December 12, 2017

11.12.2017 : Саакашвілі вийшов на свободу

Саакашвілі вийшов на свободу
Саакашвілі вийшов на свободу

Головні події і теми доби 11.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Саакашвілі вийшов на свободу. 
  • Путін наказав почати виведення військ із Сирії. 
  • Колишнього ректора Податкового університету – хабарника Мельника виправдано.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що наступного року середня зарплата зросте на 35 % – до 10 тис. грн за рахунок прискорення зростання економіки. Він також повідомив, що ЄС готовий приєднатися до наповнення фонду енергоефективності, який розпочне роботу із січня наступного року. 
  • Печерський суд випустив главу "Руху нових сил" Саакашвілі на свободу із СІЗО СБУ та відмовився застосувати до нього запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, про що клопотала прокуратура. Саакашвілі пред'явлено звинувачення у сприянні учасникам злочинних організацій і приховуванні їх діяльності. Генпрокурор Луценко заявив із трибуни Верховної Ради, що Саакашвілі домовився із біглим олігархом Курченком про фінансування акцій протесту. Прес-служба Генпрокуратури заявила про намір оскаржити постанову суду. Курченко повідомив, що подав до суду позов про захист честі, гідності та ділової репутації на президента Порошенка та генпрокурора Луценка. 
  • Суд у Київській області виправдав колишнього ректора Національного університету податкової служби Мельника, якого впіймано на хабарі, через "недоведеність складу злочину". Прокуратура заявила, що рішення суду буде оскаржено. 
  • Міністр юстиції Петренко стверджує, що обшук, проведений у міністерстві детективами НАБУ, "ставить під загрозу позов проти Роснефти в ЄСПЛ". 
  • Приватбанк звернувся до НБУ із проханням надати фінансування через програш справи братам Суркісам про повернення понад 1 млрд грн, які вони втратили при націоналізації банку в грудні 2016 року. 
  • Попит і пропозицію на валюту на міжбанківському ринку протягом усієї сесії було збалансовано за невеликого обсягу угод. Дивною виглядала поява на торгах Нацбанку, який купив в уповноважених банків лише $2 млн за механізмом "запиту кращого курсу". 27,13 ₴/$ (+0,03 грн), 32,01 ₴ /€ (+0,18 грн), 4,58 ₴/10₽ (+0,01 грн).

Київ

  • Київська енергопостачальна компанія повідомила, що борг громадян, підприємств та установ за тепло й гарячу воду на 1 грудня досяг 4 млрд грн, із них борг населення – близько 3 млрд грн.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі не припиняються. Обстрілу піддалися позиції українських військ на Світлодарській дузі, в околицях Донецька, на трасі "Бахмутка" в Луганській області, а також поблизу пунктів пропуску Зайцеве та Березове. Авдіївку було обстріляно із РСЗВ і мінометів, що спричинило знеструмлення частини міста. За офіційними даними, минулу добу обійшлися без втрат, однак Миргородська міськрада повідомила про загибель добровольця під Мар'їнкою. Штаб антитерористичної операції заявив, що окупаційна армія обстрілює населені пункти на неконтрольованій території перед плановими інспекціями спостерігачів ОБСЄ, аби звинуватити українську армію у порушенні мінських домовленостей.

Україна й світ


  • Президент РФ Путін під час візиту на військову базу в Сирії віддав наказ про виведення військ із країни "у зв'язку з тим, що створено політичні умови для врегулювання під егідою ООН". 
  • Міністри закордонних справ країн – членів ЄС прийняли рішення про запуск нової програми у сфері колективної оборони – аналога НАТО в Європі. 
  • Опубліковано рекомендації Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту. Чиновники ЄС очікують від України повного виконання цих рекомендацій. Міністерство освіти розробило три моделі застосування мов нацменшин в освітньому процесі з урахуванням рекомендацій комісії. Одна із моделей передбачає навчання нацменшин їх мовою з 1 по 11 (12) клас для "уразливих мов", до яких віднесено кримськотатарську. Другу модель буде застосовано для меншин із мовами ЄС. Вони вивчатимуть рідну мову у дитячих садках і початковій школі, потім поступово почнеться введення предметів українською мовою. Третю модель розроблено для російської мови. Перехід до навчання українською здійснюватиметься після 5 класу, а російську – викладатимуть як окремий предмет. Міністерство закордонних справ України закликало [Угорщину] утриматися від вільного тлумачення рекомендацій та уникати політизації закону про освіту. Прес-служба МЗС заявила, що рішення Венеціанської комісії "дозволяє перевести питання імплементації освітньої реформи в експертне русло".

No comments:

Post a Comment