March 23, 2018

22.03.2018: Рада дозволила заарештувати Савченко

Рада дозволила заарештувати Савченко
Фото EPA

Головні події і теми доби 22.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Рада дозволила заарештувати Савченко.
  • Депутати відмовилися скасувати декларування для антикорупційних активістів.
  • ЄС вважає, що члени НКРЕКП перебувають під політичним тиском.
  • США збільшили військову допомогу Україні до $620 млн.

В Україні

  • Генпрокурор Луценко продемонстрував депутатам черговий оперативний "фільм" про злочини депутата Савченко, яка нібито планувала терористичні акти в Києві, у тому числі, проти депутатів, президента, міністра внутрішніх справ і секретаря РНБО. Після цього Верховна Рада прийняла рішення про позбавлення Савченко недоторканності, притягнення до кримінальної відповідальності й дала дозвіл на її арешт. Луценко пред'явив Савченко підозру, її було заарештовано слідчим СБУ. Запобіжний захід їй буде обрано Шевченківським судом 23 березня.
    До кінця поточного року громадянам дозволено легалізувати незаконні споруди, що зведені до 9 квітня 2015 року.
    Депутати відмовилися включити до порядку денного законопроект про скасування електронного декларування для антикорупційних активістів, що свідчить про свідоме включення до закон такого положення минулого року.
  • Кабмін починає створення ще одного міністерства – у справах ветеранів антитерористичної операції, – на підставі постанови Верховної Ради, що прийнята наприкінці лютого. Структуру буде створено протягом місяця. Основне завдання нового міністерства – розподіл бюджетних коштів на ветеранів та учасників АТО.
  • Курс гривні на торгах практично не змінився, незважаючи на період бюджетних платежів: 26.25 ₴/$ (-0.03 грн), 32.33 ₴/€ (+0.04 грн), 4.62 ₴/10 (+0.05 грн). Учасники ринку заявляють, що більшість угод відбувалося всередині самих банків. Нацбанку вдалося купити близько $10 млн за механізмом "запиту кращого курсу", таку саму суму він купив і вчора. Ринок очікує початку виплат відшкодування ПДВ експортерам, що дозволить їм притримати валюту й приведе до зниження курсу гривні.

Київ

  • Київрада присвоїла аеропорту "Київ" ("Жуляни") ім'я авіаконструктора Сікорського. У рамках декомунізації перейменовано також низку вулиць.

Війна

  • За минулу добу на Донбасі знову не зафіксовано жодного обстрілу, втрат серед військовослужбовців немає.

Україна й світ

  • Міжнародний валютний фонд не вважає Україну бідною країною, оскільки вона відповідає параметрам, що характерні для країн із ринковою економікою. За рівнем доходу на душу населення Україна потрапляє до списку бідних країн, проте Фонд пов'язує падіння доходів із військовим конфліктом.
  • Газпром подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу за позовом про постачання газу до України.
  • Палата представників Конгресу США схвалила поправки до військового бюджету, згідно з якими військово-технічну допомогу Україні збільшено до $620,7 млн.
  • Енергетичне співтовариство ЄС опублікувало звіт про незалежний аудит рішень Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Співтовариство вважає, що, незважаючи на прозоріший процес роботи комісії, низка її резонансних рішень викликала "дискусії" у країні та вимагає додаткового аналізу та оцінки. У доповіді висловлено ​​підозру про те, що члени комісії перебувають під тиском "певних політичних і ділових груп, що впливають на прийняття рішень".

Тренди

  • Бізнесмен Димінський, якого підозрюють у скоєнні ДТП, унаслідок якого загинула жінка, вийшов зі складу засновників телекомпанії ZIK. У компанії заявили про спробу рейдерського захоплення каналу особами із президентського оточення – депутатом Загорієм і його дружиною – колишнім членом Нацради з ТБ.

No comments:

Post a Comment