January 28, 2018

27.01.2018: Росія "уважно вивчить" пропозиції Волкера про введення миротворців на Донбас

Росія "уважно вивчить" пропозиції Волкера про введення миротворців на Донбас
Росія "уважно вивчить" пропозиції Волкера про введення миротворців

Головні події і теми доби 27.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія "уважно вивчить" пропозиції Волкера про введення миротворців на Донбас.
  • Український експорт електроенергії 2017 року зріс практично на 30 %.
  • Майже третина опитаних українців замислюються над еміграцією.

В Україні

  • Глава Державної міграційної служби Соколюк повідомив, що установа веде перевірку актів надання громадянства, починаючи із дати оголошення незалежності України. За його словами, особливу увагу буде приділено випадкам, за яких громадянство здобуто на підставі рішення суду за фактом проживання в країні до 1991 року.
  • Міністерство енергетики повідомило, що 2017 року експорт електроенергії зріс майже на третину, порівняно з 2016 роком, незважаючи на "блокаду ОРДЛО". Основні обсяги електроенергії експортувалися із "Бурштинського енергоострова" до Угорщини, Словаччини та Румунії. Практично весь експорт контролюють підприємства, що належать олігарху Ахметову.
  • Генпрокуратура відмовилася надавати дані про арештоване майно "сім'ї" колишнього президента Януковича й чиновників його режиму, хоча в попередні роки сама публікувала подібні відомості.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив про намір створити патрульну поліцію Криму й Севастополя, які "до деокупацію працюватимуть на інших ділянках". Аваков закликав Національну гвардію та Національну поліцію готуватися до несення служби на Донбасі та в Криму після звільнення цих територій.

Війна

  • На Донбасі штаб антитерористичної операції зафіксував лише одне порушення режиму припинення вогню – від кулі снайпера у районі траси Донецьк-Горлівка загинув український військовослужбовець.

Україна й світ

  • Помічник президента РФ Сурков вважає пропозиції США щодо введення миротворчих сил ООН на Донбас такими, що можуть бути "цілком реалізовані" й повідомляє, що керівництво Росії "уважно їх вивчить". Так званий "дубайський пакет", представлений спецпредставником Держдепартаменту США Волкером на цих переговорах, за словами Суркова, включає детальний план розгортання місії в ув'язці із реалізацією політичних пунктів мінських домовленостей. При цьому обговорювався саме російський проект резолюції Ради Безпеки ООН про введення миротворців. Безсумнівно, що Волкер погодив пропозиції для Росії із президентом Порошенком під час його візиту до Києва.
  • Чеським президентом переобрано проросійського політика Земана. Посол України у Чехії Перебийніс вважає, що ця подія не змінить взаємин між нашими країнами, оскільки зовнішню політику Чехії визначає уряд.
  • Президент Порошенко виступив на "українському сніданку", що організований олігархом Пінчуком на Міжнародному українському форумі в Давосі. Більшість присутніх і спікерів висловили підтримку реформ України, однак підкреслили, що зроблено ще занадто мало. Порошенко у своїй промові не згадав про провальні результати боротьби із корупцією.
  • Начальник Генштабу збройних сил Великої Британії Картер вважає, що конфлікт Заходу з Росією може стати невідворотним. Він наполягає на зниженні енергетичної залежності Європи від РФ і вважає за необхідне зміцнення кібернетичної та інформаційної безпеки на тлі російської загрози.
  • Держсекретар Тіллерсон і міністр закордонних справ Польщі вважають, що запуск газоводу "Північний потік-2" підірве енергетичну безпеку Європи.

Тренди


  • Згідно із соціологічним опитуванням, що проведене Київським міжнародним інститутом соціології, понад чверть респондентів не вірять, що ситуація в Україні покращиться у найближчому майбутньому. Головним гальмом розвитку країни названо олігархів, депутатів, президента та уряд. Активними громадянами вважають себе всього близько 3 % опитаних, а 70% – не вбачають сенсу або не мають часу на участь у цивільних рухах. Майже третина опитаних замислюються над еміграцією, а 6 % – уже роблять для цього певні кроки.

No comments:

Post a Comment