March 13, 2018

13.03.2018: Нацбанк замінює монетами купюри в 1, 2, 5 і 10 грн

Нацбанк замінює монетами купюри в 1, 2, 5 і 10 грн
Нацбанк замінює монетами купюри в 1, 2, 5 і 10 грн

Головні події і теми доби 13.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нацбанк замінює купюри в 1, 2, 5 і 10 грн монетами.
  • Верховна Рада дала згоду на позбавлення недоторканності депутата Бакуліна – колишнього глави Нафтогазу.
  • Ліквідація банку "Хрещатик" остаточно визнана незаконною.

В Україні

  • Верховний суд України підтвердив незаконність ліквідації 2016 року одного із найбільших українських банків "Хрещатик", відхиливши апеляцію Нацбанку. Таким чином, дії НБУ та Фонду гарантування вкладів визнано незаконними. Це не перше подібне рішення Верховного суду у справах про незаконну ліквідацію банків, однак керівники НБУ та ФГВФО – Гонтарева та Ворушилін, як і раніше, не перебувають під слідством за свої дії.
  • Президент Порошенко вніс до парламенту законопроект про валюту, розроблений Нацбанком. За його словами, цей акт має замінити застарілий валютний декрет Кабміну від 1993 року та ввести принцип "дозволено все, що не заборонено", а також скасувати валютний контроль для операцій до 140 тис. грн ($5,6 тис).
  • Нацбанк збирається вивести з обігу всі купюри номіналом 1, 2, 5 і 10 грн, замінивши їх монетами.
  • Рада Нацбанку не рекомендувавла подальше підвищення облікової ставки.
  • На рахунках у банків скупчилася велика кількість валюти, що надійшла за довгі вихідні. Крім того, на ринок продовжують тиснути валютні конвертації іноземних спекулянтів, які хочуть взяти участь у черговому аукціоні із розміщення короткострокових державних гривневих облігацій Мінфіну з рекордною ставкою 17,5 % річних. Імпортери зайняли очікувальну позицію, сподіваючись на ще більше зміцнення гривні, тому основним покупцем валюти став Нацбанк, який скупив сумарно $89,3 млн на аукціоні та за механізмом “запиту кращого курсу” в уповноважених банків. Курс на 13 березня встановлено на рівні 25,92 ₴/$ (-0,17 грн), 31,89 ₴/€ (-0,51 грн), 4,58 ₴/10 (-0,01 грн). У вівторок банкіри очікують подальше зміцнення гривні, оскільки всі причини ревальвації поки зберігаються.

Війна

  • На Донбасі окупанти під час "перемир'я" знов обстріляли українські війська та об'єкти інфраструктури зі стрілецької зброї, гармат БМП і мінометів. Під вогонь потрапили позиції української армії у районі траси Донецьк–Горлівка, Авдіївка, Луганське на Світлодарській дузі, Водяне та Павлопіль на приморській ділянці фронту. За офіційними даними, поранено 2 військовослужбовців. Також під обстріл потрапила ремонтна бригада Донецької фільтрувальної станції, на щастя, ніхто не постраждав.

Україна й світ

  • Віце-прем'єр-міністр Розенко вважає, що для введення моніторингової місії ОБСЄ на Закарпатті підстав немає.

Тренди

  • Генпрокуратура продовжує заявляти, що у слідчих немає даних про розкрадання бюджетних коштів главою Опозиційного блоку Бойком під час закупівлі нафтогазових вишок для Черноморскнефтегазау ("вишок Бойка"). Замість цього, усі зусилля спрямовано на засудження колишнього глави Нафтогазу у 2010-2014 рр. Бакуліна, який також є членом фракції Оппоблока у парламенті. Прокуратура отримала дозвіл на позбавлення його недоторканності та притягнення до кримінальної відповідальності. Однак місцезнаходження депутата невідомо, скоріше за все, він ховається за кордоном – у Білорусі або Росії. Генпрокурор Луценко вважає, що якщо Бакуліна не вдасться знайти та екстрадувати, то до нього буде застосовано процедуру заочного засудження із конфіскацією. Луценко хоче, щоб Бакулін дав свідчення проти колишнього президента Януковича, який, за твердженням генпрокурора, є істинним організатором схеми розкрадання коштів. При цьому з-під удару фактично виведено главу Оппоблока Бойка, якого політологи називають найкращим технічним кандидатом для президента Порошенка на наступних виборах. Крім того, практично всі справи проти чиновників режиму Януковича розвалилися, зокрема, знято всі обвинувачення проти колишнього міністра юстиції Лукаш.


No comments:

Post a Comment