March 24, 2018

23.03.2018: Савченко заарештовано на 60 діб

Савченко заарештовано на 60 діб
Савченко заарештовано на 60 діб

Головні події і теми доби 23.03.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Савченко заарештовано на 60 діб
  • "Влада ДНР" вимагає від Водафону 800 млн руб.

В Україні

  • Шевченківський районний суд Києва обрав депутату Савченко запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб без можливості внесення застави за підозрою у підготовці терористичних актів і державного перевороту. Захист Савченко заявив, що оскаржить це рішення в апеляції.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив про готовність уряду протягом місяця повністю врегулювати проблему ввізного мита на автомобілі з європейськими номерами, якщо Верховна Рада надасть йому таке право.
  • Термін повноважень нинішнього глави Нацкомісії з питань регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, колишнього менеджера Рошен Вовка та ще одного члена комісії спливає у травні 2018 року. Голова конкурсної комісії, яка обиратиме двох нових членів НКРЕКП, заявив, що Вовк може подати документи на конкурс, "якщо у нього будуть підстави". Наразі комісією фактично керує президент Порошенко, який призначив на вакантні посади тимчасових, підконтрольних йому, членів.
  • Компанія "Богдан моторс", що належить заступнику глави РНБО, бізнес-партнеру президента Гладковському (Свинарчуку), заробила на тендерах з постачання автобусів і тролейбусів владам різних міст майже 920 млн грн. При цьому Гладковський зробив вигляд, що не знає про використання у цьому транспорті комплектуючих, що виготовлені на російському підприємстві – виробнику військової техніки.
  • НАБУ повідомило про розслідування скупки облігацій, що випущені корпорацією олігарха Ахметова ДТЕК – монопольного власника теплових енергогенеруючих потужностей  безпосередньо перед введенням тарифу "Роттердам +", інвестиційною компанією ICU, яка обслуговує президента Порошенка.
  • Початок виплат відшкодування ПДВ експортерам і стабільний попит на валюту з боку імпортерів переважили продажу валюти для здійснення бюджетних платежів, і гривня почала поступово дешевшати: 26.27 ₴/$ (+0.01 грн), 32.43 ₴/€ (+0.09 грн), 4.60 ₴/10 (-0.02 грн). Ажіотажу на ринку не спостерігалося, Нацбанк на торги не входив.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції спростував повідомлення про відсутність обстрілів позицій українських військ 22 березня. За новими даними, зафіксовано один обстріл зі стрілецької зброї. За минулу добу українські війська та житлові квартали Авдіївки знову були обстріляні, у тому числі з мінометів, пошкоджено кілька цивільних будівель. За офіційними повідомленнями, постраждалих серед мирного населення та військовослужбовців немає.
  • "Міністр податків і зборів ДНР" зажадав від компанії "МТС-Україна", що діє під торговою маркою "Водафон", виплати 800 млн російських рублів "до бюджету республіки" за використання інфраструктури та електроенергії при наданні зв'язку на окупованій території. В іншому випадку він загрожує передати все майно компанії – "тому, хто за нього заплатить". У зв'язку з тим, що компанія МТС має 100 % російського капіталу, може йтися про фактичне передавання обладнання "республіці", що санкціоновано із Росії.

Україна й світ

  • Президент Трамп підписав зміни до військового бюджету США, в якому передбачено виділення військової допомоги Україні в сумі $620 млн.

Тренди

  • Президент США Трамп звільнив радника із національної безпеки Макмастера та призначив замість нього колишнього представника США при ООН Болтона – одного із найпослідовніших "яструбів" з адміністрацій президентів Рейгана та Буша-старшого. Для України це призначення є критично важливим, оскільки Болтон рішуче виступав за надання їй летальної зброї і відновлення плану президента Буша-молодшого про приєднання України до НАТО. Разом із Держсекретарем Помпео, керівником ЦРУ Хаспел і главою Пентагону Меттісом вони склали "кулак" для відновлення гегемонії США у світі. Україна в цих планах завжди розглядалася як передовий рубіж оборони проти Росії, і тепер США майже напевно жорстко контролюватимуть українське керівництво на наявність сепаратних зв'язків, у тому числі й у бізнесі, зі стратегічним супротивником – Росією. Істотно зросла пряма військова допомога Україні, але США посилять також і контроль за реформуванням її Збройних сил і структурою військового бюджету. Болтон також виступає за кардинальну реформу ООН, оскільки, за його заявами, цієї організації де-факто не існує. Його дії можуть привести до повного дезавуювання Мінських домовленостей, оголошення Росії агресором і позбавлення її права вето у Раді безпеки.
  • Згідно з опитуванням, що проведено соціологічною службою "Рейтинг", якби парламентські вибори відбулися наступного тижня, найбільшу кількість голосів набрали б партії Батьківщина, Блок Порошенка, Опозиційний блок, За життя та Громадянська позиція. Решта партій не потрапили б до Верховної Ради.


No comments:

Post a Comment