January 23, 2018

22.01.2018: Керівництво Ради Європи має намір повернути Росію до ПАРЄ

Керівництво Ради Європи має намір повернути Росію до ПАРЄ
Лавров та Ягланд. Фото EPA.

Головні події і теми доби 22.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Керівництво Ради Європи має намір повернути Росію до ПАРЄ, незважаючи на агресію в Україні.
  • Борги українського уряду та НБУ перед МВФ становлять $12,1 млрд.
  • Лондонський суд почав розгляд української апеляції щодо "боргу Януковича".

В Україні

  • Міністерство економічного розвитку уточнило, що не всіх підприємців зобов'яжуть використовувати платіжні термінали – їм буде достатньо забезпечити можливість безготівкового розрахунку із використанням платіжних систем або перерахування коштів з картки на картку.
  • За повідомленням прес-служби Нацбанку, зобов'язання регулятора та Мінфіну перед МВФ становлять близько $12,1 млрд. Власні кошти НБУ на сьогодні складають $9,7 млрд, включаючи валютні резерви, сформовані за рахунок кредиту МВФ. Частина валютних резервів на $1,0 млрд Нацбанк вирішив розмістити у Світовому банку.
  • Міністр фінансів Данилюк оголосив намір української влади здійснити ще один випуск державних валютний облігацій для залучення капіталу на світових фінансових ринках. Експерти кажуть про гостру необхідність України у фінансових ресурсах, оскільки у вересні чекають великі виплати за державним боргом, що був реструктуризований у 2015 році колишнім міністром фінансів Яресько.
  • Експерти МВФ вважають, що світова економіка 2018 року зростатиме зі швидкістю 3,9 %, у той час як українська виросте лише на 3,0 %.
  • Курс гривні продовжує неухильно знижуватися: 28,88 ₴/$ (+0,04 грн), 35,35 ₴/€ (-0,08 грн), 5,10 ₴/10 (+0,02 грн). Нацбанк кілька разів виходив на торги із продажем доларів за механізмом "запиту кращого курсу", однак продав лише близько $3 млн. Держказначейство продовжує виплату відшкодування ПДВ експортерам, що дозволяє їм притримувати валюту, чекаючи максимального курсу. За прогнозом учасників ринку, зростання залишків на кореспондентських рахунках банків і тиск готівкового ринку вже в найближчі дні може призвести до зростання курсу вище за психологічну позначку 29 грн/$, якщо НБУ не виставить на продаж велику суму валюти.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, протягом минулої доби позиції українських військ на Світлодарському виступі та в районі Докучаєвська кілька разів піддалися обстрілам із мінометів і стрілецької зброї, унаслідок чого загинув військовослужбовець. Окупанти після артнальоту на українські позиції обстріляли підконтрольний їм Докучаєвськ, імітуючи вогонь у відповідь, нібито відкритий українською армією. ОБСЄ протягом вихідних зафіксувала на Донбасі майже півтисячі вибухів, частина із них – біля Донецької фільтрувальної станції.
  • На процесі у справі генерала Назарова апеляційний суд призначив додаткову військово-технічну експертизу. Одне із питань, що стоять перед нею, – чи не повідомляв Назаров своєму безпосередньому командиру, на той момент начальнику штабу АТО Муженку, про загрози військово-транспортним літакам, які перекидали підкріплення до аеропорту Луганська, що був оточений "бойовиками ЛНР". Назарова засуджено Павлоградським судом до 7 років тюремного ув'язнення за службове недбальство, яке призвела до загибелі 40 десантників і 9 членів екіпажу літака Іл-76, що був збитий "бойовиками ЛНР" у ніч на 14 червня 2014 р.

Україна й світ

  • Лондонський апеляційний суд почав розгляд справи про виплату Україною "боргу Януковича" в сумі $3 млрд, а також відсотків з нього. Суд першої інстанції не сприйняв доводи України про політичний тиск з боку РФ і порушення внутрішнього законодавства при емісії цінних паперів, що були викуплені Росією.
  • Керівництво Парламентської асамблеї Ради Європи робить кроки для повернення до роботи в організації російської делегації – на поточний тиждень заплановано переговори глави ПАРЄ із заступниками керівників обох палат Держдуми РФ. Про необхідність повернення Росії 2019 року до Ради Європи заявив і його генеральний секретар Ягланд. Для цього, за його словами, правила асамблеї мають бути змінені "таким чином, щоб повернути на борт усі країни – члени організації". Росія була позбавлена ​​права голосу в ПАРЄ після збройної агресії проти України. Заступник голови Верховної Ради Геращенко здивована позицією Ягланда, який нібито не знає про тортури й вбивства на окупованій території Донбасу та застосуванні там примусової рабської праці.
    Новим президентом ПАРЄ обрано італійського депутата Ніколетті, одним із його заступників – главу української делегації Ар'єва.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що спецпредставник Держдепартаменту США Волкер відвідає Київ і прифронтові райони Донбасу перед зустріччю із помічником президента РФ Сурковим, що намічена на 26 січня. Клімкін не вбачає приводу для перенесення переговорів із Білорусі до столиці Казахстану, незважаючи на те, що Білорусь є послідовним союзником РФ. Проблема пробуксовки переговорів, за твердженням українського міністра, – це перешкоди, створені саме Росією.
  • Усесвітній економічний форум у Давосі опублікував дані про індекс "інклюзивності" країн, що розвиваються, в якому Україна опустилася на 49 місце серед 74 країн, а рейтинг країни за 5 років упав майже на 7 %. Індекс відображає ступінь позитивного впливу економічного зростання на всі верстви населення досліджуваних країн.
  • Компанія Рошен, якою володіє президент Порошенко, стала найбільшим експортером української молочної продукції до Європи. За даними експертів світового економічного форуму, український президент-олігарх посідає серед його учасників 9 місце за розміром капіталу – $1,5 млрд активів.
  • За остаточними даними афганської влади, унаслідок терактів у Кабулі загинули 9 українських громадян. Усі вони були співробітниками кабульської авіакомпанії.

Тренди


  • МЗС України спростував інформацію про таємні зустрічі президентів Росії і України. Міністр Клімкін назвав провокацією висловлювання Пєскова, прес-секретаря президента Путіна, про подібні зустрічі. Проте Пєсков говорив не про особисті зустрічі, а про телефонні контакти, про які офіційно адміністраціями Путіна та Порошенка не повідомлялося.

No comments:

Post a Comment