December 20, 2017

19.12.2017: Обстановка на фронті загострюється із кожним днем

Обстановка на фронті загострюється із кожним днем
Обстановка на фронті загострюється із кожним днем

Головні події і теми доби 19.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж
  • Обстановка на фронті загострюється із кожним днем.
  • Генасамблея ООН прийняла резолюцію щодо прав людини в Криму.
  • США розширили санкції проти російських військових компаній.
  • Тимошенко обійшла Порошенка у президентському рейтингу КМІС.

В Україні

  • Верховна Рада у першому читанні прийняла законопроект, що полегшує оформлення ділянок для проведення робіт із видобутку нафти й газу, будівництва об'єктів трубопровідного транспорту. Депутати стверджують, що новий закон дозволить залучити додаткові інвестиції до галузі.
  • Представник президента в парламенті Луценко оголосила, що Порошенко внесе кандидатуру на посаду нового глави Нацбанку 21 грудня.
  • Адміністрація президента опублікувала особистий лист Саакашвілі Порошенку. У відповідь Голова "Руху нових сил" написав Порошенку відкритий лист, в якому закликав його до відставки. Саакашвілі повідомив, що "спроба штурму" Жовтневого палацу була викликана дезінформацією з оточення президента про те, що учасникам мітингу нібито надано в палаці кілька кімнат для розміщення штабу допомоги у звільненні добровольців – учасників АТО. Побачивши перед будівлею Національну гвардію, Саакашвілі закликав своїх прихильників не піддаватися на провокації і йти на мітинг до Верховної Ради.
    Він заявив, що Порошенко та його оточення грабують національні ресурси за допомогою корупційних схем. Головним ворогом Порошенка він назвав нескінченну жадібність і порушення законів, з яким народ України не миритиметься. Саакашвілі попередив, що багато прихильників президента вже шукають запасні варіанти й очікують моменту, коли потрібно буде рятувати своє життя.
    Міністр юстиції Петренко заявив, що адвокати Саакашвілі використовували всі можливі аргументи та вже не зможуть затягувати процес екстрадиції. Саакашвілі оскаржив в суді президентський указ про позбавлення його громадянства.
  • Суд переніс засідання у справі колишнього мера Слов'янська Штепи, що обвинувачується у сепаратизмі. Вона відмовилася брати участь у засіданні, оскільки "у приміщенні суду їй загрожує небезпека".
  • Міністр інфраструктури Омелян стверджує, що із бюджету "Укрзалізниці" щорічно крадуть 15 млрд грн, і цих грошей вистачило б на будівництво швидкісних шляхів євроколією між Києвом та Одесою.
  • Нафтогаз повідомив про зростання прибутку на 15 % за 9 місяців поточного року, порівняно з аналогічним періодом попереднього.
  • Компанія "Метінвест", що належить олігарху Ахметову, купила за залишковою вартістю підприємство з виробництва труб АГ Сталь, що раніше було підконтрольне колишньому прем'єр-міністру Азарову. Після втечі Азарова з України завод було оголошено банкрутом, а його майно відійшло за борги державному Укрексімбанку.
  • Європейська бізнес-асоціація констатувала зниження інвестиційної привабливості України. Головними причинами названі корупція, макроекономічні фактори й повільні темпи реформ, однак уперше за останні роки до трійки основних не потрапили проблеми з оподаткування.
  • Верховний Суд прийняв узагальнююче рішення, яке дозволяє банкам нараховувати відсотки не тільки на невиплачену суму кредитів, а й на відсотки, нараховані на тіло кредиту.
  • Нацбанк повідомив, що із початку року йому вдалося купити на міжбанківському ринку близько $1,5 млрд. Валовий зовнішній борг України на 1 жовтня досягнув $117,4 млрд і виріс із початку року на 3,26 %.
  • Мінфін планує розмістити наступного року єврооблігації на суму близько $2 млрд і стверджує, що ця емісія узгоджена з МВФ.
  • Чиновники НБУ провели нараду із представниками 40 найбільших банків, на якій попередили їх про наслідки "розгойдування" курсу на міжбанківському ринку. Крім того, почався період бюджетних платежів, який змушує експортерів активніше продавати валюту. Серед факторів, що вплинули на уповільнення падіння курсу гривні, експерти називають зменшення розриву між готівковим і безготівковим ринком, загасання ділової активності на Заході напередодні свят та успішне розміщення Мінфіном облігацій внутрішньої позики на 459 млн грн і $402 млн. Усі ці фактори дозволили знизити швидкість падіння гривні на міжбанківському ринку: 27,88 ₴/$ (+0,01 грн), 32,97 ₴/€ (+0,09 грн), 4,76 ₴/10 (+0,01 грн). Нацбанк в офіційному форматі на торги на виходив.

