March 10, 2018

09.03.2018: Єврокомісія надасть Україні €1 млрд макрофінансової допомоги

Єврокомісія надасть Україні €1 млрд макрофінансової допомоги
Єврокомісія надасть Україні €1 млрд макрофінансової допомоги

Головні події і теми доби 09.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Єврокомісія затвердила надання Україні €1 млрд макрофінансової допомоги.
  • Главу "Офіцерського корпусу" Рубана заарештовано на 60 діб.
  • На Донбасі під час перемир'я вбито бійця Нацгвардії.

В Україні

  • Суд взяв під варту на 60 діб без права внесення застави главу громадської організації "Офіцерський корпус" Рубана, якого СБУ звинуватила у підготовці терактів проти вищого керівництва України. Президент Порошенко та голова СБУ Грицак заявили, що Рубан готував масові терористичні атаки "із тисячами жертв з метою дестабілізації суспільства".

Війна

  • На Донбасі від кулі снайпера під Авдіївкою загинув військовослужбовець Нацгвардії, ще один боєць поранений унаслідок обстрілу. Під час "перемир'я" окупанти активізували снайперські атаки, за останній час від снайперського вогню під Донецьком та Авдіївкою загинуло вже кілька людей.

Україна й світ

  • Єврокомісія затвердила надання Україні €1 млрд макрофінансової допомоги (кредиту) для "підтримки економічної стабілізації і структурних реформ". Україна не виконала 4 із 21 політичного зобов'язання, які дала ЄС у рамках попередньої програми, і не отримала останній транш в €600 млн. Список вимог ЄС для надання нового кредиту значно розширений і включає невиконані Україною умови у рамках попередньої програми. Рішення Єврокомісії має бути затверджене Європарламентом і Радою ЄС.
  • Суд у Стамбулі засудив до різних термінів ув'язнення 25 журналістів за причетність до руху проповідника Ґюлена, якого турецька влада звинуватила у спробі державного перевороту 2016 року. Турецький парламентарій Беязіт подякував українській владі за допомогу в екстрадиції прихильників Ґюлена та висловив надію, що українські депутати підтримають Туреччину у закритті шкіл і закладів "терористичного руху". Деякі експерти пов'язують обшуки, проведені СБУ 6 березня в ісламському культурному центрі в Києві, із вимогами Туреччини. У ході обшуку в ісламському центрі прокуратура та СБУ вилучили "заборонені екстремістські видання".

No comments:

Post a Comment