December 08, 2017

07.12.2017 : Верховна Рада вночі ухвалила бюджет на 2018 рік

Верховна Рада вночі ухвалила бюджет на 2018 рік
Верховна Рада вночі ухвалила бюджет на 2018 рік

Головні події і теми доби 07.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада вночі ухвалила бюджет на 2018 рік.
  • Соболєва звільнено з поста глави парламентського комітету по боротьбі із корупцією.
  • Мораторій на продаж землі сільгосппризначення подовжено ще на рік.

В Україні

  • Верховна Рада близько опівночі практично без обговорення прийняла бюджет на 2018 рік.
    Ще на рік подовжено мораторій на продаж землі сільгосппризначення. Деякі депутати, чиновники та громадські діячі заявили, що таке рішення дозволяє "земельним баронам" отримувати надвисоку ренту та обмежувати конкурентам доступ до земельних ресурсів.
    Депутати проголосували за скасування акцизу та ПДВ на ввезення електромобілів. Серед інших змін, внесених до Податкового кодексу, – підвищення ставок екологічного податку на 11,2 %, рентної плати за користування надрами, не пов'язане із видобутком корисних копалин (лісових ресурсів та води) – на 16,8 %. Також до 2025 року поступово підвищуватимуться ставки акцизного податку на тютюнові вироби.
    Внесено зміни до Бюджетного кодексу щодо перерозподілу грошових потоків між місцевими та державним бюджетами.
    Посилено відповідальність за несплату аліментів терміном понад 6 місяців. У осіб, що ухиляються від сплати, вилучатимуть права на водіння транспорту, володіння вогнепальною зброєю, їм може бути обмежений виїзд за кордон і примусово призначено участь у громадських роботах та адміністративний арешт.
    Депутати підвищили собі зарплати вже з 1 жовтня до рівня міністрів. Мінімальний оклад депутата без надбавок становить 16 тис. грн, голови Верховної Ради – 18 тис. грн. Відповідно до прийнятого проекту бюджету на наступний рік, суми на утримання депутатів, їх помічників і співробітників парламенту виростуть на 390 млн грн.
    Депутати від БПП і Народного фронту за підтримки Опозиційного блоку, фракцій Радикальної партії, "Воля народу" і "Відродження" звільнили Соболєва з посади голови парламентського комітету по боротьбі з корупцією. Тепер правляча коаліція отримала можливість призначити лояльного аудитора НАБУ, що дозволить отримати контроль над єдиною рівновіддаленою від влади правоохоронною структурою. Законопроект про посилення контролю Верховної Ради над правоохоронними структурами відкликано після зустрічі депутатів Народного фронту з послом США Йованович.
  • Президент Порошенко заявив, що внесе законопроект про Антикорупційний суд, якщо депутати не зареєструють до цього часу власний.
  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що ще дві компанії – голландська Gasunie і французька GRTgaz, крім Snam і Eustream, готові брати участь в управлінні ГТС України.
  • Суд у справі про держзраду колишнього президента Януковича викликав на допит президента Порошенка, главу парламенту Парубія та секретаря РНБО Турчинова.
  • Нацбанк перерахував до бюджету залишок прибутку за 2016 рік. Загальна сума 8 траншей становила 44,4 млрд грн.
  • Торгова сесія на міжбанківському ринку пройшла без істотних перекосів і цінових коливань, НБУ на торги не виходив: 27,12 ₴/$ (+0,01 грн), 31,96 ₴/€ (-0,07 грн), 4,57 ₴/10₽ (-0,03 грн).

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, при підриві на розтяжці загинув військовослужбовець, ще 2 – поранено внаслідок обстрілів. 
  • Координатор ООН в Україні Уокер повідомив про погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі. Брак продовольства відчуває вдвічі більше людей, ніж минулого року, зростає кількість випадків хронічного туберкульозу, ВІЛ та поліомієліту. Уокер заявив, що для допомоги населенню в наступному році буде виділено $187 млн.

Україна й світ


  • У кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ у Відні відбулася зустріч міністра закордонних справ Клімкіна із главою МЗС РФ Лавровим. По її закінченні Клімкін в своєму мікроблозі Twitter написвв, що обговорювалося питання про звільнення заручників, яке "має бути знято найближчими тижнями". Лавров заявив, що введення миротворчих сил ООН на Донбас без участі РФ буде рівнозначне встановленню окупаційної адміністрації. Клімкін заперечив, що окупаційна адміністрація в ОРДЛО вже присутня.
    Лавров пригрозив, що російські офіцери можуть припинити роботу в так званому "Спільному центрі з контролю і координації", оскільки "вони поставлені у нестерпні умови".
    Окрім Лаврова, Клімкін також провів зустріч зі спецпредставником Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкером. 
  • Генеральний секретар ОБСЄ Гремінгер заявив, що організація має бути залучена до процесу введення миротворців ООН на Донбас. 
  • Держсекретар США Тіллерсон підтвердив, що санкції щодо Росії не буде знято, доки вона не поверне Крим Україні й не виведе війська з Донбасу. 
  • Із 11 грудня російські поїзди у напрямку Ростова-на-Дону й Кавказу змінять маршрут в обхід території Украіни. Стара гілка двічі перетинала український кордон у Луганській області. 
  • Угорщина закликала направити місію ОБСЄ до українського Закарпаття через "зростання напруженості в регіоні".

No comments:

Post a Comment