February 10, 2018

09.02.2018:Нафтогаз може розпочати закупівлі російського газу вже у березні

Нафтогаз може розпочати закупівлі російського газу вже у березні
Нафтогаз може розпочати закупівлі російського газу вже у березні

Головні події і теми доби 09.02.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогаз може розпочати закупівлі російського газу вже у березні.
  • Заарештовано одного із головних фігурантів крадіжки грошей із банку "Родовід" Шевельова.

В Україні

  • Суд заарештував на 2 місяці затриманого колишнього депутата від БЮТ і Партії регіонів Шевельова, на засідання суду його було доставлено зі слідами побоїв. Шевельов стверджує, що слідчі військової прокуратури вибивали з нього свідчення проти глави партії "Батьківщина" Тимошенко. Прокуратура наполягла на переведенні засідання у закритий режим. Одне з головних злочинів, в яких звинувачують Шевельова, – крадіжка грошей із Родовід-банку.
  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко стверджує, що на підставі рішення Стокгольмського арбітражу вартість газу у Газпрому буде на 20-50 доларів за 1000 м3 нижче, ніж в Європі. Рішення зобов'язує Нафтогаз щорічно купувати у Газпрому не менше 4 млрд м3 газу. Закупівлі можуть початися вже в березні. Із весни 2015 року Україна обходилася без російського газу.
  • За повідомленням Держстату, інфляція у січні 2018 року зросла на 1,5 %, порівнянні з груднем 2017.
  • За оцінками експертів МВФ, рівень тіньової економіки в Україні становить близько 45%.
  • Главою Приватбанку затверджено чеського банкіра Крумханеля. Він заявив, що планує зробити банк найкращим в Європі й продати його до 2023 року.
  • Експортери продовжують продавати валюту для сплати квартальних податків, що приводить до зміцнення гривні: 27,06 ₴/$ (-0,06 грн), 33,21 ₴/€ (-0,02 грн), 4,65 ₴/10 (-0,05 грн). Це дозволило Нацбанку купити за механізмом "запиту кращого курсу" ще близько $10 млн.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу внаслідок обстрілів на Донбасі поранено військовослужбовця. Місія ОБСЄ знову зафіксувала зростання кількості порушень режиму припинення вогню. Бойові дії велися в околицях Донецька, на трасі Краматорськ–Горлівка, на Світлодарському виступі та у районі Попасної.

Україна й світ


  • Засідання комісії Україна – НАТО на рівні міністрів оборони не відбудеться через застосування Угорщиною права вето. Угорщина наполягає на скасуванні мовної статті українського закону про освіту та погрожує блокувати всі євроатлантичні ініціативи України.

No comments:

Post a Comment