January 17, 2018

16.01.2018. Рада не встигла прийняти закон про "реінтеграцію Донбасу"

Рада не встигла прийняти закон про "реінтеграцію Донбасу"
Рада не встигла прийняти закон про "реінтеграцію Донбасу"

Головні події і теми доби 16.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада не встигла прийняти закон про "реінтеграцію Донбасу".
  • Порошенко наполягає на прийнятті закону про Антикорупційний суд у власній редакції.
  • Приватбанк заявив про збитки у $5,5 млрд, що завдані йому колишніми власниками.

В Україні

  • Верховна Рада не змогла прийняти закон про "реінтеграцію Донбасу" – було відхилено більше 400 поправок, голосування майже із 200, що залишилися, – перенесено на наступний день, хоча депутати не виключають, що закон може бути прийнятий й у четвер. Депутати відмовилися визнавати “ДНР” і “ЛНР” терористичними організаціями, встановлювати дату початку окупації, і залишили можливість торгівлі з окупованими територіями за дозволами, наданими “штабом управління”. Під Верховною Радою відбувся мітинг проти прийняття закону, активісти підпалили шини. Влада стягнула близько 4 тис. співробітників поліції і Нацгвардії, між учасниками мітингу і правоохоронцями  відбулися сутички.
  • Фонд держмайна оголосив про підготовку до продажу 20 найбільших підприємств. Серед них – Одеський припортовий завод, Сумихімпром і 5 обласних енергозбутових компаній.
  • Міністр фінансів Данилюк наполягає на звільненні у середу на засіданні уряду глави Держфіскальной служби Насірова. Справу Насірова за звинуваченням у наданні незаконної податкової розстрочки підприємствам, що належать депутату Онищенку, який утік, зараз розглядає суд.
  • Міністерство фінансів розмістило облігації держпозики на 1,6 млрд грн із термінами погашення за 3, 6 і 9 місяців під 16 % річних.
  • Детективи приватного агентства Kroll після проведення розслідування за результатами 10 років роботи Приватбанку заявили, що збитки, завдані колишніми власниками в результаті шахрайських дій, становлять $5,5 млрд. Керівництво Приватбанку передало результати розслідування генеральному прокурору Луценку, міжнародним організаціям і послам.
  • Як і прогнозували учасники валютного ринку, гривня продовжує дешевшати: 28,65 ₴/$ (+0,08 грн), 35,04 ₴/€ (-0,03 грн), 5,08 ₴/10 (+0, 01 грн). Нацбанк неодноразово виходив на торги у режимі "запиту кращого курсу" у двадцятки уповноважених банків і продав понад $10 млн, однак це не стабілізувало ситуацію.

Війна

  • За попередню добу обстановка на Донбасі не змінилася. Обстріляно позиції українських військ на Світлодарській дузі та у районі Водяного під Маріуполем. За офіційними даними, поранено 2 військовослужбовців.
  • "Влада ДНР" не дає гарантій безпеки працівникам компанії МТС, що діє під маркою Vodafone, для проведення ремонтних робіт оптоволоконного кабелю у "сірій зоні" поблизу селища Оленівка. На території ОРДЛО шостий день відсутній мобільний зв'язок з Україною. "Офіційний мобільний оператор ДНР" Фенікс оголосив про можливість прямого дзвінка на неокуповану територію за тарифом 10 руб/хв, незважаючи на заборону української влади мобільного трафіку від операторів ОРДЛО.

Україна й світ

  • Світовий банк, услід за МВФ, направив лист до Адміністрації президента та Верховної Ради про неприпустимість прийняття президентського законопроекту про Антикорупційний суд. В іншому випадку Україна може втратити можливість отримання гарантій банку на суму $800 млн. Президент Порошенко, виступаючи перед послами, заявив про необхідність прийняття законопроекту, підкресливши, що перед другим читанням ще буде час для його доопрацювання.
  • Посол США в Україні Йованович заявила, що питання постачання летальних озброєнь до України від уряду США поки відпрацьовується з українською владою, вивчається можливість використання цієї зброї у зоні бойових дій на Донбасі. Вона підкреслила, що озброєння будуть надані Україні безкоштовно.
  • Посол США в Росії Хантсман повідомив про оприлюднення розширеного списку санкцій після 29 січня.
  • В окупованому Криму суд виніс вирок фермеру Балуху нібито за зберігання патронів і тротилових шашок. Насправді, він відмовився знімати зі свого будинку прапор України та повісив на ньому табличку "вулиця Героїв Небесної сотні".
  • Україна приєдналася до міжнародної програми контролю над контейнерними перевезеннями.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш назвав вирішення "конфлікту" на Донбасі одним із пріоритетних завдань організації на 2018 рік.
  • Росія проводить військові навчання на території невизнаної Придністровської республіки. Минулого року такі навчання проводилися регулярно, незважаючи на протести уряду Молдови.
  • Незважаючи на вчорашню заяву голови правління Газпрому Медведєва, російський газовий монополіст не збирається відкликати апеляцію у справі про постачання газу до України, яка буде уточнена, відповідно до остаточного рішення Стокгольмського арбітражу.

Тренди


  • Незважаючи на заборону російських Інтернет-ресурсів, соцмережа ВКонтакте та пошуковик Yandex зайняли 4 і 5 місця у рейтингу відвідуваності українською аудиторією. За даними Інтернет-асоціації України, третина відвідувачів продовжують користуватися соцмережею ВКонтакте.

No comments:

Post a Comment