March 22, 2018

21.03.2018: Кабмін розірвав програму співпраці з РФ

Кабмін розірвав програму співпраці з РФ
Кабмін розірвав програму співпраці з РФ

Головні події і теми доби 21.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін розірвав програму співпраці з РФ.
  • Україна повністю переходить на внутрішні паспорти - ID-карти.
  • На Донбасі доба минула без обстрілів.
  • Глава САП Холодницький виявив прослушку в себе у кабінеті.

В Україні

  • Кабмін заборонив оформлення внутрішніх паспортів-книжок і наказав остаточно перейти на ID-карти.
  • Нафтогаз із 1 квітня піднімає ціни на газ для промисловості на 10 % – мінімальна ціна становитиме 8670 грн за 1000 м3.
  • Сукупний державний і гарантований державою борг зріс 2017 року на 7,5 % – до 76,31 млрд, у гривневому еквіваленті – на 11,0 % – до 2,14 трлн грн. Валовий зовнішній борг України за 2017 рік зріс на 2,6 % – до $116,6 млрд. Виплата великих сум погашення держборгу почнеться із вересня поточного року, і без грошей МВФ й інших міжнародних донорів коштів може не вистачити. ЄС пообіцяв відкрити нову програму макрофінансової допомоги на €1 млрд, проте обставив цю кредитну лінію умовами, які українській владі виконати дуже складно. Поточна програма МВФ практично заморожена, проте міністр фінансів Данилюк бадьоро заявляє про намір ініціювати нову програму співпраці з Фондом наступного року. Він також повідомив, що МВФ категорично виступив проти ініціативи президента Порошенка про проведення податкової амністії.
  • Незважаючи на період бюджетних платежів і продаж валюти зарубіжними спекулянтами для участі в аукціоні із розміщення гривневих ОВДП, курс гривні зміцнився незначно – імпортери енергоресурсів і побутової техніки скупили всі надлишки валюти: 26.28 ₴/$ (-0,02 грн), 32.29 ₴/€ , 4.57 ₴/10 (+0.01 грн). Нацбанк у форматі аукціону на торги не виходив.

Війна

  • Відповідно до даних штабу антитерористичної операції, за минулу добу на Донбасі не зафіскіровано порушень режиму припинення вогню, втрат серед військовослужбовців немає.

Україна й світ

  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив про успішне завершення переговорів аеропорту Бориспіль з авіакомпанією-лоукостером RyanAir. Судячи з попередніх оголошень, компанія відкриє з вересня 10 рейсів на Європу із Борисполя та 5 – з аеропорту Львів.
  • На п'ятому році війни Кабмін нарешті розірвав програму економічної співпраці з державою-агресором – Росією. Проте "великий договір про дружбу й співпрацю" від 1997 року продовжує діяти, а обсяг товарообігу зростає щорічно. Крім того, МЗС виступив проти ініціативи Верховної Ради про невизнання президентських виборів у РФ у цілому через проведення їх в окупованому Криму.
  • За оцінками експерта Atlantic Council Аслунда, українська економіка втратила в результаті окупації Криму та агресії на Донбасі близько $100 млрд (4-кратний втрачений ВВП), крім того, вартість газових родовищ на Чорноморському шельфі, що захоплені Росією, оцінюється в $40 млрд.

Тренди

  • "Правоохоронці" продовжують з'ясовувати стосунки. Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький виявив у себе в кабінеті пристрої для прихованого прослуховування. Вони були встановлені слідчими НАБУ з санкції Генпрокуратури, при цьому, за даними журналістів, процесуальний супровід стеження здійснює управління ГПУ, що замішане у корупційних скандалах і безпосередньо кероване з Адміністрації президента (так зване "управління Кононенка-Грановського"). У ЗМІ поширилися дані про можливу ​​відставку глави антикорупційної прокуратури. Керівник НАБУ Ситник відкинув претензії про стеження за Холодницьким. За відставки Холодницького його посаду має посісти набагато більше прийнятний для НАБУ перший заступник. Однак можливий і варіант, за якого відомство візьме під контроль Генпрокуратура, тим самим отримавши доступ до матеріалів розслідувань корупції вищих посадових осіб.

No comments:

Post a Comment