February 13, 2018

12.02.2018: Саакашвілі депортовано до Польщі

Саакашвілі депортовано до Польщі
Саакашвілі депортовано до Польщі

Головні події і теми доби 12.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Саакашвілі депортовано до Польщі.
  • Порошенко звільнив главу Укроборонпрому.
  • Президентська інвестиційна компанія ICU розмістила й скупила облігації Укрпошти.

В Україні

  • Главу "Руху нових сил" Саакашвілі було схоплено невідомими у формі Держприкордонслужби та насильно виселено із країни. У ДПСУ заявили, що Саакашвілі відправлено до Польщі у рамках процедури реадмісії після того, як він програв апеляційні суди за позовами про визнання його біженцем або особою без громадянства, що потребує захисту. Згідно із законом співробітники прикордонслужби не мають права на проведення спецоперацій поза прикордонної території. Крім того, проти Саакашвілі Генпрокуратура розслідує кримінальні справи про сприяння учасникам злочинних організацій і приховування їх діяльності. Прес-секретар генпрокурора Сарган стверджує, що у відомстві "не знали" про видворення Саакашвілі, а розслідування проти нього буде продовжено.
    Сам Саакашвілі після прибуття до Польщі заявив, що збирається повернутися до України й очолити боротьбу проти "режиму Порошенка". Адвокати політика наполягають на тому, що уряд не мав права депортувати його до завершення розгляду касаційної скарги. Президент Порошенко перед самою депортацією Саакашвілі заявив, що він не має права займатися політикою в Україні, оскільки не є громадянином, і "може бути висланий із країни", а рішення про це приймають органи міграційної і прикордонної служби.
  • Генеральна прокуратура повідомила, що головними підозрюваними у розстрілах і репресіях активістів Майдану визнані колишній президент Янукович і керівники силових відомств. Підозру у вбивстві правоохоронців також вручено одному із учасників опору. Він не з'явився в суд з вибору йому запобіжного заходу та оголошений у розшук.
  • Президент Порошенко звільнив главу Укроборонпрому Романова після того, як той подав у відставку. На звільненні Романова наполягав прем'єр-міністр Гройсман, мотивуючи вимогу невиплатою зарплати працівникам Миколаївського суднобудівного заводу.
  • Кабмін оприлюднив рішення про створення державної монополії – "Національної вугільної компанії", до складу якої буде включено майже всі підприємства вугільної галузі.
  • Уряд планує передати права на користування газоносними площами у Харківській і Донецькій областях для видобутку сланцевого газу скандально відомій офшорній компанії Yuzgas B.V., в якої раніше таке право було відібрано. Компанія отримає 90-відсоткову частку, якою володіє ТОВ "Надра Юзівська", гроші буде також переказано цьому підприємству, а не до держбюджету. Максимальний платіж може становити близько $40 млн за умови постійного зростання видобутку й відповідності її розвіданими обсягами, а початковий – менше $1 млн. Крім того, Кабмін не збирається вимагати від нового власника компенсації понад $80 млн, що інвестовані у геологорозвідку попереднім співвласником, американською корпорацією Shell.
  • Інвестиційна компанія ICU, що управляє активами президента Порошенка, взяла участь у розміщенні боргових зобов'язань Укрпошти, а також в їх купівлі.
  • Міністерство економрозвитку оцінило рівень тіньової економіки в Україні у 33 %. Експерти МВФ на підставі власної методики підрахували, що тіньовий сектор країни становить 45 %.
  • Гривня на міжбанківському ринку продовжує стрімко зміцнюватися на тлі перевищення пропозиції валюти над попитом за рахунок продажу експортерами виручки для закриття квартальних податкових платежів: 26,84 ₴/$ (-0,22 грн), 32,91 ₴/€ (-0,29 грн), 4,63 ₴/10 (-0,03 грн). Банкіри очікують підвищення курсу до закінчення квартальних виплат – 20 лютого. Імпортери не поспішають купувати валюту, очікуючи подальшого зміцнення гривні. Нацбанку вдалося купити на аукціоні й за "запитом кращого курсу в уповноважених банків" майже $60 млн. За оцінками експертів, різке зміцнення гривні та розгойдування ринку викликано мізерними, за світовими мірками, вливаннями валютними спекулянтами $136 млн для покупки гривневих ОВДП, що свідчить про слабкість українського міжбанківського ринку та можливості впливати на нього шляхом маніпулювання порівняно невеликими сумами валюти. Критичним є те, що більше половини банківського сектора становлять держбанки, які фактично повністю підконтрольні президенту та його оточенню й проводять антиконкурентні узгоджені дії, зокрема, на ринку депозитів і кредитів.

Війна

  • Унаслідок обстрілів на Донбасі армія знову зазнала втрат – загинув військовослужбовець, ще двоє – поранені. Штаб антитерористичної операції повідомив, що окупаційні війська вели обстріли на приморській ділянці фронту, на Світлодарській дузі, під Зайцевим і в Кримському, поблизу траси Р66 ( "Бахмутка").

Україна й світ

  • Технічна місія МВФ проводить переговори із керівництвом України. У понеділок відбулася зустріч із прем'єр-міністром Гройсманом. Одне з основних питань, які обговорюють експерти фонду, – ухвалення закону про Антикорупційний суд.

Тренди

  • Секретар РНБО Турчинов не збирається балотуватися у президенти на наступних виборах, оскільки, за його словами, він "вже працював президентом, і йому не сподобалося".


No comments:

Post a Comment