December 24, 2017

23.12.2017: Порошенко вніс до парламенту законпроект про Антикорупційний суд

Порошенко вніс до парламенту законпроект про Антикорупційний суд
Порошенко вніс до парламенту законпроект про Антикорупційний суд

Головні події і теми доби 23.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко вніс до парламенту законпроект про Антикорупційний суд.
  • Президент Трамп найближчими днями оголосить про постачання летальної зброї до України.

В Україні

  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про Антикорупційний суд для "невідкладного розгляду". Тексту документу у відкритому доступі немає.
  • Конкурсна комісія на посади суддів Конституційного суду за президентською квотою визначилася із 6 кандидатурами, які буде внесено на затвердження.
  • Президент Порошенко призначив на 3 місяці двох тимчасових членів Нацкомісії із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг "до обрання постійних членів конкурсної комісією". Таке право надано йому Верховною Радою після виходу у відставку членів НКРЕКП, що призвело до відсутності кворуму. Найближчим часом робота комісії буде повністю підконтрольна президенту та його оточенню.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що завершення Росією будівництва другої гілки газопроводу "Північний потік" підірве економіку України й дозволить почати проти неї повноцінну агресію, оскільки є "частково військовим проектом".
  • Генеральна прокуратура оскаржить вирок Шевченківського районного суду Києва про виправдання "тітушки" Крисина, який убив журналіста видання "Вести" Веремія 2014 року під час подій на Майдані.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі після оголошення новорічного перемир'я трохи вщухли, однак на різних ділянках фронту періодично відбуваються перестрілки. У районі Світлодарської дуги від кулі снайпера загинув військовий.
  • На Донбас прибув черговий "гуманітарний конвой" із Росії у складі 16 вантажівок.

Україна й світ

  • За даними американських ЗМІ, президент Трамп найближчими днями оголосить про постачання летальних озброєнь до Україні. Сенатор-республіканець Маккейн вважає важливим постачання протитанкових озброєнь для досягнення миру на Донбасі. На його думку, це є сигналом підтримки США своїх союзників у захисті їх суверенітету й територіальної цілісності.
    Порошенко стверджує, що отримав підтвердження про постачання зброї від держсекретаря Тіллерсона, і військову допомогу буде надано "без зайвого шуму". Він заявив, що американська зброя потрібна країні не для наступу, а для захисту, слідом за ним про це саме сказав і міністр оборони Полторак.
    Заступник глави МЗС Росії Рябков вважає, що "США переступили межу", надаючи Україні зброю прямої вражаючої дії, що може призвести "до нових жертв на Донбасі". Він звинуватив США у русофобії і розпалюванні війни.
  • Президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Меркель закликали Росію повернути своїх представників до так званого "Спільного центру з контролю та координації", "оскільки альтернативи мирному врегулюванню конфлікту немає". Лідери двох країн переконані, що СЦКК відіграє важливу роль у реалізації мінських домовленостей і підтримці моніторингової місії ОБСЄ. МЗС Польщі стурбований ескалацією ситуації на Донбасі і також наполягає на поверненні військовослужбовців РФ до СЦКК. Глава комітету Держдуми з міжнародних справ Слуцький назвав умовою повернення російських військових до СЦКК "припинення провокацій" щодо них з боку України. Слуцький наполягає, що Захід має домогтися від України виконання зобов'язань з мінських домовленостей.
  • Президент США Трамп прийняв рішення про призупинення надання Україні торгових преференцій через недостатній захист інтелектуальної власності. Режим може бути відновлено після врегулювання проблеми ліцензійних платежів на користь правовласників.

Тренди


  • Ведуча телеканалу NewsOne Сасс заявила про своє звільнення власником Мураєвим за висловлювання в прямому ефірі про президента Порошенка, який, на її думку, має поділитися "добром" від прибутків Лііпецької фабрики та накопиченого в офшорах.

No comments:

Post a Comment