February 15, 2018

14.02.2018: Пономарьов стверджує, що Росія підкупила Януковича

Пономарьов стверджує, що Росія підкупила Януковича
Пономарьов стверджує, що Росія підкупила Януковича

Головні події і теми доби 14.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Колишній депутат Держдуми Пономарьов стверджує, що Росія підкупила Януковича.
  • Уряд погодив графік розділення  Нафтогазу.
  • Детективи НАБУ затримали мера Одеси Труханова.

В Україні

  • Кабмін затвердив графік відділення компанії-оператора з транспортування газу "Магістральні трубопроводи України" (МТУ) від газового монополіста "Нафтогаз". До складу МТУ буде включено газогони, підземні сховища газу й сервісні підрозділи. Чиновники Нафтогазу заявили, що передавання майна новому підприємству почнеться після завершення процесу у Стокгольмському арбітражі.
  • Уряд погодив із представниками громадських організацій та організацій – співвласників багатоквартирних будинків порядок монетизації субсидій. Чиновники заявили про вирішення всіх спірних питань і намір монетизувати субсидії уже із 1 січня поточного року. При цьому влада має намір почати виплату монетизованих субсидій із 1 квітня.
  • Компанія "Укртелеком", що належить олігарху Ахметову, збільшила чистий прибуток за підсумками 2017 року більш ніж на 44 % – до 867 млн грн. Протягом минулого року тарифи на фіксований зв'язок піднімалися кілька разів, ще одне підвищення відбулося на початку 2018 року. Суд прийняв рішення про повернення акцій Укртелекому у держвласність через невиконання інвестиційних зобов'язань покупцем – компанією "ЕСУ", яку Ахметов перекупив у переможця приватизаційного конкурсу 2013 року. Компанія, що виграла конкурс, заявила, що Ахметов не заплатив за Укртелекому й домоглася арешту його активів за кордоном.
  • Чиновники уряду планують внести зміни до закону про санкції проти Росії, розширивши його дію на програмне забезпечення російської розробки та його застосування на об'єктах критичної інфраструктури.
  • Детективи НАБУ затримали в аеропорту Бориспіль мера Одеси Труханова, якому пред'явлено підозру у привласненні й розтраті держмайна. Судове засідання з вибору йому запобіжного заходу продовжиться у четвер. Депутат від Блоку Порошенка Голубов заявив про намір взяти Труханова на поруки. Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушує клопотання про арешт мера із можливістю внесення застави у 50 млн грн. Також вирішується питання про арешт ще одного фігуранта справи, бізнесмена з Одеси.
  • Уповноважена Верховної Ради із прав людини Лутковська заявила, що реадмісію глави "Руху нових сил" Саакашвілі проведено законно, проте є питання щодо надмірного застосування проти нього сили, можливості висилання особи, якій пред'явлено звинувачення, а також щодо його транспортуванні чартерним рейсом. Саакашвілі отримав у Нідерландах, громадянами якої є його дружина та син, посвідчення особи, що дозволяє йому перебувати й працювати на території ЄС. Він заявив, що подає до адміністративного суду Києва позов про незаконність його видворення до Польщі.
  • На судовому процесі про держзраду колишнього президента Януковича колишній депутат Держдуми РФ Пономарьов заявив, що російська влада підкупила Януковича з метою схилити його до потрібного їм рішення під час подій на Майдані. Він вважає, що Росія активно втручалася до процесів в Україні, починаючи із вересня 2013 року. Рішення про початок окупації Криму, за словами Пономарьова, було прийнято у ніч з 22 на 23 лютого на нараді у російського президента Путіна. Крім того, він стверджує, що фінансування "бойовиків" на початковому етапі окупації Донбасу здійснював син колишнього президента Олександр Янукович. Начальник управління спецрозслідувань Горбатюк заявив, що слідство наразі не має матеріалів про безпосередню участь російських спецслужб у репресіях і розстрілах активістів Майдану. Він також зазначив, що депортація Саакашвілі зашкодить слідству про розстріли на Майдані.
  • Курс гривні знову трохи зріс, проте на ринку вже немає ажіотажу через закінчення розміщення короткотермінових українських гривневих зобов'язань, для купівлі яких іноземні спекулянти конвертували великі обсяги валюти : 26,65 ₴/$ (-0,04 грн), 32,91 ₴/€ (-0,02 грн), 4,63 ₴/10 (+0,01 грн). Нацбанку вдалося купити ще близько $10 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків, однак попит на валюту поступово зростає, й учасники торгів вважають, що в найближчі дні можливий розворот курсу. Про це саме свідчать і ціни в обмінних пунктах – за середу готівковий долар подорожчав на кілька копійок. Чиновники Нацбанку заявляють про "позитивні тенденції" для гривні, однак уже восени очікуються пікові виплати за держборгом, і гривня може впасти, якщо уряд не отримає грошей міжнародних донорів, насамперед МВФ.

Війна

  • На Донбасі окупаційні війська не збираються виконувати домовленості про припинення вогню. Позиції української армії на Світлодарському виступі, під Горлівкою, Авдіївкою, в околицях Донецька, на приморській ділянці фронту та у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк–Маріуполь обстріляно із мінометів, гармат БМП, стрілецької зброї і гранатометів. За офіційними даними, за попередню добу поранено 4 військовослужбовців. Заступник глави місії ОБСЄ Хуг вважає, що "сторони конфлікту" на Донбасі використовують "перемир'я" для підготовки до активних військових дій.

Україна й світ

  • Міністерство фінансів США оголосило, що санкції проти російських юридичних і фізичних осіб "активно відпрацьовуються" і будуть незабаром оголошені.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко планує 16 лютого обговорити із польською владою можливість внесення змін до підписаного президентом Дудою закону про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування за підтримку ідеології українського націоналізму


No comments:

Post a Comment