн за механізмом "запиту кращого курсу", гривня при цьому зміцнилася на 23 коп: 26.31 ₴/$ (-0,23 грн), 32.41 ₴/€ (-0.29 грн), 4.59 ₴/10 .

Війна

  • Інтенсивність бойових дій зростає під час "перемир'я". Унаслідок бойових дій за минулу добу, за офіційними даними, 1 боєць загинув, 3 – дістали поранень. Позиції українських військ були обстріляні окупантами, у тому числі із застосуванням мінометів, на всій протяжності лінії фронту від Азовського моря до Попаснянського району. Важка обстановка зберігається  в околицях Маріуполя й Донецька, а також на Світлодарській дузі. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували виведення важкої техніки окупаційних військ із місць зберігання та її перекидання до лінії фронту з обладнанням позицій у населених пунктах.

Україна й світ

  • Держдепартамент США наполегливо радить українським депутатам скасувати поправку до закону про електронне декларування активістів і членів НГО, які працюють у сфері боротьби із корупцією. Речник Держдепартаменту Нойерт назвала цей закон каральним.
  • У відповідь на депортацію працівників своїх дипломатичних місій із західних країн, Росія вислала дипломатів 28 країн, у тому числі 13 співробітників українських консульств у Москві й Ростові.
  • Газпром подав апеляційну скаргу на рішення Стокгольмського арбітражу за позовом до Нафтогазу про транзит газу. Комерційний директор Нафтогазу Вітренко наголосив, що рішення арбітражу має бути виконано, незалежно від розгляду апеляції.


No comments:

Post a Comment