December 27, 2017

26.12.2017: "Перемир'я" на Донбасі: загинув ще один військовослужбовець.

"Перемир'я" на Донбасі: загинув ще один військовослужбовець.
"Перемир'я" на Донбасі: загинув ще один військовослужбовець.

Головні події і теми доби 26.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • "Перемир'я" на Донбасі: загинув ще один військовослужбовець.
  • Експерти вважають, що текст законопроекту про Антикорупційний суд не враховує рекомендацій Венеціанської комісії.
  • Із сина міністра Аваков знято електронний браслет.
  • У Приватбанк влили ще 16 млрд грн.

В Україні

  • Опубліковано текст президентського законопроекту про Антикорупційний суд. На думку більшості експертів і "Центру протидії корупції", у документі проігноровано рекомендації Венеціанської комісії, а новий суд, у разі прийняття закону Верховною Радою, буде повністю підконтрольний Порошенку та його оточенню. Колишній глава парламентського комітету з питань боротьби з корупцією Соболєв вважає, що суддів Антикорупційного суду мають обирати представники ЄС і США.
  • Нацкомісія з питань регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг має намір у 2018 році підвищити на чверть ціну вугілля для енергогенерації, що призведе до підвищення тарифів на електроенергію для населення ше на 10 %. Левова частка прибутку дістанеться підприємствам, що належать олігарху Ахметову.
  • Колегія суддів Шевченківського районного суду випустила на під домашній арешт ще двох "тітушек", яких звинувачували у вбивствах активістів Майдану. За твердженням глави департаменту спецрозслідувань Горбатюка, суддя навмисно затягував розгляд справи.
  • Генеральний прокурор Луценко стверджує, що підстав для арешту лідера "Руху нових сил" Саакашвілі достатньо. Саакашвілі відмовився з'явитися на допит до СБУ, наполягаючи на порушенні порядку вручення йому повістки. Судове засідання з розгляду позову Саакашвілі до Державної міграційної служби про відмову в наданні статусу біженця призначено на 3 січня.
  • Сину міністра внутрішніх справ Авакова повернули закордонний паспорт і зняли електронний браслет стеження, зобов'язавши прибути до слідчого і до суду на першу вимогу.
  • Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони, що сформований правозахисною організацією Transparency International, заявив про припинення співпраці з Укроборонпромом через відсутність реформ у відомстві. НАКО заявив, що Адміністрація президента та уряд не змогли створити незалежну наглядову раду для контролю над діяльністю монополії.
  • Мінфін докапіталізувати Приватбанк ще на 16 млрд грн шляхом випуску облігацій держпозики в обмін на акції банку.
  • Представник МВФ в Україні Люнгман назвав найбільшим ризиком українського держбюджету-2018 швидке зростання витрат, що суттєво перевищує темпи зростання економіки.
  • Виплати Держказначейством відшкодування ПДВ завершено; частина компаній конвертує валютну виручку в гривню для виплати додаткових винагород співробітникам; в останні дні року ділова активність поступово спадає. Під впливом цих факторів курс гривні тримався у вузькому діапазоні за невеликого обсягу торгів: 27,94 ₴/$, 33,12 ₴/€ (-0,01 грн), 4,84 ₴/10 (+0,05 грн) .

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив, що українська армія повністю дотримує умов перемир'я та не відкриває вогонь у відповідь на обстріли окупаційних військ. Унаслідок обстрілу з мінометів і стрілецької зброї, за офіційними даними, за минулу добу загинув ще один військовослужбовець, 5 – поранені й травмовані. Генштаб повідомив, що 2017 року на фронті загинув, пропав без вісті й потрапив у полон 191 солдат, поранені, травмовані та захворіли – 1265 чол.
  • Міністр з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Черниш повідомив про прийняття урядового рішення про механізм реєстрації дітей, що народжені на непідконтрольною Україні території. За його словами, рішення "органів влади республік" не легітимізуватимуться, а українська комісія з прав дитини може встановити факт народження за допомогою інформації, що надана  міжнародними організаціями.

Україна й світ

  • Держприкордонслужба стверджує, що жителі Криму є громадянами України, які перетинають "адміністративний кордон", тому вони не будуть об'єктами біометричного контролю.


No comments:

Post a Comment