January 11, 2018

10.01.2018: "Українська правда" опублікувала засекречений вирок про спецконфіскацію

"Українська правда" опублікувала засекречений вирок про спецконфіскацію
"Українська правда" опублікувала засекречений вирок про спецконфіскацію 

Головні події і теми доби 10.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Українська правда" опублікувала засекречений вирок про спецконфіскацію "грошей Януковича".
  • Мінгареллі наполягає на терміновому створенні Антикорупційного суду.
  • За минулу добу на Донбасі вбито ще 3 українських військових.
  • Призначено нового голову правління Приватбанку.
  • Ахметов за рік піднявся на 46 позицій у рейтингу Bloomberg найбагатших людей світу

В Україні

  • Видання "Українська правда" із посиланням на журналістів інформагентства Al Jazeera опублікувало текст вироку Краматорського суду про конфіскацію "грошей Януковича", які було відмито через ланцюжок українських та іноземних офшорних компаній, а згодом вкладено у державні валютні облігації. Суд встановив, що в процесі легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, взяла активну участь інвестиційна компанія ICU, яка обслуговує активи президента Порошенка. На думку експертів, саме це послужило приводом для засекречування рішення суду Генпрокуратурою, якою керує функціонер із ближнього оточення президента Луценко. Главу ICU Гонтареву була призначено керівником Нацбанку, її менеджера Демчишина – міністром енергетики, а одного із виконавців нижнього рівня Вовка, який працював раніше в московському офісі компанії Рошен, – главою Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. ICU й наразі обслуговує бізнес-імперію президента. Компанія відхрестилася від участі у легалізації незаконних доходів, заявивши, що здійснювала лише супроводження офіційної угоди. Згідно із законом засоби, отримані в результаті цієї операції, також мають також бути конфісковані. У рішенні суду нічого не говориться про відповідальність осіб і компаній, які брали участь в незаконному отриманні цих коштів.Це вже друге гучне розслідування Al Jazeera щодо перших осіб України. Два дні тому журналісти звинуватили депутата Онищенка, що втік з України, й бізнесмена Фукса, близького до Порошенка, у виведенні з-під арешту коштів олігарха Курченка – "гаманця родини" колишнього президента Януковича.
  • У Чернівцях у приміщенні управління Держфіскальной служби стався вибух, у результаті якого постраждали двоє людей. Поліція вважає, що його причиною міг стати вибуховий пристрій, що підкинула невідома особа.
  • У поліції заявили, що до вбивства правозахисниці Ноздровскої, крім заарештованого судом, можуть бути причетні й інші особи, проте на її тілі виявлено сліди ДНК підозрюваного.
  • Головою правління Приватбанку призначено чеського банкіра Крумханзеля, який працював з 2008 по 2011 рік в українському Райффайзен Банк Аваль операційним директором, а останнім часом – головним операційним директором у великому китайському банку Home Credit China.
  • Курс гривні стрімко зростає – експортери не поспішають продавати необов'язкову частина валютної виручки: 28,33 ₴/$ (+0,13 грн), 33,97 ₴/€ (+0,32 грн), 4,98 ₴/10 ( +0,04 грн). НБУ продав $4 млн за механізмом "запиту кращого курсу", однак ринок це не заспокоїло. Фінансисти не вірять у повернення курсу та прогнозують подальше швидке здешевлення гривні. Готівковий ринок умить зреагував на тенденцію та різко підвищив ціни на валюту в обмінних пунктах, що вже призвело до тиску на міжбанківський ринок.

Київ

  • У Києві стався інцидент з пересувним цирком "Кобзов", співробітник якого хворів на кір, що призвело до спалаху кору серед дітей. Київська влада заявила, що не допустить дітей, не щеплених від кору, до дитсадків та шкіл.

Вйна

  • На Донбасі обстановка погіршується із кожним днем, окупаційна армія посилила обстріли позицій українських військ. Зіткнення йдуть у районі Світлодарської дуги, поблизу траси Донецьк–Горлівка та в околицях Донецька. За офіційними даними, внаслідок обстрілів 3 бійців загинули, ще 4 – зазнали поранень і  травмовані.
  • Департамент економіки Донецької військової облдержадміністрації оцінив збитки від війни у більш ніж 13 млрд грн. За даними чиновників, у ході бойових дій пошкоджено та зруйновано понад 14 тис. будинків, промислових та інфраструктурних об'єктів.
  • Президент Порошенко провів зустріч із членами української делегації на переговорах у Мінську щодо врегулювання "кризи" на Донбасі та обговорив з ними плани контактної групи на 2018 рік.

Україна й світ


  • Міністр закордонних справ Німеччини Ґабріель запропонував поетапно скасовувати санкції проти Росія, якщо вона забезпечить тривале перемир'я на Донбасі.
  • Держдепартамент США відніс Україну до категорії країн, в яких американським громадянам бажано дотримувати підвищеної обережності. У цій самій категорії – Франція, Велика Британія, Німеччина, Китай та Індія. Зовнішньополітичне відомство США рекомендує утриматися від відвідування Росії іТуреччини, а до Сирії, Афганістану, Північної Кореї, Ірану та Іраку – не радить їхати через велику небезпеку для життя.
  • Уповноважена із прав людини Лутковська заявила, що в російських в'язницях перебуває понад 5 тис. українських громадян. Багато із них – "гастарбайтери", які приїхали до Росії на заробітки, в яких виникли проблеми із правоохоронцями після того, як вони захотіли розірвати договір із роботодавцями. Точна кількість засуджених і затриманих відомству Лутковської встановити не вдалося.
  • У щорічному рейтингу топ-500 найбагатших бізнесменів, опублікованому інформагентством Bloomberg, український оліграх Ахметов за рік піднявся на 46 позицій – його статки сягнули майже $5 млрд. Доходи Ахметова різко зросли, незважаючи на втрату підприємств і шахт на окупованій території.
  • Компанія Ілона Маска SpaceX зафрахтувала літак компанії "Антонов" для перевезення багатотонних комплектуючих для ракети, що має стартувати у найближчу добу з мису Канаверал.
  • Посол ЄС в Україні Мінгареллі наполягає на терміновому створенні Антикорупційного суду.
  • Польські експерти заявили, що катастрофа авіалайнера Ту-154 під Смоленськом у квітні 2010 року, унаслідок якої загинув президент Качиньський і більшість керівників країни, сталася у результаті вибухів у крилі та фюзеляжі літака, а не внаслідок зіткнення із деревом, як йдеться у висновку , що зробила попередня комісія з розслідування.
  • Міністр закордонних справ Клімкін анонсував зустріч із новим главою МЗС Польщі Чапутовічем, який висловив надію на швидке вирішення "історичної" кризи з Україною.
  • Розширення Євросоюзу може відбутися не раніше 2025 року за рахунок балканських країн – Чорногорії і Сербії. Крім того, 2018 року Албанія та Македонія можуть отримати статус кандидатів у члени ЄС.

No comments:

Post a Comment