March 06, 2018

05.03.2018: Газпром розриває контракт із Нафтогазом

Газпром розриває контракт із Нафтогазом
Газпром розриває контракт із Нафтогазом

Головні події і теми доби 05.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Газпром розриває із Нафтогазом контракти на постачання й транспортування газу.
  • Окупанти на Донбасі не припинили обстрілів, незважаючи на оголошене "повне та безстрокове" перемир'я.
  • "Тітушці" Крисіну влаштували "коридор ганьби".

В Україні

  • Офіс уповноваженої із прав людини Лутковської та деякі правозахисні організації заявили про грубі порушення прав людини при "зачистці" наметового містечка під Верховною Радою. Правозахисники стверджують, що поліція порушила право мітингувальників на свободу зібрань, свободу слова, піддала їх нелюдському поводженню, порушивши гідність принаймні 19 осіб, а також право на особисту свободу, безпідставно затримавши на тривалі терміни велику кількість активістів. Із 2014 року, після подій на Майдані, законодавчо так і не відрегульовано ідентифікацію поліцейських, що не дозволяє точно визначити, хто саме завдав активістам тілесних ушкоджень.
  • Журналісти вимагають від президента Порошенка звіту про розслідування резонансного вбивства заступника головного редактора видання "Українська правда" Шеремета. За твердженням журналістів, у країні зростає кількість погроз на адресу медіа та окремих авторів, що призводить до згортання свободи слова. Суд про скасування виправдувального вироку "тітушці" Крисіну, який убив журналіста видання "Вісти" взимку 2014 року, знову перенесено. Активісти руху "С14" і партії "Національний корпус" влаштували Крисіну "коридор ганьби" – завдавали ударів і плювали в нього після закінчення судового засідання.
  • Нацбанк із Мінфіном продовжують зміцнювати гривню, відкривши іноземним покупцям можливість покупки гривневих ОВДП: 26,48 ₴/$ (-0,05 грн), 32,59 ₴/€ (-0,08 грн), 4,64 ₴/10 (-0,05 грн). НБУ купив у ході сесії за механізмом "запиту кращого курсу в уповноважених банків" близько $26 млн. На курс тисне також фактор "довгих вихідних" – цього тижня буде лише 3 робочих дні, а наступного – експортери будуть змушені продавати валюту, яка зайшла за вихідні, що також спричинить зниження курсу.

Війна

  • Незважаючи на оголошене перемир'я, українські війська були обстріляні, у тому числі, із мінометів на трьох ділянках фронту – у Щасті, на Світлодарській дузі та у районі Новотроїцького на трасі Донецьк–Маріуполь. Унаслідок обстрілу поранено військовослужбовця.

Україна й світ

  • Газпром направив Нафтогазу офіційне повідомлення про розірвання контракту на поставку й транзит газу. Нафтогаз із 12 березня закриває офіс у Москві через "недоцільність його існування в державі-агресорі". Комерційний директор Вітренко заявив, що найближчим часом Нафтогаз планує подати до Стокгольмського арбітражу ще один позов до Газпрому про несправедливо занижену ставку транзиту у контракті 2009 року, унаслідок чого, за його словами, Нафтогаз недоотримав близько $20 млрд. Нафтогаз також виставить Газпрому рахунок за 34 % переплати за газ, що імпортований із Польщі, через відмову від поставки в березні, відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу. Після виграшу в арбітражі посилено охорону об'єктів газотранспортної системи, оскільки після аналогічного конфлікту Газпрому із Туркменістаном на туркменських газогонах сталися вибухи.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс не хоче вплутуватися в нову холодну війну та гонку озброєнь із Росією, і не робитиме дзеркальних кроків "ракета на ракету, зброю на зброю" у відповідь на дії керівництва РФ.

Тренди

  • Видання "Українська правда" з'ясувало, що штраф, накладений Держфіскальною службою на главу Нафтогазу Коболєва, не пов'язаний із поставками газу Газпромом на окуповану територію, як заявляв чиновник, а належить до всіх поставок через кордони із Білоруссю та країнами ЄС на початку минулого року. Це підтверджено довідкою Укртрансгазу, яка направлена до енергетичної митниці. Нафтогаз відмовляється сплачувати штраф, а Коболєв звернувся до президента та Генпрокуратури із проханням провести перевірку дій фіскальної служби.

No comments:

Post a Comment