Київ

  • У Києві запалили головну ялинку країни.

Війна

  • Обстановка на фронті загострюється із кожним днем. Окупаційні війська повсюдно застосовують важке озброєння проти українських військових і мирного населення. Удень із РСЗВ "Град" було обстріляно населений пункт Зайцеве на Горлівському напрямку, із мінометів обстріляні позиції українських військ і населені пункти на приморській ділянці фронту, у районі Донецька, Авдіївки та на Світлодарському виступі. Учора, разом із Новолуганським, окупанти обстріляли із РСЗВ і житлові квартали Кадіївки, що розташована на неконтрольованій території. У ході бойових дій, за офіційними даними, загинули 2 українських військовослужбовців, ще 6 – поранено й травмовано.
  • За даними ЗМІ, російський контингент так званого "Спільного центру з контролю та координації" утримується на кошти, що виділяються Міністерству оборони, яке забезпечувало їм харчування, проживання, оплачувало комунальні послуги та пальне на загальну суму 4 млн грн.
    Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер назвав "ганьбою" виведення російського контингенту "СЦКК" і заявив, що російське командування "прикидається", що не контролює ситуацію у зоні бойових дій.

Україна й світ

  • Міністерство торгівлі США розширило список санкцій проти російських компаній, додавши до нього два підприємства військово-промислового комплексу, що "працюють проти національної безпеки та інтересів зовнішньої політики США".
  • Генеральна Асамблея ООН схвалила нову резолюцію про права людини в окупованому Росією Криму та Севастополі. За резолюцію проголосували 70 країн, ще 70 – утрималися, 26 – були проти. Серед них, крім Росії – держави-агресора, були Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Північна Корея, Сербія, Південна Африка, Філіппіни. МЗС України назвав резолюцію основою для подальшої деокупацію півострова.
  • За даними видання Bild, німецький уряд готує лист до президента Порошенка, головною темою якого буде звинувачення в системній корупції. У листі буде поставлено ультиматум Порошенку: "країна або бізнес". Bild написала, що Україна може втратити підтримку Європи через тиск на НАБУ.
  • Посол України в Раді Європи Кулеба повідомив, що Парламентська асамблея Ради Європи ухвалить рішення про повернення делегації Росії у січні.

Тренди


  • Згідно з опитуванням, що проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) в інтересах неназваного клієнта, за позачергових парламентських виборів до Верховної Ради пройшли б 8 партій. Список очолили б Батьківщина, Блок Порошенка та Опозиційний блок. Далі йдуть партії "За життя", Радикальна партія, "Громадянська позиція", "Самопоміч" та ВО "Свобода". Орієнтовна явка становила б 38 %. У президентському рейтингу глава "Батьківщини" Тимошенко впевнено обходить чинного президента Порошенка, далі йдуть Бойко, Ляшко, Садовий, Рабинович, Гройсман, Тягнибок та Яценюк. Майже 5 % опитаних викреслили б усіх кандидатів. На думку аналітиків КМІС, українці не вбачають гідних лідерів і партій, здатних вивести країну із кризи.

No comments:

Post a Comment